Brown and orange pillows on white bed in natural bedroom interior with wicker lamp and wooden bedside table with vase

 

Dni sa postupne skracujú, jeseň definitívne prevzala moc nad letom a my sa snažíme do svojich príbytkov pridať viac tepla, farebnosti a príjemnej atmosféry. Podľa vyjadrení interiérových dizajnérov sa tento rok ešte o čosi viac ako v minulosti ľudia snažia priniesť do interiéru kúsok prírody.

 

jesen zocco home drevo priroda trendy 2021 1

 

Vo svojich domoch a bytoch posledné dva roky trávime viac času ako obvykle, a preto po kontinuite s živou prírodou túžime. Farbou jesene 2021 je možno aj z tohto dôvodu tmavozelená a hneď za ňou nasledujú teplé ale aj neutrálne farby a odtiene. Oranžová, hnedá, tmavobordová a žltá už skrátka k jeseni neodmysliteľne patria. A aké sú konkrétne návrhy na jesenné trendy 2021 do našich domácností?

Prírodné materiály

Podstatou tohtoročného jesenného trendu, ktorý je definovaný pohodlím a útulnosťou, je prijatie prírodných materiálov, ktoré do našich domovov prinesú pocit pohody a tepla. Materiály, ktoré sa doteraz často využívali prevažne v exteriéri, na terasách, balkónoch alebo v záhradných altánikoch, ako napríklad teak, juta a ratan sa stávajú čoraz obľúbenejšie aj v interiéri. Kúsok skutočnej prírody vnáša do interiéru prirodzené vyžarovanie a útulnosť. Spracovanie jednotlivých dizajnových interiérových doplnkov z prírodných materiálov je dnes veľmi široké a nápadité. Z juty vznikajú neprehliadnuteľné stropné svietidlá a umelecké predmety, z teakového dreva exkluzívny nábytkový solitér a z ratanu množstvo úžitkových i praktických doplnkov.

 

jesen zocco home drevo priroda trendy 2021 4

jesen zocco home drevo priroda trendy 2021 2

 

Vrstvenie a textúry

Tento trend nie je obľúbený len na jeseň, ale počas všetkých chladnejších mesiacov, keď potrebujeme mať pocit vyhriateho a slnkom zaliateho domova, či za oknami prší, fúka vietor alebo je dlhodobo zamračené. Pridávanie textúr totiž vzbudzuje vizuálny záujem a nabáda k pohodliu, posedeniu a estetickému zážitku. Vrstviť je možné rôzne materiály, farby, textúry i textílie.

Jedným z najjednoduchších spôsobov vrstvenia je využitie plédov a prikrývok. Pre milovníkov tepla existujú hrubé, vlnené alebo mäkučké plyšové prehozy, ktoré slúžia na zahriatie, ale aj ako štýlový, dizajnový kúsok interiéru. Ručne háčkované plédy prehodené cez sedačku či podložku pod nohy pripomínajú atmosféru tradičných vintage stredomorských domácností. Priateľské k prostrediu sú aj pohodlné vankúše, ktoré s prehozmi môžu vytvárať pôsobivý kontrast, alebo naopak zohratý tím. Drobnosti ako noviny, časopisy, spoločenské hry, na ktoré práve v týchto dňoch máme viac času sa krásne vynímajú v košíkoch alebo na podnosoch z prírodných materiálov.

 

jesen zocco home drevo priroda trendy 2021 5

 

Tradícia versus súčasnosť

Kombinácia starého a nového sa už dávno nevylučuje. Ručne vyrábané doplnky a tradičné kúsky vyniknú práve v modernejších interiéroch. Ich jedinečnosť je v ich originalite, ktorá je sériovej výrobe v tomto bode odopretá. Umelecká a ručná výroba doplnkov či nábytku dodáva domácnosti autentickosť. Za každým takýmto tradičným i umeleckým dielom je ukrytý príbeh, ktorý domovu vytvára vlastný genius loci.

 

jesen zocco home drevo priroda trendy 2021 3

 

Sila farieb

Asi každý bude súhlasiť s tým, že jeseň je to najfarebnejšie ročné obdobie. Ak do svojho domova pridáte odtiene a farby jesene, oživíte každý kút vašej domácnosti. A naozaj stačí len výber doplnkov. Návlečky na vankúše, obrusy, oranžovo - hnedé vonné sviečky, dekorácie na stôl a dvere, kytica prírodných vetiev so šípkami, gaštanmi alebo misa mini dekoratívnych tekvičiek uložená v rohu miestnosti vytvoria príjemnú atmosféru.

 

Brown and orange pillows on white bed in natural bedroom interior with wicker lamp and wooden bedside table with vase

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: zocohome.com, skirtingboardsdirects.com