james bond solden 3050metrov 2 uvod

 

Túžite sa na chvíľu presunúť do filmových príbehov o Jamesovi Bondovi? V rakúskom Söldene postavili na vrchole hory Gaislachkogl budovu 007 ELEMENTS, ktorá ponúka jedinečný zážitok nielen pre fanúšikov filmu, ale aj pre milovníkov architektúry.

 

james bond solden 3050metrov 2

 

Budova vo výške 3040 metrov nad morom bola otvorená pred tromi rokmi. Dá sa k nej pohodlne dostať vysokorýchlostnou lanovkou Gaislachkoglbahn. Múzeum a filmová inštalácia sa nachádza v bezprostrednej blízkosti ľadovej reštaurácie ICE Q, ktorá bola tiež súčasťou 24. bondovky "Spectre" ako Hoffler Klinik.

 

james bond hoffler klinik

Foto: Tirolerwerbung.com

 

Architektonický návrh projektu pochádza z pera Johanna Obermosera, ktorý navrhol a postavil aj reštauráciu Ice Q a lanovku Gaislachkoglbahn. Pri vývoji architektonického konceptu pre 007 ELEMENTS využil svoje rozsiahle skúsenosti s výstavbou vo vysokej nadmorskej výške, ktorá si vyžiadala špecifický prístup a technológie. Budova je koncipovaná v deviatich tematických celkoch.

 

james bond solden 3050metrov 1

james bond solden 3050metrov 4

 

GALÉRIE A PRIESTORY

1. Hlaveň pištole
2. Vonkajšie námestie
3. Lobby
4. Nora
5. Brífingová miestnosť
6. Technické laboratóriá
7. Akčná sála
8. Premietacia miestnosť
9. Galéria

 

james bond solden 3050metrov 9

james bond solden 3050metrov 5

 

Návštevníci sa tak vydávajú na viaczmyslovú cestu s emotívnymi zvukovými scénami, dramaticky naprogramovaným osvetlením a vysokokvalitnými vizuálnymi projekciami. Štruktúra príbehu, rytmus priestorov v budove a pohyb medzi svetlom a tieňom sú navrhnuté tak, aby návštevníkom prinášali zážitok bližší filmu ako tradičnému múzeu. 007 ELEMENTS je pohlcujúci a inšpiratívny zážitok, ktorý extrahuje základy bondovky a oživuje ich pomocou inovatívnej technológie, divadelnej prezentácie a interaktívnych inštalácií.

 

james bond solden 3050metrov 7

james bond solden 3050metrov 6

 

V budove zabudovanej na vrchole hory sú viditeľné len vchod, východ, dve okná a námestie. Využívanými stavebnými materiálmi sú betón, oceľ a sklo, predovšetkým v kombinácii kruhových a priamočiarych foriem. Osobitná pozornosť bola venovaná jednotlivým použitým textúram a kontrastu svetla a tmy. V priestore je udržiavaná konštantná teplota 1°C, aby sa zabránilo riziku narušenia zamrznutých základov. Ak sa teda vyberiete na výlet po stopách agenta 007, nezabudnite na teplé oblečenie a na zohriatie si objednajte Martini, samozrejme, "len pretrepať, nemiešať..."

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Archdaily