cagbalete sand cruiste filipiny 4 uvod

 

Architektonický návrh projektu s názvom Cagbalete Sand Clusters na Filipínach vytvára novú udržateľnú typológiu pre ekoturistiku. Má pozdvihnúť miestnu kultúru, poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo.

 

cagbalete sand cruiste filipiny 4

 

Táto na prvý pohľad futuristická stavba je však nabitá inšpiratívnym súborom praktických myšlienok a prístupov k udržateľnej ekoturistike. Je autorským projektom spoločnosti Carlo Calma Consultancy.

Klient - zadávateľ projektu chcel vytvoriť farmu na pozemku s rozlohou 3,8 hektára. Objekt bude situovaný na ostrove Cagbalete v provincii Quezon, ktorý je bohatý na podmorský život a biodiverzitu lokality. Výsledná štruktúra predstavuje zmiešané využitie stavby. Nachádzať sa tu bude súkromný rodinný dom a reštaurácia "od farmy priamo na stôl", ktorá sa zameriava na spracovávanie endemických druhov rastlín a sezónny chov a prípravu kraba bahenného. Jednou z hlavných úvah klienta je, že chov kraba bahenného môže pomôcť predchádzať erózii pôdy, a že jeho aktivita môže pomôcť chrániť existujúce biodynamické mangrovníky v tejto oblasti.

 

cagbalete sand cruiste filipiny 1

cagbalete sand cruiste filipiny 5

 

Tím architektov do návrhu stavby tiež zakomponoval miestne siete "Hapa" ako druh membrány, ktorá sa mieša s pieskom, pôdou a bahnom, vďaka čomu vzniká biofilná membrána. Siete Hapa fungujú aj ako praktický kryt nad štruktúrou, ktorá zabraňuje priamemu prenikaniu slnečných lúčov a dažďa, a ich ďalšia úloha je vytvorenie neformálnych miest na spanie pre popoľudňajšie siesty hostí. Sieť Hapa bola povýšená na niečo, čo presahuje jej utilitárny pôvod. Je súčasťou stavebnej membrány, nástrojom na lov krabov a prepojením každodennýchčinností obyvateľov objektu. Spája čas, kultúru a priestor.

 

cagbalete sand cruiste filipiny 6

cagbalete sand cruiste filipiny 8

 

Cagbalete Sand Clusters sú vyrobené z prefabrikovaných dielov, ktoré je možné ukladať a pridávať v horizontálnom alebo vertikálnom smere. Každá z jednotiek umiestnená jednotlivo alebo spoločne, predstavuje dizajn koralov inšpirovaný miestnou morskou ekológiou. Celá stavba sa snaží byť čo najviac sebestačná, čo sa týka výroby elektrickej energie zo slnka, ale aj vďaka pasívnym dizajnových technikám, ako je napríklad prirodzené vetranie. Pre obyvateľov a návštevníkov je v projekte naplánovaná jaskyňa so slanou vodou, bahenné bazény a oddychové bazény. Dizajnéri dúfajú, že viacúčelové dizajnové prvky budú vyhovovať ekoturistike, a zároveň budú ctiť filipínsku kultúru.

 

cagbalete sand cruiste filipiny 3 cagbalete sand cruiste filipiny 8

 

Cagbalete Sand Clusters tento rok vyhrali architektonickú súťaž WAFX Awards vo svojej kategórii. Projekt je tiež finalistom „Experimentálnej“ kategórie svetového festivalu architektúry, ktorý sa uskutoční v decembri 2021 v portugalskom Lisabone.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Designraid.net