telosa mesto usa 3

 

Niektorí miliardári chcú lietať do vesmíru, iní sa zameriavajú na osídlenie doteraz neobývaných lokalít na Zemi. Americký podnikateľ, bývalý riaditeľ známej webovej obchodnej siete - Marc Lore má záujem o vybudovanie nového utopického mesta v americkej púšti, kde by mali stáť energeticky úsporné mrakodrapy a pohybovať sa elektrické lietadlá a autonómne vozidlá.

 

telosa mesto usa 3 uvod

 

Architektonickým návrhom projektu bol poverený dánsky architekt Bjarke Ingels Mesto pomenované Telosa - z gréckeho slova telos, ktoré znamená „vyšší účel“ - by malo byť kompletne vybudované v priebehu nasledujúcich 30 rokov a cenový odhad na výstavbu je 400 miliárd dolárov.

V Telose by sa podľa webovej stránky projektu mali nachádzať byty, školiace strediská, kultúrne inštitúcie, obchodné firmy i maloobchodné prevádzky. Pre turistov a hostí sú naprojektované ubytovacie zariadenia, luxusné kúpele a viaceré voľnočasové a zábavné atrakcie. Zatienené verejné priestranstvá budú lákať obyvateľov mesta na stretávanie sa a vzájomnú komunikáciu a poznávanie. Napriek tomu, že zasadenie mesta by malo byť v horúcej a nehostinnej časti krajiny, v pláne projektu sú aj zelené oblasti, mestské parky predovšetkým s pôvodnými výsadbami a aeroponickými farmami na zabezpečenie rastlinnej sebestačnosti. Súčasťou konceptu sú aj životne dôležité a starostlivo spravované vodné nádrže, ktoré budú uchovávať vodu pre obyvateľov a potreby mesta.

 

telosa mesto usa 1

telosa mesto usa 5 ladible

 

Podnikateľ Marc Lore sa netají tým, že jeho projekt je možno výstrelom na slepo. "Neviem, či môj nápad bude možné uskutočniť, či to bude fungovať, ale v každom prípade ide o pokus, ktorý nás všetkých veľa naučí a budem šťastný, ak sa úspešne zavŕši."

Ďalšou myšlienkou, ktorú Lore prezentuje, je tzv. reformovaná verzia kapitalizmu. Stavať a predávať domy v Telose môže ktokoľvek, ale mesto je vlastníkom pôdy pod nimi. Kde presne v USA sa bude mesto nachádzať ešte nie je známe. Vývojári dúfajú, že nájdu lacnú púštnu krajinu na stredozápade USA alebo v regióne Apalačia.

 

telosa mesto usa 2

 

Už len pri zverejnení plánu na budúcu výstavbu mesta sa strhla ostrá vlna kritiky na tento nápad. Vyčítajú mu neekologickosť, bezmyšlienkovosť, vysokú uhlíkovú stopu pri jeho budovaní a mnoho ďalšieho. Investor sa obhajuje tým, že Telosa by mala byť najudržateľnejším mestom sveta. Jej myšlienka je založená na urbanistických zásadách záhradných miest Ebenezera Howarda. Či sa projekt uskutoční a bude realizovaný je otázkou budúcnosti. Treba spomenúť, že s týmto nápadom nie je Marc Lore jediný. Futuristickú púštnu oázu má v pláne vystavať aj saudský korunný princ Mohammed bil Salman.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: Archdaily, LADbible

 

Prečítajte si tiež: V Saudskej Arábii má vyrásť ultra zelené mesto bez automobilov


pustne mesto