vydrica bratislava rekonštrukcia podhradie 2 uvod

 

Lukratívna lokalita v bratislavskom podhradí, ktorá bola zbúraná v 60. rokoch minulého storočia už dlhé roky chátrala. Napriek tomu, že projekt na jeho obnovu je rozpracovaný už takmer dekádu, teraz to vyzerá, že už čoskoro sa začne s realizačnými prácami a predmetné územie dostane novú tvár.

 

vydrica bratislava rekonštrukcia podhradie 2

 

Výsledkom architektonického návrhu spoločnosti Compass Architekti na novú podobu tohto priestoru by malo byť funkčné verejné priestranstvo. Spoločensko - kultúrne zázemie, administratívne a obchodné priestory, úzke uličky, malé námestia, chodníky a dlhé korzo ústiace až na Hviezdoslavovo námestie by malo byť kombinované s drobnými obchodíkmi a novopostavenými domami s bytmi zohľadňujúcimi historický kontext miesta, ako aj potreby návštevníkov a obyvateľov tejto štvrte.

 

vydrica bratislava rekonštrukcia podhradie 4

 

Ako sa vyjadril architekt Juraj Benetin, "návrh projektu vychádza z pôvodného členenia urbanizmu Vydrice na tri ulice. Budovy sa riadia princípom obmeny geometrie fasád, práce s tieňom a priestorovej a strešnej modulácie. Moderná nadčasová architektúra pracuje s lokálnymi a tradičnými materiálmi ako brizolit, kameň, tehla, aké boli použité aj na hrade. Najvyššia budova bude mať 5 podlaží a dve ustúpené, smerom do kopca, čím sa vnímateľná výška domov bude znižovať. Ustúpením a zmenšením celkovej hmoty budov boli vytvorené nové priehľady na hrad a rozšíril sa verejný priestor.“

 

vydrica bratislava rekonštrukcia podhradie 5 vydrica bratislava rekonštrukcia podhradie 3

 

Okrem štúdia Compass Architekti na projekte rekonštrukcie tejto centrálnej časti mesta pracuje aj veľký tím viacerých architektonických ateliérov a aj medzinárodný poradcovia v oblasti urbanizmu. Pôvodné a historické stavby, ktoré v oblasti stále stoja, chce developer zachovať. Pred zbúraním sa tak zachráni napríklad najstaršia stavba hlavného mesta - Vodná veža i ďalšie historické stavby. Tak isto by malo byť dodržané pravidlo, že nová výstavba Vydrice žiadnym spôsobom nezakryje výhľad na Bratislavský hrad.

 

vydrica bratislava rekonštrukcia podhradie 4

 

Cieľom a výsledkom projektu by malo byť vytvorenie vyváženej a udržateľnej štvrte, ktorá bude niesť všetky znaky autentického a živého mesta, a ktorá prepojí mesto v horizontálnej aj vertikálnej podobe. Výstavba projektu je naplánovaná do troch etáp. Momentálne prebiehajú stavebné práce na prvej etape. Ukončenie celkovej výstavby, aj jej jednotlivých etáp, závisí od procesu získania potrebných povolení, orientačne je naplánovaný na rok 2024. Projekt je však navrhnutý tak, aby umožňoval plnohodnotné využívanie objektov v prvej etape aj počas výstavby zvyšných fáz.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: Lucron, Vydrica