tokio podium ekologia 3D tlac plast recyklacia 1 uvod

 

Víťazi na olympijských a paralympijských hrách v Tokiu 2020, ktoré práve prebiehajú s ročným posunom v týchto dňoch, sú korunovaní na pódiách navrhnutých japonským umelcom Asaom Tokolom. Ich špecifikom je, že vyrobené boli z vyradených plastov japonských domácností.

 

tokio podium ekologia 3D tlac plast recyklacia 1

 

Počas deviatich mesiacov japonská verejnosť darovala 400 000 fliaš z pracích prostriedkov do dve tisíc zberných boxov, ktoré boli nainštalované v obchodných domoch a školách po celom Japonsku. 24,5 tony vyradených plastov bolo zrecyklovaných a premenených na vlákna. Z tohto materiálu vzniklo prostredníctvom 3D tlače 98 pódií, ktoré budú oceneným športovcom k dispozícii na odovzdávanie ich medailí.

Táto ekologická iniciatíva je súčasťou širšieho úsilia zapojiť obyčajných ľudí do plánu udržateľnosti olympiády. „Pódia boli vytvorené s cieľom ukázať svetu rôzne spôsoby, ako je možné realizovať udržateľnú spoločnosť, a zapojiť celú populáciu Japonska do procesu výroby pódií, čo sa stalo po prvý krát v histórii olympijských hier," vysvetlili organizátori.

 

tokio podium ekologia 3D tlac plast recyklacia 3

 

Vzhľad pódií vytvára šachovnicový vzor, ktorý je inšpirovaný olympijským logom Tokia 2020 od umelca Asao Tokola. Každé pódium je skonštruované z množstva malých modulov v tvare kocky, ktoré boli spojené a vytvorili tradičné tri podstavce. Alternatívne je možné ich zmeniť na sploštenú a prístupnú platformu pre víťazov paralympiády. Pódium vyzerá vždy inak v závislosti od množstva vrhaného svetla, takže inak bude vyzerať v blízkosti bazéna, kde sa svetlo bude odrážať od hladiny vody, inak na atletickom štadióne a inak pri odovzdávaní olympijských medailí na golfovom ihrisku.

 

tokio podium ekologia 3D tlac plast recyklacia 3

 

Ekologické myslenie sa pretavilo aj do výzdoby pódií olympijskými kruhmi, ktoré navrhol Tokujin Yoshioka, a ktoré sú vytvorené z recyklovaného hliníka. Okrem plastových nádob darovali obyvatelia pri organizácii olympiády aj staré elektronické zariadenia, z ktorých boli vyrobené olympijské medaile.

 

tokio podium ekologia 3D tlac plast recyklacia 2

 

Okrem využitia odpadových materiálov na výrobu ikonických olympijských rekvizít si organizačný výbor Tokia 2020 stanovil ciele opätovného použitia alebo recyklácie 65 percent všetkého odpadu vytvoreného pri prevádzkovaní hier a 99 percent všetkých vecí obstaraných pre hry. Spoločnosť Procter & Gamble, ktorá je sponzorom olympijských hier, z podstavcov nakoniec urobí fľaše na šampóny a čistiace prostriedky.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Dezeen