purizmus minimalizmus cistota vzdusnost linie jednoduchost bezdoplnkov 9

 

V súčasnosti žijeme rýchly život. Pri nadmernej stimulácii našej pozornosti a zmyslov, je pre mnohých ľudí úľavou vracať sa do domovov, ktoré sú jednoduché, nerušivé, upokojujúce, ale svojím dizajnom autentické.

 

purizmus minimalizmus cistota vzdusnost linie jednoduchost bezdoplnkov 1

 

Miesto, kde všetko má svoj účel a zostáva verné svojej podstate. Zdržanlivý domov s dôrazom na niekoľko kľúčových prvkov je myšlienkou puristického a minimalistického interiérového dizajnu.

Kvalitné materiály

V puristickom a minimálnom dizajne sa kladie dôraz na slovné spojenie „menej je viac“ a „kvalita nad kvantitou“. Kvalitné materiály, ako napríklad mramorové obklady v kuchyni, obstoja v skúške času, a preto sú dômyselnou investíciou na dlhé obdobie. Precízne riešené postele, nábytky či jedálenský stôl so stoličkami sú ústredným bodom každej miestnosti.

 

purizmus minimalizmus cistota vzdusnost linie jednoduchost bezdoplnkov 3  purizmus minimalizmus cistota vzdusnost linie jednoduchost bezdoplnkov 6 

Luxusné doplnky

Začlenenie luxusných detailov do interiéru je ústredným prvkom v puristickom a minimalistickom dome. Luxusné povrchové úpravy v interiéri bývania, symbolizované vysokokvalitnými materiálmi, ako je meď, mosadz, drevo, betón a mramor, dodajú interiéru charakter, a dokážu prepojiť moderný dom s prírodným a udržateľným štýlom.

 

purizmus minimalizmus cistota vzdusnost linie jednoduchost bezdoplnkov 5

 

Architektonické riešenia

Čisté otvorené priestory vytvárajú v domácnosti jasnosť a poriadok. Architektonické detaily, ako sú vysoké stropy, veľké okná a vzdušné priestory bez zbytočných dverí, nechávajú plynúť svetlo, vzduch a nabádajú k priamemu spôsobu života. Menšie detaily, ako napríklad ploché panely v skrinkách, namiesto zatvárateľných dvierok pôsobia neutrálnym puristickým, a napriek tomu praktickým štýlom.

 

purizmus minimalizmus cistota vzdusnost linie jednoduchost bezdoplnkov 8

 

Tlmené farby

K hlavnej farbe purizmu bielej je možné kombinovať aj dve ďalšie tlmené farby, napríklad sivú alebo pastelové farby v studených odtieňoch. Pridanie jednej alebo dvoch žiarivých farieb na doplnkoch zvýrazní celkový priestor, a  môže ovplyvniť tón a pocit rovnováhy, ľahkosti a vzdušnosti puristického interiéru, avšak s nádychom osobitosti.

 

purizmus minimalizmus cistota vzdusnost linie jednoduchost bezdoplnkov 4

 

Kontrasty v textúre a forme

Rôznorodosť textúry a formy je v puristických a minimálistických dizajnoch nevyhnutnosťou, pretože dodáva priestoru vizuálny význam a vyzdvihuje vzhľad interiéru na vyššiu úroveň. Popri rovnakých farbách práve realizovanie rôznych textúr a foriem poskytne vizuálny záujem, a zároveň zachová rovnováhu v rámci dizajnu. Biela kuchyňa s čistými líniami a nenáročným dizajnom môže byť kombinovaná jedinou farebnou, prípadne tehlovou stenou, ktorá vytvára príjemnú atmosféru, a ktorá je zároveň pokojná aj pútavá.

 

purizmus minimalizmus cistota vzdusnost linie jednoduchost bezdoplnkov 10

 

Puristický a minimálny dizajn interiéru sa dosahuje predovšetkým jednoduchosťou formy, materiálov a detailov. Je to spôsob života, a dizajnový štýl, ktorý kombinuje minimalizmus, klasický štýl a luxus. Nejde o trend, ktorý by v interiéri uchvátil každého. Cítiť sa ňom dobre budete len vtedy, ak obdivujete a vzhliadate k minimalistickému dizajnu, ale aj k minimalistickému životnému štýlu ako takému.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: ofdesign.net