5de6c96bbdba914e5a758b12 Tristan Auer 02S ELEGANCIOU GENTLEMANA PRENÁŠA LÁSKU K AUTOMOBILOVÝM VETERÁNOM AJ DO SVOJEJ PROFESIE. OBĽUBUJE DRAHÉ KOVY A...

 

 S ELEGANCIOU GENTLEMANA PRENÁŠA LÁSKU K AUTOMOBILOVÝM VETERÁNOM AJ DO SVOJEJ PROFESIE. OBĽUBUJE DRAHÉ KOVY, ALE ZOSTÁVA VERNÝ SLOVÁM SVOJICH VEĽKÝCH UČITEĽOV. VŽDY NAČÚVAŤ A NIKDY NEZOSTÁVAŤ PRI JEDINOM ŠTÝLE. NA SVETOVOM VEĽTRHU MAISON & OBJET V PARÍŽI BOL MENOVANÝ DIZAJNÉROM ROKA 2017. ZAKÚSIL PRÁCU S VELIKÁNMI SVETOVÉHO DIZAJNU AJ S MÓDNYMI NÁVRHÁRMI, PRE KTORÝCH NERAZ ZARIADIL ICH SÚKROMNÉ REZIDENCIE.

 

Tristan Auer and Cartier 866x487

 

Spĺňať vysoké požiadavky bolo Tristanovi Auerovi zrejme predurčené už hviezdami. Keď totiž v roku 1970 prichádza na svet, jeho rodiskom sa stáva mestečko s bohatou históriou na chladnom severovýchode Francúzska, Méty. Po rozvode rodičov rodné Méty opúšťa a zvyšok detstva trávi na opačnom konci krajiny. V blízkom kontakte so Stredozemným morom, dospieva v prostredí pôvabného Aix-en-Provence. O dve desaťročia neskôr sa Tristanova cesta opäť uberá novým smerom; tentoraz priamo do pulzujúcej metropoly Francúzska. Píše sa rok 1990 a Paríž ho vťahuje do svojej fascinujúcej hĺbky, z ktorej čerpá v ďalšej kapitole svojho života, počas štúdia architektúry a interiérového dizajnu na École Esag Peninghen. Jeho pohľad na svet sa postupne mení. V Tristanových očiach sa zjavuje grafická obrazotvornosť. Zasahuje šťastena a hneď po promóciách stretáva velikánov svetového dizajnu. A hoci on sám sa nikdy nevenoval módnemu návrhárstvu,pracovné príležitosti ho onedlho spoja s módnymi domami návrhárov svetovej úrovne. Obzvlášť vrstvený geometrizmus art deca a čistý štýl britskej interiérovej dekoratérky Syrie Maugham vnáša Tristando svojich prác skrz Christiana Liaigra, „otca“ eklektického Parížskehochicu. Tristan sa pri Christianovi učí precízne kresliť a navrhovať každý priestor postupne, kúsok po kúsku včleňovať do uceleného diela.Získava dar, ktorý si nadovšetko cení, uchováva dodnes a vo svojej práci naň nedá dopustiť. V prekračovaní vysokých cieľov nepoľavuje ani na moment. Dokonca ani potom, keď po štyroch rokoch opúšťa svojho majstra, a stáva sa úspešným u ďalšej legendárnej ikony – Philippa Starcka. Ten ho zasväcuje do umenia dramatického stagingu,práce s proporciami a možnosťami priestoru, prelínania vrstiev a pôsobivosti solitérov. Podľa slov samotného Tristana, Christian ho naučil chápať základy umenia milimetrického, Philippe ho zasvätil do tajov umenia metrického. Pod ich vplyvom si včas uvedomuje, že vyznávať jednoznačnosť nemá zmysel. Naopak, vypláca sa odovzdávať priestor do štýlovej rozmanitosti. Z tohto obdobia si prostredníctvom svojich učiteľov „odnáša“ aj zoznam prestížnych klientov, napríklad Marca Jacobsa, Bryana Adamsa, Calvina Kleina, Ninu Ricci či Karla Lagerfelda. Tristan si však aj napriek umnému kombinovaniu štýlov ctí zmysel pre francúzsku striedmosť.

 

f6 saint cloud residence by atelier tristan auer photo by yann deret yatzer

s1 saint cloud residence by atelier tristan auer photo by yann deret yatzer

INTERIÉRY ŠITÉ NA MIERU

Značne ovplyvnený svojimi mentormi, zostáva aj naďalej verný náročnému vkusu, ktorý sa prejavuje aj výberom vzácnych drevín a ručne tkaných textílií. S dokonalo zvládnutými technikami upriamuje pozornosť tkaných textílií. S dokonalo zvládnutými technikami upriamuje pozornosť na ďalší aspekt interiérového dizajnu. Citlivo vníma celkovú atmosféru a psychologický vplyv priestoru na človeka. Dbá na každú súčasť bývania až do takej miery, že zohľadňuje aj rodovú príslušnosť. V jeho prejave dominujú výrazné kontrasty hladkých povrchov, dostatočne presvetľujúcich každý interiér. Tým nás uisťuje, že sme v bezpečí a pohodlí.„Moji klienti sú často vo svetle reflektorov a mojou úlohou je poskytnúť pocit súkromia a bezpečia, ktoré je nenarušiteľné,“ hovorí s plnou vážnosťou. No podobne ako iní umelci, aj on prekvapivo nachádza inšpiráciu v každodenných maličkostiach. „Moja práca je veľmi podobná Haute Couture. Tiež mám v rukách všetky nástroje, s ktorými môžem vytvoriť interiéry šité na mieru,“ priznáva nepopierateľný sklon k móde a jedným dychom menuje Albera Elbaza či Driesa Van Notena ako svoje vzory. Tristan je dandym, prechádzajúcim v myšlienka chod intimity nočných garsoniér do žiarivého sveta eklektických sedemdesiatych rokov.

s5 saint cloud residence by atelier tristan auer photo by yann deret yatzer

s3 saint cloud residence by atelier tristan auer photo by yann deret yatzer

ÚSPECH VYČKÁVA ZA ZÓNOU KOMFORTU

„Mám veľmi krátku pamäť a rýchlo zabúdam na to, čo všetko som v živote spravil. Preto nezvyknem robiť veci rovnako,“ hovorí. Navzdory tomu v jeho rukopise zostáva niekoľko charakteristických čŕt, ktoré nedokáže poprieť pri žiadnom zo svojich projektov. Je to dôkaz toho,že ostáva ovplyvnený štýlom art deco; vrstvené geometrické prvky,neutrálne a svetlé palety, zmes vysokého štýlu a antikvárneho umenia,typického pre parížske interiéry, prepája s modernou interpretáciou honosných apartmánov a izieb, v ktorých nechýba hra detailov. Vo vlaku ani v lietadle Tristan nesiaha po magazínoch o architektúre či umení.Naopak, zaujímajú ho veci, ktoré sa ho týkajú len okrajovo. Napríklad časopisy o šití či pletení mu umožňujú rozprávať sa s remeselníkmi o uskutočniteľných predstavách, nie len o fantáziách. Tristan nemá vo zvyku budovať vzdušné zámky. „Potrebujem spoznávať veci, ktoré sa nachádzajú mimo mňa. Živia mňa aj moju myseľ,“ vzrušene obhajuje svoj prístup. Napriek tomu, že svoje štúdium zavŕšil v čase internetového boomu, k počítaču si sadá len z nevyhnutnosti. S odolnosťou klasika sa prikláňa k pentelke, ktorá mu dovoľuje pracovať s pôdorysom do posledného milimetra. Originalita je podľa neho dopriata každému z nás.„Myslím si, že to najdôležitejšie sme dostali do vienka. Pokiaľ túžime objaviť niečo jedinečné, mali by sme viac počúvať svoj vnútorný hlas.“

s2 saint cloud residence by atelier tristan auer photo by yann deret yatzer

s4 saint cloud residence by atelier tristan auer photo by yann deret yatzer

SEDEMMÍĽOVÝMI SKOKMI DO NEZNÁMA

Šťastena stála pri Tristanovi aj v ďalšom období jeho života. V roku 2002 zakladá so svojím spoločníkom Fredericom Sicardom štúdio „AgenceIzeu“. Prvá významná zákazka na seba nenecháva dlho čakať a dostavuje sa ešte v tom istom roku. Auer si zrejme ani nemohol želať lepší štart kariéry. Veď pýšiť sa interiérom butiku Chanel je snom nejedného dekoratéra či visual merchandisera. Súbežne s butikom realizuje aj obnovu a výzdobu apartmánu Coco Chanel na legendárnej Rue Cambon. Postupne prichádzajú ďalšie tvorivé spolupráce. Tristan sa podpisuje pod kolekcie firmy Ozone, kde sa jeho návrh lustra jasne odvoláva na funkcionalistickú tradíciu Bauhausu. Rovnako remake lôžka od Paula Duprého-Lafona prezrádza jeho náklonnosť ku geometrii. V lôžku Apaloosa spája lakované drevo, mohérový velúr, konskú kožu a dvojitý satén. O čosi avantgardnejší prístup volí pri dizajne osvetlenia pre firmu Veronese. Navrhuje hand-made kúsok z muránskeho skla, ktorý uniká predstave o strohej kubistickej forme a provokatívne pripomína rebrinový radiátor nakreslený a vyhotovený detskou rukou.S francúzskou módou pritom koketuje nielen slovami, ale aj činmi. Revitalizácia Hôtel de Crillon ho privádza do sveta, kde sa stretávajú vízie novoromantickej Sonie Rykiel a Karla Lagerfelda.

s11 saint cloud residence by atelier tristan auer photo by yann deret yatzer

Ako 45-ročný prijíma ponuku spolupracovať s americkou spoločnosťou z Dallasu, Wilson Associates, ktorá sa špecializuje na interiérový dizajn a stáva sa riaditeľom jej pobočky v Paríži. Má za sebou zariaďovanie hotelov po celom svete, vrátane hotela Waldorf Astoria v Číne a hotela Cotton House v Mustique. Najnovšou kapitolou v živote Tristana Auera je interiérový dizajn automobilov, v ktorom spája svoju profesiu s obľúbeným hobby. V garáži Tristana Auera by ste totiž našli historické modely Aston Martin či značky ako Delage alebo Alvis. Jeho jedinečný eklekticizmus ho privádza k zákazkám po celom svete, počnúc Parížom a končiac Ománom. Tristanov vkus je čitateľný v newyorských a londýnskych apartmánoch. V súčasnosti pracuje na renovácii hotela Le Scribe v Paríži a Hotela Carlton v Cannes. So svojou ženou a dvoma deťmi žije vo vychytenej parížskej časti Pigalle. Medzi svojimi veteránmi a stenami natretými naružovo. Pretože, tak mu to hovorí jeho vnútorný hlas: Ísť v línii so svojím osudom.

 

Moja práca je veľmi podobná Haute Couture. Tiež mám v rukách všetky nástroje, s ktorými môžem vytvoriť interiéry šité na mieru.

 

s8 saint cloud residence by atelier tristan auer photo by yann deret yatzer

 

 

 

"Potrebujem spoznávať veci, ktoré sa nachádzajú mimo mňa. Živia mňa aj moju myseľ."