overallt design indaba africky dizajn toptrendy

Edícia  je koncipovaná  v spolupráci s africkou módou, sochárstvom, architektúrou a dizajnérmi nábytku. Överallt,  inšpirovaný africkými rituálmi a dizajnom Scandi povzbudzuje ľudí, aby sa dozvedeli  viac o nových kultúrach.

 

V roku 2017 Ikea oznámila, že plánuje spolupracovať s desiatimi africkými dizajnérmi, architektmi a umelcami na vytvorení kolekcie Överallt. Po dvoch rokoch intenzívnej práce bola zbierka konečne odhalená. Za dva roky africkí dizajnéri spolu s Ikea dizajnérmi preskúmali rôzne témy, ako napríklad socializácia v oblasti potravín, života, vnútorných aj vonkajších priestorov, identity a udržateľnosti.

 

 

overallt ikea africki dizajner indaba toptrendy

 

 

Kolekcia prezentuje tradičný africký lifestyle, kultúru a prístup k životu pod šírym nebom a v interiéri. Pri koncepte boli využité aj koberce a prikrývky z dielne juhoafrickej módnej návrhárky Ladumy Ngxokolo a grafičky z Kapského Mesta - Sindiso Khumal. Do prípravy sa zapojili aj dizajnérky Raby Kanbe či Bibi Seck, ale takisto mladá generácia dizajnérov zo scén Senegalu, Južnej Afriky, Egypta, Kene a Pobrežia Slonoviny. V spolupráci so švédskou spoločnosťou prispeli k naplneniu víziu, ktorú možno opísať ako „africké rituály spĺňajúce Scandi style“.

 

 

overallt ikea kolekcia afrocentrizmus dekor sezona 2019 toptrendy

 

 

Nová kolekcia, ktorá bude oficiálne predstavená v Kapskom Meste na festivale Indaba 2019.  Festival Design Indaba ponúka rôzne workshopy a programy tvorivosti s rôznymi africkými a medzinárodnými umelcami. Je dokonca vysielaný naživo v mestách ako Johannesburg, Durban, Nairobi, Windhoek, Kampala a Lausanne. Výsledkom je zbierka farebného nábytku, stolového riadu, textílií a trvalo udržateľných tašiek s modernými dizajnovými prvkami a tradičným africkým umením.

 

overallt ikea design indaba afrocentrizmus scandi cool toptrendy

 

 

Už v máji budú na trhu dostupné tkané koberce (vyrobené z rastlinných vlákien) prútené stoličky, bambusové servírovacie súpravy,  vankúše s výraznou geometrickou potlačou a praktické sklenené nádoby.

 

 

unnamed

 

Överallt, vo švédčine znamená všadeprítomný,  mohol by teda  opísať súčasný vplyv, ktorý má Afrika na globálnu kultúru, kedy sa zdá, že celý svet hľadá africký kontinent pri hľadaní inšpirácie vo svojich dielach. Cieľom tejto koncepcie je priblížiť svetu africkú kultúru. Je to perfektný nápad z dielne značky, ktorá  dokáže prijať iné kultúry v rámci diverzity a nechce stroho prezentovať iba škandinávsky štýl. Överallt je ukážkou túžby začleniť nové nápady do konceptu nábytkového giganta, posúvajúceho možnosti demokratického dizajnu.  

 

Foto: collection Overallt