ikea virgil abloh 2

 

Virgil Abloh, kreatívny riaditeľ  módneho domu Louis Vuitton a streetwearovej značky Off-White, pripravil pod hlavičkou švédskej legendy moderného DIY bývania svojskú kolekciu, ktorú by bolo možné chápať skôr ako konceptuálne umenie. Napriek tomu, že by malo ísť o zariadenie do štartovacieho bytu mladých ľudí. 

 

 

 ikea virgil abloh 1

 

 

Vzrušené reakcie ľudí na internete vzbudili azda ešte viac pozoronosti, ako samotná kolekcia. Virgil v rozhovore pre System uviedol, že jeho zámerom je navrhovanie veci, ktoré dokážu využiť mileniáli vo svojich prvých vlastných bytoch. Za touto myšlienkou sa na túto chvíľu skrýva pomerne rozporuplná kolekcia doplnkov, ktoré nesú spoločnú črtu v podobe úvodzoviek. So zámerom ironizácie sa úvodzovky dostávajú na klasické položky, nevynímajúc ani skladaciu tašku alebo perzský koberec. Predpokladať, či si priemerný mladý mileniál kúpi do svojho prvého bytu koberec, ktorý hlása "Odstúp", je odvážne, napriek tomu sa Ablohova vízia zakladá, ako tvrdí, na výskume. Vo svojej podstate by teda bolo možné označiť túto kolaboráciu ako trochu luxusnejšiu semestrálnu prácu. Abloh sa prostredníctvom jednotlivých objektov pokúša zamyslieť nad výberovým procesom mladých ľudí, ktorí zvažujú, čo sa hodí k priestoru ich nového bytu. 

 

virgilxikea taška frakta toptrendy sk

 

 

Vysvetľuje Abloh: "Tým, že do objektov vkladám  text, spochybňujem ich zasadenie do pôvodného kontextu.." Kolekcia vzbudzuje dojem toho, že do interiérov mileniálov sa môže dostávať umenie cez bežné objekty dennej spotreby. Abloh na tomto prístupe trvá aj v prípade návrhu dverovej zábrany, ktorú netradične aplikuje do drevenej stoličky. Práve v tomto kúsku sa prejavuje Ablohov pohľad na dizajn. Stolička totižto nenesie nijaký názov a sama osebe je závislá na dverovej zábrane v tvare červeného ihlana, ktorý vyrovnáva výšku nohy. "Je to skôr objekt, než typická stolička, ktorá len slúži svojmu účelu," priznáva Abloh v rozhovore pre System. 

 

 virgil abloh stolička ikea toptrendy sk

 

"Je to skôr objekt, než typická stolička, ktorá len slúži svojmu účelu,"

- Virgil Abloh

 

 

Na margo ready-made motívov sa vracia späť k obdobiu dospievania: "Vždy som cítil, že je priepasť medzi tým, čo sa mi páči a čo si kupujem. Zaujímala ma architektúra, ale takisto hudba. Prostredníctvom tejto spolupráce chcem ukázať celý tvorivý proces tak, ako vzniká. Táto kolaborácia je podľa mňa ohromnou platformou, ktorá dokáže dostať dizajn k ľuďom cez to, čo reálne vidia rodiť sa pred ich vlastnými očami,"  Čo ďalšie sa zrodí z tejto spolupráce, je nateraz neznáme. Je však viac ako isté, že to najlepšie ešte len príde,. Koniec koncov, spolupráca medzi Ablohom a Ikeou bola oznámená už v minulom roku. Tvorivé plody kreatívneho spojenia sa však dostali na svetlo sveta len nedávno, a to prostredníctvom sociálnej siete instagram. Viac o spolupráci prezrádza Abloh vo videu, ktoré si môžete pozrieť nižšie.