kuchyne od čvirika metallo uvod toptrendy sk

 

Počas celého týždňa ste mohli navštíviť výstavisko Agrokomplex v Nitre a presvedčiť sa o tom, že slovenskí výrobcovia majú v súčasných trendoch absolútne jasno. A napriek tomu, že neboli koncentrovaní do jediného spoločného priestoru, pri prechode medzi pavilónmi bolo možné nachádzať vedúcu líniu, ktorá ich zjednocovala. My sme túto líniu sledovali a vybrali sme štyri znaky, ktoré vám môžu dopomôcť k tomu, aby ste svoju kuchyňu navrhli tak, aby bola v súlade so zásadami aktuálnej sezóny.

 

kuchyne od čvirika metallo

 Foto: Kuchyne od Čvirika 

 

 

 

Oceňenou kuchynskou linkou Dalno zaujala našu redakciu, ako aj hodnotiacu komisiu výstaviska,  spoločnosť DKuchyne. A to právom. V jej dizajne je stvárnený moderný vzhľad kuchynského prostredia, ktoré sa odkláňa od zaužívaných riešení v malých detailoch. Napriek tomu je možné predpokladať, že súčasné kuchyne budú zdieľať niekoľko hlavných čŕt.

 

Mono nie je ono

 

Pripravte sa na to, že vaša monochromatická kuchyňa potrebuje update. Nič výrazné. Stačí sa pohrať s riešením plôch na dvierkach skriniek a celá zostava môže nadobudnúť omnoho dynamickejší ráz. Inšpirujte sa napríklad kuchyňou od spoločnosť DKuchyne. Kuchynská linka Dalno, ocenená okrem iného hodnotiacou komisiou výstaviska, zodpovedá vzhľadu súčasného prostredia. Dĺžka kuchynskej linky sa skrátila v záujme toho, aby na pracovnej doske nevznikal nežiadúci chaos. Rovnako sa otvorila úložná zóna. Podsvietené výklenky dovoľujú v primeranej miere individualizovať osobný priestor majiteľa a účelne slúžia ako vitrína pre súpravu riadov či drobné kuchynské pomôcky, medzi ktoré môžeme zaradiť minútky, šejker, raňajkové sety či dózy. S uplatnením viacerých farebných odtieňov sa predovšetkým zjednodušuje orientácia v kuchyni a tým je možné definovať každú užívateľskú zónu zvlášť. 

 

 

Batéria ako statement piece

 

Najvýraznejším prvkom kuchyne sa stáva kuchynská vodovodná batéria. Bez ohľadu na to, či ste zástancom inteligentných riešení, medzi ktoré patrí senzoricky ovládaná batéria, alebo vyznávate strohú jednoduchosť, v expozícii spoločnosti Blanco sme objavili riešenia, ktoré budú vyhovovať nárokom každej modernej domácnosti. 

 

 

dkuchyne linka dalno

Foto: DKuchyne 

 

 

Dizajn podmienený jedlom

 

Spolu s viacfarebným riešením kuchynských liniek prichádza celkom neodvrátiteľne materiálove zloženie. V zmysle zásady "Everything works" bola kuchynská linka Metallo od firmy Kuchyne od Čvirika kombináciou povrchov, v ktorých sa stretávajú kamenné štruktúry, mierne opracované drevo a výrazné kovové elementy. V dobe open space plánovania prekročila táto kuchyňa ďalšie limity a nesústredila sa len na samotnú kuchynskú linku, ale celú prezentáciu vkusne a racionálne doplnila o jedálenský pult, ktorý bolo možné pozorovať aj u ďalších kuchynských štúdií. Je to znak toho, že kultúra večerného stolovania začína aj v našom prostredí nadobúdať na dôležitosti a práve táto zóna sa stáva pre najbližšie obdobie najvýznamnejšou spoločenskou časťou kuchyne. Jedálenským stolom však ešte neodzvonilo. 

 

 

 

Tabula rasa

 

Jednou z ďalších charakteristík modernej domácnosti sa stáva bezproblémová údržba. Táto požiadavka na pohodlné a kvalitné bývanie neobišla ani kuchynské zariadenie. Úložné priestory splývajú v jednoliatom, neprerušovanom celku a narozdiel od minulosti je otváranie skriniek zjednodušené na absolútne maximum. Predné čelá zásuviek sa dnes otvárajú jednak cez skryté hrany, resp. je ich otváranie automatizované a to napríklad systémom otvárania Expando-T či Servo-Drive Flex od spoločnosť Blum. V prípade naozaj modernej kuchyne však platí, že pre ktorékoľvek úložisko je dokončovanie zatvárania štandardom a toto bezpečnostné riešenie je tiché, rýchle a zároveň časovo úspornejšie. 

 

 

Text: Ján Krajč 

Foto: Kuchyne od čvirika, DKuchyne