britsky kostol cinska restauracia uvod

 Mohlo by sa zdať, že historická budova kostola Svätého Tomáša v blízkosti anglického "Črepu" vyzerá stále tak, ako vyzerala v 17. storočí, no pri vstupe do jej vnútra ostanú návštevníci minimálne zaskočení. Vnútri kostola totiž nie sú lavice a určite sa tu nekonajú ranné omše. Skôr naopak. Môžete sem zájsť na raňajky. Interiér kostola sa totiž zmenil na moderný koncept čínskej reštaurácie. 

 

london church 3

 Foto: Michaelis Boyd/Duddell's London

 

O rekonštrukciu historického objektu v bezprostrednom okolí Londýnskeho Mosta, sa postaralo štúdio architekta Alexa Michealisa. Michealis svoj zámer objasňuje slovami: "Snažili sme sa osláviť bohatú históriu objektu a zároveň poukázať na výrazný rozdiel medzi starými a novými hodnotami." Koncept čínskej reštaurácie prevzali majitelia zo svojej materskej reštaurácie v Hong Kongu, kde si podnik rýchlo získal priazeň miestnych gurmánov a milovníkov umenia. 

 

 

 

london church 4

  Foto: Michaelis Boyd/Duddell's London

 

Stvárnenie interiéru však v žiadnom prípade nenasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o čínsku kuchyňu. Kantónske špeciality sú podávané v rámci dim sum zóny a á la carte reštaurácie na prízemnom podlaží. To všetko v netradičnej geometrii tyrkysových obkladačiek a modrých odtieňov mozaikovej podlahy, zalievaných denným svetlom z nadrozmerných románskych okeníc, ktoré spolu so starobylým dreveným vyrezávaným oltárom ako jediné prezrádzajú pôvodnú funkciu objektu. 

 

 

londyn church 1

  Foto: Michaelis Boyd/Duddell's London

 

Nenápadné odkazy na čínsku kultúru možno nájsť azda len v závesných svietidlách inšpirovaných tradičnými lampiónmi. Ak si nie ste istí tým, či je tento avantgardný priestor tou správnou atrakciou pre vás, možno vás presvedčí fakt, že ide o reštauráciu s dvomi michelinovskými hviezdičkami. 

 

london church 5

  Foto: Michaelis Boyd/Duddell's London