Beautiful brand new three car garage interior with finished floors and work space.Garáž si zo svojej podstaty vyžaduje určité špecifická či už pri projektovaní, samotnej stavbe, a taktiež pri údržbe. Nie je to totiž len o tom, že ´postavím si garáž´, ale do veľkej miery aj o jej vhodnej údržbe a starostlivosti. Dôležitou súčasťou tejto témy je, akú podlahu si do garáže vyberiete.

Liate podlahy osvedčenou voľbou

Absolútne osvedčenou voľbou sú liate podlahy do garáží, ktoré zároveň predstavujú najpopulárnejšie riešenie. Obsahuje totiž viacero výhod. V liatej podlahe zo svojej podstaty nie sú žiadne škáry, čo je priaznivé pre údržbu a dlhoročnú odolnosť. Treba však vedieť, že liata podlaha je pomerne široký pojem. V skratke sa jedná o betónový či cementový základ, ktorý je následne ešte opatrený náterom so špecifickými vlastnosťami.

Populárne epoxidy

Obľúbenou alternatívou sú epoxidové nátery na podlahy do garáží. Nájdete ich v mnohých podzemných garážach aj v najnovších budovách, pretože skvele dopĺňajú liatu podlahu. Dodávajú jej ešte viac odolnosti a taktiež tlmia hluk, čo sa tiež zíde, ak máte garáž napríklad vonku pri dome. Výhodou je, že epoxidy sú nielen praktické a dobre plnia základný účel podlahy do garáže, ale môžu byť aj esteticky zaujímavé, pokiaľ je aj táto téma pre vás dôležitá. Ak vás zaujíma, tak viac informácií nájdete na e-shop Modernestavebniny.sk, venujúci sa tejto tematike.

Najmä sucho...

Dobre, máme teda vybranú liatu podlahu a epoxidový náter, zostáva už ´len´ aplikácia na podlahu do garáže. Netreba zabúdať ešte na jeden dôležitý, ba až kľúčový aspekt. Je ním hydroizolácia základov, teda špeciálne nátery určené na to, aby základy domu či v tomto prípade garáže zostali suché, a nehrozilo prenikanie vlhkosti a následné problémy. Na hydroizoláciu je potrebné myslieť ešte počas samotnej stavby. Aj v tomto prípade platí, že prevencia, teda dobré zaizolovanie základov, je vždy lepšia než následné riešenie problémov.

Zdroj obrázku: ArenaCreative / stock.adobe.com