happy manual worker using touchpad while communicating with his coworker organizing package delivery 1Logistika zahŕňa množstvo činností spojených s plánovaním, organizáciou, riadením a sledovaním toku tovaru a informácií od miesta výroby alebo zásobovania až po konečné miesto určenia. Tieto služby majú kľúčový význam pre efektívne riadenie dodávateľského reťazca a zaisťujú, že tovar a služby sú k dispozícii včas, v správnom množstve, a čo najefektívnejšie.

Zdroj: freepik.com

Viete, aké typy služieb zahŕňa logistika? Toto je 7 z nich, s ktorými sa najčastejšie môžete stretnúť.

Medzi logistické a prepravné služby patria:

1. Prepravné služby a ich plánovanie – kombinácia rôznych typov dopravy (nákladná, železničná, letecká, lodná), ich plánovanie a organizácia vnútro alebo medzištátneho transportu vyžadujú odborné skúsenosti.

2. Logistická komunikácia – komunikácia prebieha na rôznych úrovniach. Najčastejšie ide o komunikáciu s klientom, prepravcami alebo s úradmi, vybavenie rôznych povolení, plánovanie transportu.

3. Poradenské služby – odborné poradenstvo pomáha firmám optimalizovať náklady spojené s transportom tovaru.

4. Sledovanie pohybu zásielky – sledovanie zásielky v reálnom čase je vyhľadávaná služba. Pozitívne ovplyvňuje spokojnosť koncových zákazníkov.

kamionova preprava katransport 1280x1057

Zdroj: katransport.sk

Využitie moderných technológií pre sledovanie zásob, plánovanie trasy, riadenie objednávok a ďalšie logistické operácie znižuje riziko chybovosti.

5. Spätná logistika – príjem a kontrolu vráteného produktu či jeho recykláciu alebo likvidáciu taktiež zaraďujeme medzi prepravné služby.

6. Správa skladu – riadenie stavu zásob zahrňuje príjem, uskladnenie, expedíciu a kontrolu skladových zásob.

7. Spracovanie objednávok – pod logistické služby môže spadať aj spracovanie objednávok, čo v praxi znamená napríklad prípravu balíkov na transport.

Transport a jeho plánovanie nechajte na profesionálov

Cieľom logistiky je zabezpečiť, aby sa zásielka dostala na miesto určenia včas a bez poškodení. Logistické služby sú kľúčovým prvkom každého obchodu a priemyslu. Pomáhajú zlepšiť efektivitu aj znižovať náklady v celom dodávateľskom reťazci.

traffic highway 1

Zdroj: freepik.com

Vyberte si pre svoje podnikanie spoľahlivého partnera – nadštandardné prepravné služby spoločnosť v rámci Slovenska, Európy aj mimo nej pre vás zabezpečí Katransport.