Paletové vozíky s váhou, závesné háky, plošinové či nízkoprofilové váhy. To všetko radíme do kategórie „priemyselné váhy“. Podľa čoho však vybrať tú správnu? Na čo si dať pri výbere priemyselnej váhy pozor? A aké špecifiká prinášajú jednotlivé typy? Aj to vám prezradí náš sprievodca výberom priemyselných váh.

priemyselne vahy sprievodca 1

priemyselne vahy sprievodca 1

zdroj: https://digitalne-vahy.sk/produkt/plosinova-vaha-zmissil-f1-30-60-a-150kg/#&gid=1&pid=3

Otázky, ktoré si položte pred výberom priemyselnej váhy

Je pre mňa vhodnejšia paletová váha alebo priamo paletový vozík s váhou? Využijem skôr závesnú váhu alebo váhu s plošinou? Nájsť odpovede na tieto otázky vám pomôže zodpovedanie ďalších základných otázok.

  • Akú hmotnosť budem na váhe merať – budú to desiatky kilogramov, alebo tisíce?
  • Aký tovar na nej budem vážiť?
  • Ako veľmi presnú priemyselnú váhu potrebujem?
  • Budem ju potrebovať iba na orientačné váženie, alebo na obchodné meranie hmotnosti tovaru pre klientov - predaj / nákup tovaru?
  • A aké kapacitné možnosti mám vo svojej prevádzke, sklade či výrobe?

Vďaka odpovediam na tieto otázky sa možnosti priemyselných, ktoré uspokoja vaše potreby a požiadavky, výrazne zúžili.

Výhody a špecifiká plošinových váh

Plošinové priemyselné váhy patria medzi univerzálne typy – maximálnu váživosť majú od desiatok kilogramov až po tony. Rovnako aj vážiaca plošina má rozmery od desiatok centimetrov až po metre. Využijete ich v potravinárstve, poľnohospodárstve aj v technickej výrobe.

Plošinové váhy nájdete nielen na orientačné váženie, na trhu dostanete tiež obchodné plošinové váhy overené certifikátom pre obchodný styk. V prípade, že pracujete s rôznymi druhmi tovaru, ktorého veľkosť sa často mení a máte dostatok priestoru, sú skvelou voľbou.

Zaujímavou alternatívou plošinových váh sú váhy nízkoprofilové. Nie je potrebné ich zabudovať do zeme, no vďaka svojej konštrukcii ponúkajú bezproblémový náklad váženého bremena. Či už ide o vozíky s tovarom, sudy, prípadne svoje využitie nájdu aj v zdravotníctve – pri vážení imobilných ľudí na vozíku.

priemyselne vahy sprievodca 2

zdroj: https://digitalne-vahy.sk/produkt/paletovy-vozik-s-vahou-tcamel-s-2t-02kg/#&gid=1&pid=1

Výhody a špecifiká paletových váh

Paletové váhy sú špecifické svojím tvarom, pripomínajú hranaté písmeno „U“. Sú teda maximálne prispôsobené na váženie paliet, niektoré z nich majú dokonca rozšírené lyžiny, aby na nich bolo možné zároveň odvážiť aj IBC kontajnery.

Priemyselné paletové váhy sú k dispozícii zvyčajne s maximálnou váživosťou 1 500 a   3 000 kg. Sú veľmi praktické – vážený tovar nie je nutné dvíhať vysoko, disponujú kolieskami na presun – a zároveň aj veľmi skladné. Po použití dokážete paletové váhy oprieť o stenu.

Špeciálnou kategóriou sú paletové vozíky so zabudovanou váhou. Slúžia na štandardný prevoz tovaru, dovolia vám však samotný tovar počas prevozu aj odvážiť. Prinášajú tak zaujímavé možnosti a vysoký komfort pri používaní.

Výhody a špecifiká závesných váh

Spratné, univerzálne, praktické a tiež s veľkou maximálnou váživosťou. To sú priemyselné závesné váhy. Závesný hák so zabudovanou váhou zavesíte napríklad na pevnú konštrukciu a na malom priestore tak dokážete odmerať hmotnosť aj neforemného či nadrozmerného tovaru. Takého, ktorý by sa vám napríklad nezmestil na plošinovú váhu.

Závesné váhy nájdete na trhu s váživosťou v desiatkách i stovkách kilogramov, no ich špeciálnou kategóriou sú žeriavové váhy. Pri tomto type sa maximálna váživosť pohybuje v desiatkach ton.