pelety kurenie 1V rodinných domoch sa často ako hlavné palivo používa zemný plyn. Ten je však v posledných mesiacoch rekordne drahý a vyhliadky do budúcnosti nie sú vôbec ružové. A práve preto mnoho domácností prechádza na iný spôsob vykurovania.

Ďalším častým palivom v rodinných domoch je drevo a jeho obľuba stále stúpa. Aj pred súčasnou energetickou krízou stálo vykúrenie rodinného domu značnú sumu. Majitelia domov preto stále hľadajú možnosti, ako ušetriť. Okrem zníženia spotreby alebo zateplenia fasády môže pomôcť alternatívny zdroj tepla. Aké palivo sa dá používať najvýhodnejšie?

Moderné kotly na drevo sú jedným z najdostupnejších spôsobov na vykurovanie domu. Zároveň s nimi rastie aj obľuba kombinácie ekologických palív, ktorú zase umožňuje kotol na pelety a drevo.

Drevo je stávka na istotu

Aj keď sa drevo používa na kúrenie po stáročia, spôsob spaľovania a využívania jeho energie sa technologicky vyvíja a, samozrejme, zlepšuje. Najdokonalejšiu konštrukciu majú v súčasnosti takzvané splyňovacie kotly, ktoré využívajú riadený prísun vzduchu. „Chod kotla automaticky reguluje riadiaca jednotka, ktorá ovláda aj ďalšie napojené systémy,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP. Tieto kotly majú veľmi vysokú účinnosť, takže výborne využívajú energiu uloženú v palive.

 

pelety kurenie 2

 

Aj keď konštrukčné a elektronické prvky kotla dokážu mnoho činností zjednodušiť, stále treba prikladať drevo ručne. Bez pravidelného dopĺňania paliva do kotla sa dlho neohrejete.

Ak však kotol na drevo prepojíte s akumulačnou nádržou, voda v nádobe bude uchovávať prebytočné teplo, ktoré sa môže využiť neskôr. Pri správnom používaní akumulačnej nádrže nemusíte určitý čas vôbec prikladať a teplo vám vydrží aj celý deň. Aj na obavy z príliš častého prikladania existuje riešenie. Kotol na drevo so zásobníkom je skvelý variant pre tých, ktorí sa o oheň nechcú neustále starať.

Využite výhody peliet

Chcete si kúrenie v kotli zjednodušiť? Tak si zadovážte automatický kotol na pelety, ktorý do veľkej miery funguje bezobslužne. Vďaka jednotnému tvaru a veľkosti drevených peliet umožňuje automatické zapálenie ohňa a hlavne plynulé dodávanie paliva na rošt horáka. Pelety si berie zo zásobníka, do ktorého sa zmestí mnoho desiatok kilogramov.

Veľkosť zásobníka si môžete zvoliť podľa svojich potrieb a možností. Obvykle sa potom o kúrenie nemusíte starať celý týždeň. Len čo sa palivo v zásobníku spotrebuje, jednoducho nasypete novú dávku. Kotly na pelety dosahujú vysokú úroveň účinnosti – viac ako 90 %.

2v1 alebo kotol na drevo a pelety

Radi by ste skombinovali výhody oboch kotlov? Jednoduchosť riešenia vás možno prekvapí. Ak máte v kotolni alebo technickej miestnosti dosť miesta, môžete si zadovážiť set na spaľovanie peliet aj dreva. „Náš kombinovaný kotol umožňuje ľubovoľné striedanie palív. Do splyňovacieho kotla prikladáte kusové drevo a prepojený automatický kotol funguje na pelety,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP. Aj keď sú to dva kotly, stačí len jeden komín.

Veľkou výhodou je, že kombinovaný kotol na pelety a drevo dokáže samočinne prejsť na automatický chod. Len čo dohorí všetko drevo v prikladacej šachte, môže sa sám zapnúť peletový kotol a začne plynule dodávať palivo.

 

pelety kurenie 3

 

V tomto režime sa dá dokonca ovládať chod kúrenia na diaľku pomocou aplikácie. Vzdialene môžete kotol na pelety pripojený na internet nielen zapnúť a vypnúť, ale aj meniť požadovanú teplotu v miestnostiach.

Kúrenie podľa nálady a času

Striedanie horľavého paliva vie ušetriť veľa času, práce aj financií. Záleží, čo je pre vás dôležitejšie. Pri používaní kusového dreva, šetríte peniaze za palivo. Ak poznáte lacný zdroj, odkiaľ získať drevo, alebo dokonca máte vlastný kus lesa, je to jasná voľba.

Na druhej strane využívanie peliet predstavuje veľmi komfortný spôsob kúrenia, pri ktorom vás nečaká prakticky žiadna obsluha kotla. Aj po príchode domov z výletu sa vrátite do vyhriateho domu.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP