aab system domacnost 0 uvod

 

Chodenie od vypínača k vypínaču sa už pomaly, ale iste stáva minulosťou. Trend v moderných domácnostiach určuje dnes digitalizácia a automatizačné systémy. Nielenže nimi získate vysokú úroveň pohodlia v dome, byte, ale prispejete aj k eko trendu doby. Navyše, úspora energií môže prospieť aj rodinnej peňaženke.

 

aab system domacnost 0

 

Moderných inteligentných systémov pre domácnosti je na trhu veľký výber. Od tých jednoduchších, pri ktorých zregulujete osvetlenie, vetranie, kúrenie, či chladenie z jedného ovládača, až po tie náročnejšie, ktoré vám budú tak povediac čítať myšlienky. Zregulujú teplotnú a svetelnú pohodu u vás doma automaticky podľa situácie „ za oknom“. Záleží tak len na Vás, čo si vyberiete.

Najčastejšie sa však v súčasnosti skloňuje regulácia systémov HVAC – teda kúrenia, ventilácie a chladenia. Môžete si vybrať digitálne riadenia každého subsystému samostatne, alebo zvoliť aj nadradené automatizačné riešenia. Tie dokážu všetky tieto jednotlivé subsystémy navzájom prepojiť a pripojené zariadenia zregulovať vo vzájomných súvislostiach tak, aby sa dosiahla maximálna účinnosť a zároveň sa znížili i náklady na prevádzku. Tak napríklad sa automaticky zreguluje osvetlenie podľa vonkajších podmienok detekovaných meteostanicou. Môže sa znížiť intenzita vnútorného osvetlenia v nočnom režime (napríklad v prechodových zónach sa rozsvieti iba na 20% výkonu), alebo sa zapne „odchodové“ útlmové tlačidlo, či simulácia prítomnosti pri dlhodobých odchodoch.

K najkomplexnejším automatizačným riešeniam, ktoré zároveň dokáže riadiť viac než len systémy HVAC patrí Tenton od ABB. Jednotlivé subsystémy spája do jedného celostného riešenia na báze štandardizovanej technológie KNX.

 

aab system domacnost 3  aab system domacnost 2 

 

Tenton od ABB ponúka ovládanie všetkých potrebných funkcií v miestnosti. Vetranie, kúrenie, chladenie, osvetlenie i tienenie. Ovládacie prvky sú dostupné pre ventilátory, radiátory, podlahové kúrenie a stropné chladenie, vo viacerých prevedeniach - so snímačom teploty, s integrovaným termostatom, snímačmi CO2 alebo relatívnej vlhkosti.

V prípade, že by ste zvolili inteligentnú elektroinštaláciu ABB i-bus® KNX, vašu domácnosť môžete pozdvihnúť na vyššiu úroveň automatizácie prostredníctvom riešenia Tenton. S ním bude vaše bývanie ešte hospodárnejšie, udržateľnejšie a pohodlnejšie. Dosiahnuť môžete až 30 percentnú úsporu energie. Systém je užívateľsky jednoduchý, čo do prenosu údajov, uvedenia do prevádzky, aj jeho správy a pripájania ďalších zariadení.

 

aab system domacnost 1

 

Základná izbová riadiaca jednotka teploty, SAR/A

umožňuje reguláciu kúrenia a chladenia v akejkoľvek miestnosti podľa potreby, individuálne a efektívne. Môže byť pripojená priamo k chladiacej jednotke. Výhodou je, že nepotrebuje osobitné napájanie a nezanedbateľný je aj pomer cena/výkon.

Tenton izbový ovládač - užívateľsky jednoduchý termostat, dostupný s integrovaným regulátorom teploty a senzormi CO2 a vlhkosti. Montáž je možná povrchová alebo zapustená do steny. Ovládačom je samozrejme možné regulovať všetky funkcie v miestnosti – od HVAC po tienenie a osvetlenie .

Kvalitu ovzdušia v dome môžu sústavne sledovať a kontrolovať senzory kvality vzduchu s RTC meraním izbovej teploty. Podobne koncentrácie CO2 a relatívnej vlhkosti. Všetko s integrovaným ovládačom teploty v miestnosti, vrátane výpočtu rosného bodu a alarmu. Ovládače sú závislé od úrovne CO2 a vlhkosti.

ABB Tenton v skratke:

  • Dosiahnutie triedy energetickej účinnosti A podľa EN 15232
  • 30% úspora energie
  • Štandardizované technológie
  • Spolupráca riešenia HVAC a ďalších zariadení v tej istej sieti
  • Jednoduchý prenos údajov
  • Jednoduchosť uvedenia do prevádzky a správy systému

Viac informácií: www.abbvypinace.sk