zima sportySneh, ľad, tváre vyštípané od mrazu, detský krik a zábava. Takéto spomienky majú mnohí z nás, možno aj trochu skôr narodení, na každoročné obdobie snehovej nádielky na dedinách i v mestách. Dnes už mladých i starších viac pohlcujú digitálne technológie a oveľa menej času trávime vonku na čerstvom vzduchu a pri pohybových aktivitách.

Kto lyžuje či bežkuje, dopraje si tento šport v menších i väčších dávkach každú zimu. Ak ste „nelyžiari“ a sánkovanie alebo boby sa vám nezdajú dostatočne trendy, je aj niekoľko zimných športov, ktoré nie sú úplne tradičné a dokážu potešiť i pobaviť. Čo tak skúsiť túto zimu snowkitting, snowtubing alebo psie záprahy?

Snowtubing

Tento trochu adrenalínový zážitok pozostáva v zjazdení snehového koryta na nafukovacej podložke. Šport si nevyžaduje žiadne zvláštne zručnosti, skrátka sa len posadíte a necháte sa viezť. Nie je namáhavý, pretože na spiatočnú cestu späť na začiatok dráhy vás vyvezie vlek, ale je to aktivita plná zábavy a radosti. Milujú ju deti i dospelí. Snowtubingové dráhy sú už samozrejmosťou takmer v každom lyžiarskom stredisku na Slovensku i v Českej republike.

 

zima snowtubing

 

Psie záprahy

Psie záprahy alebo mushing je zimný šport, ktorý spája lásku k zasneženým pláňam, zvieratám, rýchlej jazde i pohybovej aktivite. Na špeciálne sane s lyžami sa môžete postaviť po úvodnom školení inštruktorom, ktorý vám vysvetlí princíp jazdy a všetko ostatné, čo budete počas jazdy potrebovať. Jazdy na záprahu vedie inštruktor, v prípade vášho záujmu si vedenie psíkov môžete vyskúšať aj sami. Na Slovensku je možné absolvovať mushing vo Vysokých a Nízkych Tatrách alebo na Orave.

 

zima mushing

 

Snežnice

V tomto článku hovoríme o športoch, ktoré nie sú úplne tradičné, čo ale v prípade snežníc vôbec neplatí. Tento „staronový“ šport bol v minulosti nevyhnutnou aktivitou, vďaka ktorej sa ľudia dostávali zo zasnežených oblastí do školy, práce alebo za inými povinnosťami. Dnes sa snežnice opäť dostávajú do módy. Nemusíte si ich kupovať, dajú sa zapožičať. Cesta, ktorú pre snežnicový výlet vyberiete môže byť úplne podľa vašich predstáv. Snežnicami sa dá kráčať po hlbokom i vyjazdenom snehovom poli. Práve tie neupravené cesty, kopce a svahy sú pre milovníkov snežníc najväčším lákadlom. Čerstvý vzduch, nikto navôkol, len biela zimná rozprávka.

 

zima sneznice

  

Snowkiting

Tak táto zábava predsa len vyžaduje predošlé a minimálne stredne pokročilé skúsenosti v lyžovaní. Na lyžiach alebo snowborde totiž stojíte a špeciálny šarkan vás ťahá po svahoch a zasnežených pláňach. Pre tých, ktorí so snowkitingom začínajú, sa odporúčajú rovné rozľahlé pláne, pre profesionálov už je možné riešiť jazdenie do svahov i v kopcovitom teréne. Pred prvou jazdou je z dôvodu bezpečnosti nevyhnutné absolvovať základný kurz. Snowkiting je kúsok adrenalínu, zábavy i fyzicky náročnejšej aktivity. Kondiční špecialisti odhadujú energetický výdaj za hodinu snowkitingu približne na 500 kcal.

 

zima snowkiting

 

Ľadolezectvo

Tento druh športu je už výlučne pre zdatných športovcov a milovníkov adrenalínu, ideálne pre tých, ktorí už majú za sebou lezenie v skalnatom teréne alebo na umelej stene. Z histórie vieme, že tento šport vznikol, keď bolo potrebné prekonanie ľadových úsekov skalnatých zrázov a úbočí počas zdolávania najvyšších hôr sveta. Liezť dnes môžete po reálnom zamrznutom vodopáde v prírode alebo po špeciálnej lezeckej ľadovej stene. Samozrejmosťou je sprievod inštruktora a potrebné špeciálne vybavenie. Zaručené je absolútne vypnutie a zrelaxovanie mysle.

 

zima iceclimbing

 

Pripravila: Petra Adamcová