sport uvodLeto, slnko, dovolenky, ale aj adrenalín, šport a aktívny oddych. Prázdninové mesiace sú ideálnym obdobím, kedy môžeme skúsiť niečo nové a príjemné. Z hľadiska športovania je klasikou turistika, plávanie a beh či korčuľovanie a bicykle. Ak ste však milovníci dobrodružstva, adrenalínu alebo aspoň malého napätia, pozrite sa na niektoré druhy aktivít a športových činností, ktoré by ste mohli toto leto skúsiť.

Downhill biking

Jazda na bicykli dolu z kopca je skutočný adrenalín. Jazdí sa prevažne v horskom teréne a na horských bicykloch. Samozrejmosťou je strmý svah, korene stromov a jamy na trase, vyčnievajúce kamene a zrázy. Pre svoju bezpečnosť môžete absolvovať najskôr špeciálny výcvikový kurz, v ktorom vám profesionáli poradia, ako na to. Následne si môžete skúsiť jazdy v upravených terénoch rozdelených podľa obtiažnosti. Nevyhnutnosťou je kvalitný bicykel, ktorý si môžete spolu s ostatným vybavením ako helmy a chrániče zapožičať v špecializovaných bike – centrách.

 

sport bicykel

 

Lanové dráhy

Iný typ lezenia vo výške oproti horolezectvu, spojený s dobrodružstvom a adrenalínom ponúkajú lanové dráhy. Na výber je ich v každom regióne niekoľko. Ich výhodou je, že sú bezpečné a po dodržaní pokynov inštruktora ich dokáže zvládnuť dieťa i dospelý. Malé tarzanie dráhy sa dajú objaviť aj na lepšie vybavených detských ihriskách. Dobrý pocit a vyplavenie endorfínov po absolvovaní tejto aktivity je však rovnocenný s každou náročnejšou športovou činnosťou.

 

sport tarzania draha

 

Bobová dráha

Zábavu pre celú rodinu ponúka zjazd na špeciálnych bobových dráhach. Môžete sa odviazať a spustiť sa na plno, alebo si ísť „svojou“ rýchlosťou a brzdiť tak, aby ste sa po celý čas cítili bezpečne. Výhodou bobových dráh je možnosť zakúpiť si výhodnejší balíček viacerých jázd. Takto sa možno postupne a početnejšími jazdami osmelíte a zjazd si vychutnáte na plno.

Horolezectvo

Také skutočné lezenie po skalách sa začiatočníkom odporúča určite len pod profesionálnym vedením. Je vhodné pre ľudí, detí, mladých i starších, ktorí majú kondíciu, sú vytrvalí a neobávajú sa výšok. Podľa záujmu a náročnosti si zvoľte vhodný terén. Ak si nie ste istí, pred vstupom do prírody skúste absolvovať lezenie na niektorej tréningovej lezeckej stene.

 

sport horolezectvo

 

Paragliding

Ak máte odvahy na rozdávanie a túžite toto leto po niečom viac extra, skúste tandemový paragliding. Rozbehnúť sa z vrcholu kopca a zrazu sa po pár krokoch ocitáte vo vzduchu. Vietor vám sviští okolo uší a vy si už len vychutnávate nádherné výhľady a neopakovateľný pocit slobody a voľnosti v stovkách metrov nad zemou. Na let vzduchom si môžete vybrať padákový klzák alebo paraglidingové krídlo.

Užijú si aj "nešportovci" 

A na záver už len niekoľko tipov pre opatrných. Zážitkom je aj turistika na chodníkoch v korunách stromov, rozhľadniach a vysokých vyhliadkach. Potešiť sa môžete aj jazdou na lanovkách, motokárach alebo elektro bicykloch. Okrem toho turistika v krásnej prírode alebo kultúrno- historických centrách našich miest vždy prinesie niečo nové a pekné. Tak si nezabudnite vychutnať tohtoročné leto, nech už je to v akomkoľvek štýle. Hlavne ale opatrne.

Pripravila: Petra Adamcová