tea house 1Na zámockom kopci českého pohraničného mesta Těšín, neďaleko priehradnej nádrže, vyrástol objekt, ktorý prenesie jeho návštevníkov do inej dimenzie.

Čajový pavilón LEJA, venovaný tradičnej japonskej čajovej ceremónii pochádzajúci z architektonickej dielne GRAU ARCHITECTS, pozýva ľudí k blízkemu zážitku s prírodou, so zameraním pozornosti návštevníkov na život v okolí jazernej vodnej hladiny, jej zvukov, pohybov i na jednoduché vnímanie jej estetiky.

Návšteva v pavilóne motivuje človeka zastaviť sa a spomaliť vďaka pôsobivému výhľadu k živlu vody na strane jednej a živlu vzduchu na strane druhej. Pomedzi tieto živly prirodzene vstupujú vetvy, konáre a koruny stromov, ktoré dotvárajú celkovú atmosféru.

 

tea house 2

 Foto: Matej Hakár

Japonská tradícia s modernými prvkami

Do interiéru pavilónu sa vojde šesť osôb, sediacich počas čajovej ceremónie okolo stola tvárou v tvár, čo prináša obradu istý dojem intimity. Subtílna, otvorená konštrukcia stavby odkazuje na tradičný japonský interiér, avšak vnáša do neho moderné prvky. Harmonicky a s jemnosťou zapadá do okolitého prostredia.

 

tea house 3 tea house 4

                                                                                                            Foto: Matej Hakár

Čajový obrad

Do celkového návrhu pavilónu bolo úmyselne zakompovaných niekoľko pravidiel tradičnej čajovej ceremónie. Pri vstupe do interiéru sa každý návštevník musí zohnúť aby prešiel pod najnižším horizontálnym nosníkom konštrukcie. To odkazuje na dvierka „nijiri-guchi“, symbol rovnosti všetkých účastníkov ceremónie.

Nízky stôl uprostred dispozície vyzýva návštevníkov k sedeniu na kolenách ako je zvykom pre japonskú kultúru. Pokrytie spodnej časti konštrukcie doskami preglejky poskytuje pocit súkromia a odpútania sa od ruchov exteriéru a každodennosti. Otvorený vstupný rám zase umožňuje priehľad do interiéru a okoloidúci môžu sledovať prebiehajúcu čajovú ceremóniu.

 

tea house 8

  Foto: Matej Hakár

Stôl, ústredné miesto pavilónu

Výška stola poskytuje univerzálnosť vo využití ako pri čajovej ceremónii, tak mimo nej. Môže byť využitá ako lavica ponúkajúca miesto na sedenie a pokojné rozjímanie a zároveň nasleduje japonskú ideológiu sústreďujúcu sa na jednoduchosť a estetickú sofistikovanosť. Stôl je jediným ústredným nábytkom pavilónu, jeho hĺbka umožňuje účastníkom ceremónie sedenie v úzkej blízkosti s pocitom vzájomnosti.

 

tea house 6.jpg tea house 7

                                                                                                     Foto: Matej Hakár

Využité prírodné materiály

Konštrukcia pavilónu je na pôdorysnej ploche o rozmeroch 3 x 3 metre s výškou 4 metre, čo je zároveň konštrukčná výška drevených smrekových hranolov štvorcového prierezu a maximálna povolená výška pavilónu. Ďalšie použité materiály sú smrekové podlahové laty, brezová preglejka a strešná geotextília.

Hmota pavilónu vychádza z tvaru tradičných čajových pavilónov. Diagonálne upevnená geotextília v dvoch výškových úrovniach spolu s uzatvorením bočných stien brezovou preglejkou vytvárajú dojem súkromia a ochrany pred poveternostnými vplyvmi ako slnko a dážď, ale zároveň ostáva rámová konštrukcia dostatočne vzdušná a otvorená.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Matej Hakár, www.matejhakar.com