sakura 7Jar, Japonsko a jemné a nádherné kvety sakury. Každoročne fascinujú miestnych obyvateľov i návštevníkov krajiny vychádzajúceho slnka.

Sakury sú však viac než len krásne stromy. Majú silné väzby na japonskú históriu, kultúru a identitu. Sakura, pôvodne používaná na veštenie ročnej úrody, stelesňovala filozofiu wabi-sabi a šintoistické ideály pominuteľnosti, nádeje a obnovy. Dnes je sakura jedným z najznámejších prírodných symbolov Japonska.

 

sakura 2 sakura 4

 

Ružové a biele lupene pokrývajú stromy, chodníky i rieky

K ich mágii a mystike sa pridáva aj to, že sakury sú zvyčajne v plnom kvete počas jedného týždňa. Pozdĺž hlavných ostrovov tejto rozmanitej krajiny však možno okamih rozkvitnutých sakúr sledovať od marca až do začiatku mája. Po krátkom období plného rozkvetu začnú malé, jemné kvety elegantne zlietať zo svojich stromov. Hovorí sa, že kvety sú najkrajšie v tejto záverečnej fáze, pretože biele a ružové okvetné lístky akoby jemne plávajú k zemi.

 

sakura 1

 

V období kvitnutia sakúr Japonsko ožíva

Tak ako jar prináša prísľub nového života a nových začiatkov, jemná vôňa kvetu prináša do japonských ulíc živosť a optimizmus. Kvety sa stávajú témou každodennej konverzácie a je bežné vidieť ľudí na uliciach, fotografovať rozkvitnutý strom z mnohých rôznych uhlov a pohľadov. Výrobky a dekorácie v obchodoch sa stávajú ružovými, kvetinové tvary a sladkosti a nápoje s príchuťou sakury zdobia reštauračné menu. Nápoje a dezerty s tematikou sakury majú takmer kultové pokračovanie. Kvety sakury sa objavujú vo všetkom, od tradičného umenia a obrazov až po obľúbenú voľbu tapiet a dokonca aj tetovaní.

 

sakura kawazu

 

Život a plynutie času

Pre mnohých Japoncov symbolizuje kvitnutie čerešňových kvetov ľudský život, pominuteľnosť a ušľachtilosť. Japonci milujúci oslavy čerešňových kvetov organizujú pikniky, stretnutia a večierky "pozorovania kvetov" známe ako "hanami". Festivaly čerešňových kvetov sa konajú v mnohých parkoch a hradných areáloch po celom Japonsku, ale ich krása sa oslavuje aj v ostatných krajinách po celom svete.

 

sakura 1

 

  • Najbežnejším druhom čerešňového kvetu v Japonsku je "Somei-yoshino" alebo čerešňa Yoshino. Je známy svojimi takmer úplne bielymi okvetnými lístkami sfarbenými uprostred do najjemnejšej ružovej. Vysádzajú sa pozdĺž riek alebo hradných priekop a vytvárajú tunel trblietavých bledých odtieňov, ktoré sa pôsobivo odrážajú od vodnej hladiny. Rastú aj v okolí parkov a škôl.
  • Ďalšou častou a krásnou odrodou sakury je Kawazu-zakura s kvetmi v tmavšom odtieni ružovej. Kvety tejto odrody rastúce v južnej časti Japonska - Kawazu sú aj podnetom pre konanie festivalu kvitnúcich kvetov, ktorého sa zúčastňuje pravidelne viac ako milión ľudí.

Pripravila: Petra Adamcová