világi 3Vína z butikových vinárstiev zaujmú mimoriadnou chuťou a kvalitou. Samotné vinárstva očaria súčasnou, obvykle zaujímavou architektúrou, originálnym interiérovým dizajnom a niektoré aj prostredím, v ktorom vyrástli.

Ak patríte k milovníkom kvalitného vína, tak vám vína z butikových vinárstiev určite nie sú cudzie. Radi by sme vám teraz predstavili vinárstvo v Chľabe, v ktorom sa píše príbeh vína zrodeného na láve a po návšteve ktorého sa vo vašich pohároch môžu objaviť príjemne iskriace bublinky elegantného sektu, ale aj mnohé ďalšie zaujímavé chute tichých a perlivých vín.

Príbeh vína zrodeného na láve

Reč je o vinárstve Világi Winery, ktoré sa nachádza v malebnej obci Chľaba, len pätnásť kilometrov od Štúrova. Patrí do regiónu s bohatou vinárskou tradíciou, ktorú tu oživili v roku 2015. Majitelia vinárstva založili vinohrady na mieste, kde bolo možné vidieť nielen rozľahlé opustené plochy, ale aj veľkolepé susediace listnaté lesy, široké koryto Dunaja a pri dobrej viditeľnosti aj baziliku v Ostrihome. Miesto s ohromným potenciálom už vtedy dýchalo očarujúcou atmosférou a pod povrchom pôdy bohatej na vulkanické minerály sa odohrávali magické príbehy. Voda, pôda, lesy a novo založené viniče napokon vytvorili harmonický celok, z ktorého sa zrodilo výnimočné víno. V priebehu niekoľkých rokov z vinárstva vyslali do sveta niekoľko medailami ocenených ročníkov vín a otvorili vinárstvo s Wine shopom a panoramatickou terasou pre verejnosť.

 

világi 1

 

Sekt stvorený na výnimočné príležitosti

V ponuke butikového vinárstva objavíte vína určené na každodennú konzumáciu z radu Modern balance, vína s archívnym potenciálom z radu Terroir selection, ale aj mimoriadne zaujímavé šumivé a perlivé vína. Ako sme avizovali, do extra pozornosti dávame novinku v podobe elegantného sektu. Sekt Rizling rýnsky BRUT 2020 prekvapí jemne iskriacimi bublinkami odrážajúcimi svoju ušľachtilú odrodu. Pripravený je tradičnou metódou dvanásť mesiacov trvajúcej sekundárnej fermentácie vo fľaši. V pohári objavíte sekt žiarivej žltej farby, ktorá predznamenáva jeho bohatú kyselinovú štruktúru, vôňu po citrusoch a broskyňových kvetoch a sviežu dlhú dochuť. Rovnako, ako v prípade ostatných vín Világi Winery, aj v sekte objavíte jedinečnú vulkanickú mineralitu, vďaka ktorej sa zvykne hovoriť, že ide o vína narodené na láve.

Šarm a dôvtip v dobrej spoločnosti

Ak uprednostňujete svieže a jemnejšie bublinky, odporúčame vám aj šarmantný pár Mr. & Mrs. Frizzante, ktoré je prísľubom hravých, mladistvých a osviežujúcich chutí. Frizzante vína vo vinárstve Világi Winery vyrábajú metódou pridávania oxidu uhličitého do tichého vína špeciálne pripraveného pre tieto účely. Určite oceníte jeho skvelú chuť pri prípitku alebo sa s ním pohrajte pri príprave miešaných nápojov.

 

világi 2

 

Degustácie podľa vlastných preferencií

Butikové vinárstvo Világi Winery môžete navštíviť osobne priamo v Chľabe a nakúpiť si vína vo Wine shope. Zaujímavá je aj možnosť objednať si jednu z riadených degustácií vín, a to na súkromné, obchodné či firemné účely. Ak hľadáte darček pre svojich blízkych, alebo by ste chceli sami sebe dopriať degustáciu vín s vulkanickou mineralitou, popozerajte si limitované edície vín a degustačné sety, v ktorých sa nachádzajú vína z radov Terroir selection a Modern balance. Objednať si ich môžete aj z pohodlia svojho domova.