leto tipy inšpirácie 1Leto, čas oddychu, prázdnin, slnečného počasia, obdobie výletov do prírody i grilovačiek v záhradách. Práve v tomto období máme vďaka dlhším dňom napriek rovnakému množstvu povinností chuť a čas na aktivity, ktoré nás tešia a napĺňajú radosťou i spokojnosťou, a na ktoré si často spomenieme aj počas chladnejších a sychravých mesiacov v roku. Čo by sme si toto leto nemali nechať ujsť?

Lesné dobrodružstvo

Zaspomínajte si, čo bolo kedysi pre vás najväčším dobrodružstvom. Určite nie nová hračka alebo dobrá známka v škole. Skôr to odhadujem na nočné dobrodružstvo v stane, spanie pod širákom, opekanie na táborovom ohni či prechádzka lesom a hľadanie lesných plodov od ktorých sme mali zafarbené okrem úst takmer všetky časti oblečenia. Doprajte aj svojim deťom takýto zážitok. Generácia dnešných detí už je iná, avšak za skúšku to stojí.

 

leto tipy inšpirácie 3

 

Letná grilovačka

Grilovanie či už vo vlastnej záhrade, na balkóne alebo pred bytovkou, v priestore, kde je to možné, stojí za trochu príprav i námahy. Vôňa a chuť pečeného mäsa, zeleniny, grilovanej kukurice, ale aj doteraz nevyskúšaných kombinácii a špecialít si získa každého gurmána. K dobrému jedlu patrí dobrá partia kamarátov, vychladené drinky a niekoľko druhov čerstvých zeleninových šalátov. Ak sa odhodláte na grilovanie aj napriek tomu, že ste sa k nemu roky nedostali, garantujeme vám, že nebude jediné.

Dubáky, bedle jedlé i ostatné jedlé huby

Slováci a Česi sú hubári. Niektorí ani huby nejedia, ale zberajú ich s nadšením. Prejsť sa lesom zavčas rána, spomaliť a sústrediť sa na hľadanie hríbov má okrem pozitívnych účinkov fyzického pohybu aj dobrý vplyv na psychiku, relax a v konečnom dôsledku aj na chuťové bunky milovníkov hubárskych delikates. A nakoniec aj vianočná kapustnica s vlastnoručne vyhľadanými a nazbieranými dubákmi chutí ešte o niečo viac ako s tými kupovanými.

 

leto tipy inšpirácie 4

 

A teraz vypnúť - off

Hojdacia sieť alebo kresielko v záhrade či na balkóne vám umožní trochu spomaliť. Posadiť sa doň a vychutnať si dobrú knihu, časopis alebo pohár vychladenej bylinkovej limonády.

Taký naozajstný koláčik

Zdravý životný štýl je dôležitý a mali by sme na to myslieť a dodržiavať ho. Upiecť si ale tradičný koláčik s množstvom práve natrhaného ovocia a podeliť sa s rodinou alebo aj susedmi je návrat k tradíciám i dobrej nálade. A keď o niečo uberiete z množstva cukru v pôvodnom recepte od babičky, nebudete mať ani výčitky svedomia a neprehrešíte sa natoľko voči zdravému životnému štýlu.

 

leto tipy inšpirácie 2

 

Pár dní voľna

Dovolenku a oddych potrebuje každý z nás. Niekto miluje hory, niekto mestá, festivaly a mnohí more a pláže. Nech už si vyberiete čokoľvek, užívajte si to. Aj keby ste mali odcestovať len na zopár dní, stojí to za to. Kto miluje cestovanie a poznávanie nového, vie o čom hovoríme. Kto je spokojný doma, na chalupe, vo vlastnej záhradke, je to taktiež úplne v poriadku. Ale nezabudnite v každom prípade na seba a svoje potreby. Ako sa hovorí, zdraví a šťastní rodičia = spokojné deti a šťastná a spokojná rodina je to najviac, čo si môžeme želať.

Pripravila: Petra Adamcová