Nielen na rozlúčku so starým rokom a na privítanie nového, ale aj na oslavu narodenín, menín či výročí. Bublinkové osvieženia v podobe alkoholických nápojov milujú ženy i muži. A nemusí ísť len o skutočné šampanské, ale aj šumivé víno, prosecco, sekt či perlivé víno. Viete v čom sa líšia?
Šampanské
Názvom šampanské sa môže pýšiť len víno, ktoré sa dopestovalo v oblasti Champagne - Ardenne. Vyrobené môže byť kvasením len siedmych vybraných odrôd hrozna. Šampanské sa vyrába metódou druhotného kvasenia vo fľašiach, nikdy nie v nerezových tankoch. Cena pravého šampanského je vďaka svojim tradíciám, značke i výnimočnosti relatívne vysoká. Šampanské sa odporúča piť ako aperitív, suché - brut k rybe, morským plodom, ružové k syrom a pokrmom z mäsa a sladšie druhy sec a demi - sec k dezertom.
Prosecco, frizzante i spumante
Šumivé víno prosecco pochádza zo severného Talianska. Podľa tlaku vo fľaši sa ďalej delí na šumivé spumante, ktoré sa vyznačuje dlhým perlením vína a uzatvorené býva korkovou zátkou. Je možné vyrobiť ho metódou šampanského, teda kvasením vo fľašiach, alebo aj v tankoch. Tradične kvasené spumante môže kvasiť viac ako desať mesiacov, ale aj niekoľko rokov.
V porovnaní s ním víno frizzante má fermentačný proces kratší. Vyrába sa totiž len jednou metódou - charmat, keď zreje vo veľkých ocelových nádobách počas 6 mesiacov. Oproti spumante má frizzante menej oxidu uhličitého, teda aj jemnejšie perlenie a je chuťovo menej vyzreté. Uzatvára sa skrutkovacím uzáverom.
Obidva druhy prosecca získavajú svoju obľubu aj u nás, pre svoj nižší obsah alkoholu sú ideálnym nápojom aj na osvieženie. Pri proseccu sa odporúča podávať ľahké a jednoduché pokrmy, ktoré ho nezatienia, ale vyzdvihnú jeho jemnú chuť. Odporúčajú sa napríklad, šunka, prosciutto, syry alebo ryby.
Sekt
Základom pre výrobu sektu je víno tvorené viacerými odrodami kvalitných suchých vín, zvanými cuvée. Do tejto zmesi sa pridávajú kvasinky a cukor. Sekt môže zrieť v tankoch minimálne počas šesť mesiacov alebo aj vo fľaši po dobu dvanásť mesiacov. V porovnaní s proseccom sú sekty plnšie a vyzretejšie. Sladké sekty ideálne dopĺňajú sladké chuťovky a suchý sekt sa hodí k rizotu, šalátom, cestovinám alebo jemným syrom.
Perlivé víno
Je lacnejšou alternatívou šumivého vína. Bublinky, ktoré víno obsahuje, sú do neho dodávané umelým spôsobom. Napriek svojej jednoduchosti má obľubu u konzumentov, ktorí si ho radi doprajú namiesto tradičného vínneho streku.
Všetky šumivé vína somelieri odporúčajú podávať pri teplote 4 - 6°C do vysokých a štíhlych pohárov tulipánovitého tvaru. Poháre sa vždy držia za stopku, aby ste víno nezohrievali a mohli ním pohodlne zakrúžiť a nechať rozvinúť jeho buket. V posledných rokoch prichádzajú do módy aj poháre otvoreného širšieho tvaru, v každom prípade však vždy z tenkostenného a priehľadného skla bez motívov. Sledovanie tancujúcich bubliniek je totiž často rovnakým pôžitkom ako dúšok lahodného nápoja.
Pripravila: Petra Adamcová