sampanske prosecco frizante sekt 4 uvod

Nielen na rozlúčku so starým rokom a na privítanie nového, ale aj na oslavu narodenín, menín či výročí. Bublinkové osvieženia v podobe alkoholických nápojov milujú ženy i muži. A nemusí ísť len o skutočné šampanské, ale aj šumivé víno, prosecco, sekt či perlivé víno. Viete v čom sa líšia?

Šampanské

Názvom šampanské sa môže pýšiť len víno, ktoré sa dopestovalo v oblasti Champagne - Ardenne. Vyrobené môže byť kvasením len siedmych vybraných odrôd hrozna. Šampanské sa vyrába metódou druhotného kvasenia vo fľašiach, nikdy nie v nerezových tankoch. Cena pravého šampanského je vďaka svojim tradíciám, značke i výnimočnosti relatívne vysoká. Šampanské sa odporúča piť ako aperitív, suché - brut k rybe, morským plodom, ružové k syrom a pokrmom z mäsa a sladšie druhy sec a demi - sec k dezertom.

Prosecco, frizzante i spumante

Šumivé víno prosecco pochádza zo severného Talianska. Podľa tlaku vo fľaši sa ďalej delí na šumivé spumante, ktoré sa vyznačuje dlhým perlením vína a uzatvorené býva korkovou zátkou. Je možné vyrobiť ho metódou šampanského, teda kvasením vo fľašiach, alebo aj v tankoch. Tradične kvasené spumante môže kvasiť viac ako desať mesiacov, ale aj niekoľko rokov.

V porovnaní s ním víno frizzante má fermentačný proces kratší. Vyrába sa totiž len jednou metódou - charmat, keď zreje vo veľkých ocelových nádobách počas 6 mesiacov. Oproti spumante má frizzante menej oxidu uhličitého, teda aj jemnejšie perlenie a je chuťovo menej vyzreté. Uzatvára sa skrutkovacím uzáverom.

Obidva druhy prosecca získavajú svoju obľubu aj u nás, pre svoj nižší obsah alkoholu sú ideálnym nápojom aj na osvieženie. Pri proseccu sa odporúča podávať ľahké a jednoduché pokrmy, ktoré ho nezatienia, ale vyzdvihnú jeho jemnú chuť. Odporúčajú sa napríklad, šunka, prosciutto, syry alebo ryby.

 

sampanske prosecco frizante sekt 3

 

Sekt

Základom pre výrobu sektu je víno tvorené viacerými odrodami kvalitných suchých vín, zvanými cuvée. Do tejto zmesi sa pridávajú kvasinky a cukor. Sekt môže zrieť v tankoch minimálne počas šesť mesiacov alebo aj vo fľaši po dobu dvanásť mesiacov. V porovnaní s proseccom sú sekty plnšie a vyzretejšie. Sladké sekty ideálne dopĺňajú sladké chuťovky a suchý sekt sa hodí k rizotu, šalátom, cestovinám alebo jemným syrom.

Perlivé víno

Je lacnejšou alternatívou šumivého vína. Bublinky, ktoré víno obsahuje, sú do neho dodávané umelým spôsobom. Napriek svojej jednoduchosti má obľubu u konzumentov, ktorí si ho radi doprajú namiesto tradičného vínneho streku.

Všetky šumivé vína somelieri odporúčajú podávať pri teplote 4 - 6°C do vysokých a štíhlych pohárov tulipánovitého tvaru. Poháre sa vždy držia za stopku, aby ste víno nezohrievali a mohli ním pohodlne zakrúžiť a nechať rozvinúť jeho buket. V posledných rokoch prichádzajú do módy aj poháre otvoreného širšieho tvaru, v každom prípade však vždy z tenkostenného a priehľadného skla bez motívov. Sledovanie tancujúcich bubliniek je totiž často rovnakým pôžitkom ako dúšok lahodného nápoja.

Pripravila: Petra Adamcová