vianoce sviatky advent atmosfera doma 4

 

Oproti ostatným rokom, s výnimkou toho minulého, je situácia v našich domácnostiach i krajine úplne iná. Pracujeme z domu, s priateľmi sa stretávame len výnimočne, máme obmedzené možnosti kultúrneho a športového vyžitia i samotných nákupov. Napriek tomu vám prinášame zopár tipov, ako si sviatky a adventný čas vychutnať naplno a možno o trošku výnimočnejšie ako po minulého roky.

 

vianoce sviatky advent atmosfera doma 2

 

Zvyky a tradície

Každá rodina má tie svoje zaužívané a obľúbené, bez ktorých si sviatky nevieme predstaviť. Skúste si tento rok k tým klasickým pridať niečo nové, čo si pamätáte zo svojho alebo partnerovho detstva, čo ste videli v peknom vianočnom filme alebo niečo, o čom v kútiku duše snívate. Môže to byť prechádzka prírodou s postavením snehového betlehemu, upečenie výnimočného zákusku, ktorý zjete ešte pred sviatkami alebo si pripravte domáce vianočné adventné trhy s ručne vyrábanými produktami s deťmi v ich detskej izbičke.

Môžete to však uchopiť aj úplne iným spôsobom, a to najmä vtedy, ak ste po celom roku unavení a bez energie. Objednajte si profesionála na umytie okien, upratanie domácnosti, domácu pedikúru či masáž alebo si rezervujte to najchutnejšie vianočné pečivo z overenej pekárne. Oddýchnete si, a možno v ťažkom období niekomu svojou objednávkou pomôžete.

Trávte čas spoločne

Možno ste sa už dlho nestretli s kamarátkami a rodinou. Samozrejme, zdravie je prvoradé a zvlášť starších a chorľavých ľudí by sme mohli osobnou návštevou ohroziť. Našťastie v dnešnej dobe máme možnosť online pripojenia cez mobily, tablety i počítače. Nie je to úplná náhrada osobného stretnutia, ale aj tak môže byť takéto rozprávanie veľmi prospešné. Navyše sa už vieme nielen počuť, ale aj vidieť. Urobme radosť tým, ktorí sú osamotení, chýbajú vám i my im a rozprávajte sa. V niektoré dni si zavolajte len ako "dospeláci", v iné dni zapojte do debaty deti. Hlavne si spomeňte, nezabúdajte a zaujímajte sa o dni vašich blízkych.

Rovnako si skúste venovať čas navzájom medzi sebou, vo svojej domácnosti. Malé deti neocenia nič viac, ako vašu spoločnosť a hranie. Väčšie deti, a zvlášť tie v náročnom období dospievania, už toľko času s rodičmi tráviť nechcú a nevyžadujú, ale napriek tomu to za pokus stojí. Vstúpte s nimi do ich sveta, zahrajte si s nimi ich obľúbenú počítačovú hru, vypočujte možno pre vás ťažko "stráviteľnú hlasnú hudbu" alebo čokoľvek iné, čo ich možno najskôr prekvapí, ale ak to budete robiť srdcom, určite aj poteší.

 

vianoce sviatky advent atmosfera doma 3

 

Dobré skutky

Asi to vidíte a cítite všade navôkol. S približujúcimi sa sviatkami je každý trochu viac otvorený tomu pomôcť a dopriať aj tým, ktorí toho nemajú toľko ako my, alebo ktorí si pomôcť nedokážu alebo nemôžu. Je jedno, či si vyberiete finančnú alebo materiálnu pomoc spoločnosti, jedincovi, človeku alebo zvieraťu, dôležitý je konečný efekt vašej pomoci a váš dobrý pocit.

Nezabúdajte na seba

Byť milý k ostatným je krásne a prínosné. Nesmiete však zabúdať ani na seba a svoje potreby. Keď potrebujete oddychovať, oddychujte, keď máte chuť na šport, vyjdite si do prírody, zacvičte jogu alebo sa vyberte na bežky. Doprajte si wellnes, dobré jedlo, čas na knižku, ručné práce alebo obyčajné nič nerobenie.

Obklopte sa krásou

V domácnostiach si vytvorte vianočnú atmosféru. Ak vás tešia pre niekoho gýčové vianočné postavičky, ozdobte si nimi byt i exteriér. Zapáľte si svetielka sviečok i malých žiaroviek. Denné svetlo je krátke, tak si ho doprajte aspoň takýmto spôsobom. Vneste si kúsok prírody do interiérov. Halúzky, šišky, dekorácie z prírodných materiálov dokážu vyčarovať pravú vianočnú atmosféru. A nezabudnite na prírodu ako takú. Len tak si vyjsť von z mesta, na miesto, kde na chvíľu zastavíte a pred vami uvidíte len zasneženú pláň so stopami lesnej zveri. Pobyt v zasneženej prírode dokáže neskutočne dobiť energiu.

Myslite pozitívne

Pre niekoho je ťažké odlúčiť sa od každodenných správ v médiách. Ale počas sviatkov to skúste. Nesledujte správy ani politické debaty. Pustite si rozprávku, koledy, starú filmovú klasiku pre pamätníkov a skúste na pár hodín či dní zabudnúť na všetky negatívne správy, ktorými sme obklopení každý deň, každú hodinu a minútu, a ktoré sa žiaľ nedotýkajú len niekoho "tam ďaleko", ale každého jedného z nás. Tak krásny adventný čas a pokojné sviatky všetkým, priatelia.

Pripravila: Petra Adamcová