aperitivo moment relax nielendrink taliansko tradicia 3 uvod

 

Dlhé a slnečné letné dni lákajú k oddychu. Aj keď počas dňa môžeme byť zahltení množstvom pracovných i iných povinností, večerná chvíľka relaxu je pre náš organizmus i psychiku nevyhnutná a navyše absolútne príjemná a návyková.

 

aperitivo moment relax nielendrink taliansko tradicia 3

 Foto: Eattiamo.com

 

Svoje by o tom vedeli hovoriť napríklad Taliani. Život, jedlo, pitie, lásku i všetko ostatné si vychutnávajú naplno a na 110%. Večerné odpútanie sa od práce a povinností nazývajú aperitivo moment a ide o vychutnanie si prítomného okamihu.

 

aperitivo moment relax nielendrink taliansko tradicia 2

 

Talianska tradícia spočíva v podvečernom stretnutí sa priateľov alebo členov rodiny s pohárom aperitívu. Ide akoby o oddelenie času medzi prácou a súkromím. Aperitív bary sa otvárajú od 17 - tej hodiny, a do času večere, ktorá býva v tejto južanskej krajine niekedy až o dvadsiatejprvej hodine, pri poháriku drinku absolvujú tzv. sociálno - interakčné stretnutia. K nápoju sa servírujú drobné chuťovky, grissini (chrumkavé slané tyčinky z chlebového cesta), olivy, bruscheta (opečené plátky bieleho chleba) či kúsky syra a prosciutto.

 

aperitivo moment relax nielendrink taliansko tradicia 4

 Foto: Greatitalianchefs.com

 

Čo sa týka voľby nápojov, v Taliansku obľubujú tradičné domáce horkasté červeno - oranžové likéry, ktoré sa pijú buď samostatné alebo ako skvelé miešané nápoje s plátkom pomaranča, citróna, zaliate prossecom alebo tonikom. Konkrétne receptúry s alkoholmi nájdete na všetkých webových stránkach obľubujúcich taliansku kultúru a gastronómiu. Samozrejme to nemusí byť len o alkohole, existuje aj alternatíva skvelého aperitívu Crodino, ktorý chutí tiež výnimočne.

 

aperitivo moment relax nielendrink taliansko tradicia 1

 

Aperitivo moment si však nemusia vychutnávať len v Taliansku. Skúste aj vy na pár hodín po práci skutočne "vypnúť" a načerpať energiu. A pokojne aj s pohárom ľadového čaju, perlivej minerálky alebo vám srdcu blízkemu nápoju. K pekne naservírovanému drinku a chuťovkám samozrejme neodmysliteľne patrí príjemná spoločnosť. Či už si apperitivo moment vychutnáte s manželom, susedmi alebo priateľmi, ktorých ste počas pandémie nevideli už nekonečne dlho, dôležité je najmä to, aby ste sa spoločne dobre cítili.

Pripravila: Petra Adamcová