hmyz repelenty domaci recept tinktura olej 4 uvod

 

Večerné posedenie v slnkom vyhriatej záhrade, relax pri vode alebo piknik uprostred zakvitnutej lúky. Krásne chvíle relaxu a pohody. Kým vám pri ušiach nezačne bzučať komár, na práve grilované mäso pristane osa a na nohu sa prisaje po krvi bažiaci kliešť.

 

hmyz repelenty domaci recept tinktura olej 4

 

Odplašiť útočný hmyz chemickými prostriedkami býva často účinné, avšak už menej zdravé pre prírodu i pre nás samotných. Čo tak skúsiť tento rok prírodné prostriedky? Máme pre vás zopár tipov.

Vo všeobecnosti si môžeme menovať rastliny, ktoré hmyzu nevoňajú. Je to napríklad muškát, mesiačik lekársky, pre ľudí voňavá levanduľa a bylinky, ktoré bežne používame v kuchyni či na prípravu čajov. Rastliny ako bazalka, šalvia, yzop, mäta i tymián sa používajú do tinktúr alebo voľne zavesené na okná, aby odlákali nepríjemnú hmyziu spoločnosť. Z korenín, ktoré pri varení bežne používame sú osvedčenými odpudzovačmi hmyzu badián, klinček, aníz, fenikel a nové korenie.

 

hmyz repelenty domaci recept tinktura olej 1  hmyz repelenty domaci recept tinktura olej 2 

 

Domáci repelent si dokážete pripraviť jednoducho už za pár minút. Lúhovanie extraktu sa však odporúča minimálne počas niekoľkých dní (ideálne siedmich). Do lekárenského liehu alebo klasickej alpy z drogérie vložte bobuľky spomínaných korení, vňatku levandule a bylín. Môžete si pripraviť čisto len extrakt z korenia, bylín alebo kombináciu oboch. Po vylúhovaní na teplom mieste tekutinu preceďte a aplikujte do rozprašovača. Pri priamom kontakte s pokožkou môže citlivým osobám svojou silou spôsobiť začervenanie, preto sa odporúča aplikovať ho na miesto, kde predtým pokožku natriete detským krémom alebo vazelínou.

Niekomu vyhovujú domáce tinktúry na báze oleja. Vtedy do olivového oleja nakrájajte a podrťte bylinky či korenie a nechajte lúhovať opäť minimálne počas siedmich dní. Po precedení môžete dodať kvapku esenciálneho voňavého oleja s citrusovou alebo levanduľovou vôňou. Priamy kontakt s pokožkou je tu pre väčšinu z nás príjemný, avšak pozor treba dať na oblečenie a tkaniny, z ktorých sa mastné fľaky ťažšie odstraňujú.

 

hmyz repelenty domaci recept tinktura olej 3

 

Pre deti a zvieratá sa odporúča slabšia koncentrácia jednotlivých zložiek v kombinácii s vodou. Tento prípravok však treba aplikovať častejšie. Vyrobíte si ho z lyžice alkoholu, lyžice oleja, 250 mililitrov vody a spomínaných byliniek a korenín. Spolu s citrónom všetko povaríte a po vychladnutí môžete čistú tekutinu naliať do rozprašovača. Lúhovanie v tomto prípade nie je nevyhnutné.

A čo robiť, keď už dôjde k uštipnutiu? Tiež nám dokážu pomôcť tradičné a rokmi overené domáce suroviny. Kúsok cibule, citrónu alebo prerezaný zemiak zmierni opuch a pomôže od prvotnej bolesti a svrbenia. Ak vám štípanec (zväčša od osy) veľmi opuchne, priložte si na postihnuté miesto studený či ľadový obklad alebo vreckovku s nasypanou soľou, prekrytú ďalšou tkaninou. Z rastlín je na štípance i akúkoľvek menšiu ranku pomocníkom šťava z aloe vera. Ak sa zhodou okolností nachádzate v prírode, vyhľadajte si list skorocelu kopijovitého. Ten takisto dokáže pri bodnutí hmyzom postihnutej pokožke uľaviť.

 

hmyz repelenty domaci recept tinktura olej 5  hmyz repelenty domaci recept tinktura olej 6 

 

A na záver posledná rada. Pred výletom do prírody si pochutnajte na cesnaku. Kliešte vraj túto arómu, ktorá sa nám následne vyparuje aj cez pokožku nenávidia a oblúkom sa nám vyhnú.

Pripravila: Petra Adamcová