akro joga cvicenie akrobacia gymnastika zeny muzi svaly 3 uvod

 

Fascinujúce fotografie sústredených mladých ľudí v dych berúcich akrobatických polohách, ktorí majú úsmev na tvári. Zaujmú, vyvolajú zvedavosť a možno aj otázku, dokázala by som to? Je to náročné? Ako dlho na takéto niečo treba trénovať? Na všetky tieto otázky sme sa spýtali milovníčky a cvičiteľky akrojogy - Daniely Moncmanovej, ktorá nám o tomto fotogenickom, ale aj náročnom športe porozprávala v nasledujúcom rozhovore.

 

akro joga cvicenie akrobacia gymnastika zeny muzi svaly 1

 

Ako dlho sa venuješ akrojoge?

Prvý krát som si akrojogu, alebo inak povedané akrobatickú jogu vyskúšala zacvičiť v jeden jesenný večer pred tromi rokmi. Na tréning ma zobral najlepší kamarát. Joge, ktorej benefity sú dnes už každému známe, som sa venovala už zopár rokov predtým. Rada však skúšam nové veci a môj kamarát veril, že sa mi to bude páčiť. A veru, trafil sa.

Predstav nám prosím, v čom vlastne akrojoga spočíva?

Je to vlastne zjednodušená forma párovej akrobacie s prvkami jogy. Vie byť dynamická, ale aj uvoľňujúca a je nastavená tak, aby ju zvládol aj úplný začiatočník. Cvičí sa väčšinou v trojici, alebo štvorici, ktorá sa pri cvičení strieda. V akrojoge sa rozdeľujú tri základné úlohy. Prvá z nich je tzv. Base, alebo Baser je osoba, ktorá má najviac kontaktných miest zo zemou. Dotyk s podlahou môže byť buď chrbtom – do tvaru písmena L, podklad s nohami vo vzduchu, chodidlami – stojaca akrobacia, alebo bruchom – dosť zriedkavá. Druhá z nich Flyer je osoba, ktorá má kontakt s podlahou minimálny a pohybuje sa okolo hornej časti Basera, ak cvičí muž so ženou, spravidla lieta žena. U hmotnostne podobných ľudí je možné sa striedať. Tretia osoba je Spotter. Ten je zodpovedný hlavne za bezpečnosť Flyera. Má hlavne zabrániť pádu alebo spomaliť bezpečné pristátie. Táto rola je často dosť prehliadaná, najmä na fotkách na internete. Napriek tomu v každodennom cvičení akrojogy je Spotter neoceniteľný.

 

akro joga cvicenie akrobacia gymnastika zeny muzi svaly 8  akro joga cvicenie akrobacia gymnastika zeny muzi svaly 5 


Venovala si sa predtým iným druhom cvičenia?
 

Ako som spomínala, joga mi spríjemňovala život už niekoľko rokov predtým. Rada si ju zacvičím sama, no ešte radšej v skupine. Pred tým ako som začala cvičiť akrojogu som viac krát do týždňa jazdila na koni – čo je podľa mňa najlepšia posilňovňa na svete. V tom čase ma veľmi bavilo aj veľa behať. Pohyb ma viac menej sprevádzal celý život. No cvičenie akrojogy nie je podmienené žiadnymi predchádzajúcimi skúsenosťami.

Čo je na akrojoge, ktorá je neskutočne atraktívna na pohľad, najťažšie?

Pre mňa je to rozhodne udržanie balansu, zachovanie si ladnosti a prekonanie strachu v obrátených polohách. Do tých krásnych pozícii na fotkách sa potrebujete nejako dostať a následne v nich mať istotu a stabilitu. No dôležitá je aj dôvera. Ja z pozície flyerky nemôžem robiť niečo dole hlavou ak neverím človeku, ktorý ma drží a prípadne ani tomu, ktorý ma istí. Je pravda, že cvičenie akrojogy doma v obývačke nie je vhodné pre úplných začiatočníkov. Ideálne je najprv navštíviť vedené lekcie a jednotlivé polohy si vyskúšať. No ako aj u mnohých iných cvičení, dôležitá je najmä technika. Fotografie dvoch ľudí, ktorí bez problémov vzájomne balansujú na vlastných rukách a nohách, môžu človeka troška odradiť, no v skutočnosti však nejde o nič nemožné a po troche tréningu to naozaj zvládnu aj ľudia bez predošlej skúsenosti.

 

akro joga cvicenie akrobacia gymnastika zeny muzi svaly 7

akro joga cvicenie akrobacia gymnastika zeny muzi svaly 3

 

V čom všetkom nám môže akrojoga prospieť?

Určite v rozvoji a posilnení telesného jadra - chrbta, brucha a panvy, v koncentrácii na vlastné, ale aj partnerovo telo, a ďalej tiež v získaní kinestetických zručností. A keďže cvičenie je kontaktné, je podmienené častejšími dotykmi, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitu. Budovanie dôvery v svoje schopnosti a dôvery v druhých, je v akrojoge mimoriadne dôležité.

Komu by si jej cvičenie odporúčala?

Každému, kto chce skúsiť niečo nové.

Ak akrojogu spoločne cvičia manželia alebo partneri, vraj im môže zlepšiť už aj tak dobrý vzťah, alebo byť terapiou pre niektoré problémy. Čo si o tom myslíš?

Je to rozhodne aktívne vyplnený spoločný čas. Ja mám odpozorované, že zlepšuje vzťahy na viacerých úrovniach. Či už ste životní partneri, súrodenci, alebo len kamaráti, cvičenie akrojogy zbližuje a bude mať blahodarný vplyv na vašu myseľ i telo. Jej základom je predsa spolupráca a komunikácia páru, pričom jeden podporuje pohyby toho druhého, ktorý naťahuje svoje svaly v daných pozíciách. Správne to "šľape" iba vtedy, keď ste spoločne zohratí.

 

akro joga cvicenie akrobacia gymnastika zeny muzi svaly 12 akro joga cvicenie akrobacia gymnastika zeny muzi svaly 11


Ako často sa venuješ tréningu, lebo vyzerá to krásne, ale vyžaduje si to iste neskutočne veľa hodín cvičenia ale aj posilňovania?
 

Momentálna situácia kontaktným športom dala stopku. Pred koronou som mala tréning dva krát do týždňa. Okrem toho cvičím japonské JiuJitsu a HIT tréningy s odporovými gumami, chcem ale povedať, že to nie je podmienka. Predchádzajúce skúsenosti s jogou sú určite výhodou, najmä čo sa týka flexibility a fyzickej sily, ale nie sú nutné. Flexibilitu krásne rozvíja samotné cvičenie akrojogy.

Čo ti osobne toto cvičenie prináša?

V prvom rade dobrú náladu. V akomkoľvek rozpoložení prídem na hodinu, odchádzam z nej ako vymenená. Je to aj vďaka tomu, že vyžaduje maximálnu koncentráciu na prítomný okamih. Ďalej veľa smiechu, zopár modrín a množstvo úžasných podobne naladených ľudí, super pocit z toho, čo všetko zrazu dokážem, často krát pri tom prekonám svoj vlastný strach a v neposlednom rade flexibilné a pevné telo, ktoré sa zrazu ohýba jednoducho a hravo. Takže rozhodne neváhajte a vyskúšajte si zalietať tiež.

 

akro joga cvicenie akrobacia gymnastika zeny muzi svaly 4

 

Kde sa dá akrojoga na Slovensku zacvičiť?

Ja navštevujem hodiny v Trnave v MY joga štúdiu, ktoré vedú úžasní tréneri Lukáš a Monika Tomekoví a Zuzka Neštická. V Bratislave je toho na výber viac – odporúčam Lotus joga štúdio. Ja som tam pod vedením Miška Štefanku (na fotkách) "pilovala" celú jeseň stojky. Miki je skvelý profesionál a poskytuje aj online hodiny. Kde a kedy sa cvičí akrojoga na Slovensku, sa ľudia môžu dozvedieť na tzv. akromape.

Zhovárala sa: Petra Adamcová
Na fotkách: Daniela Moncmanová a Michal Štefanka, Daniela Moncmanová a Lenka Vaňousová
Autor fotografií: Lenka Vaňousová