holiday prazdniny film sceny diaz winslet 0 uvod

 

K Vianociam patria rozprávky. Bez kultových Troch orieškov pre Popolušku či klasického filmu Byl jednou jeden král si asi mnohí sviatočné decembrové dni nevieme predstaviť. Ku klasike postupne pribudli novšie filmy, ktoré sa tiež stali sledovanými a obľúbenými. Jedným z nich je v roku 2006 nakrútený americký film Holiday - Prázdniny.

 

holiday prazdniny film sceny diaz winslet 1

 

Na idylické lokality, ktoré vo filme tvorili časť jeho úspechu si spomenieme v tomto článku. Najskôr však krátke pripomenutie deja filmu. Dve hlavné postavy snímku predstavovali americkú autorku kreatívnych reklám Amandu Woodsovú (Cameron Diaz) a britskú žurnalistku Iris (Kate Winslet), ktoré sa z rôznych pohnútok rozhodnú na sviatočné obdobie Vianoc zmeniť svoje pôsobisko. Cez webový portál, kde sa ponúkajú na vzájomnú výmenu domy, sa dohodnú, Iris odchádza z Londýna do veľkolepého kalifornského sídla Amandy a Amanda zase do idylickej chalúpky Britky Iris, ktorá je na samote neďaleko Londýna.

Shere, Surrey

Obec, neďaleko ktorej bol vo filme situovaný dom Iris - Strawbery Cottage, sa nazýva Shere, a je reálnou britskou dedinou. Nachádza sa v okrese Guildford, hodinu cesty od rušného Londýna a žije v nej menej ako štyri tisíc obyvateľov.

 

holiday prazdniny film sceny diaz winslet 2

 

Dedinka sa vďaka svojim krásnym domom a malebným uličkám považuje za najfotogenickejšiu v oblasti Surrey. Okrem filmu Prázdniny vytvárala obec kulisy filmom Štyri svadby, jeden pohreb i Denník Bridget Jonesovej. Ďalšou obcou, ktorá sa vo filme vyskytla, je Godalming, a to konkrétne dom s obchodom, kde si Amanda nakupuje predvianočné zásoby.

 

holiday prazdniny film sceny diaz winslet 3

 

Los Angeles, Kalifornia

Sídlo v toskánskom štýle Amandy Woodsovej bolo v skutočnosti skutočným domom v kalifornskom San Marine. Dom, ktorý postavil v roku 1928 architekt Wallace Neff sa nachádza na ulici Orlando Road a jeho vzhľad je inšpirovaný Stredomorím. Interiérové scény veľkolepého sídla sa v skutočnosti nakrúcali vo filmových štúdiách Sony.

 

holiday prazdniny film sceny diaz winslet 4

 

Starý hollywoodský dom Arthura Abbota (režiséra, s ktorým sa Iris spriatelila) bol kedysi domovom americkej herečky a komičky Phyllis Dillerovej. Postavený bol v roku 1914 v oblasti Contra Costa County v Kalifornii. Dom je reálny a stojí dodnes.

 

holiday prazdniny film sceny diaz winslet 6

 

Strawbery Cottage, Rosehill

A to najlepšie nakoniec, rozprávkový dom Strawbery Cottage v Rosehill bol neskutočne magický. Nie je však skutočný. Bol postavený len pre tento film. Inšpirácia na jeho vzhľad však pochádza z reálnej nehnuteľnosti neďaleko Dorkingu v spomínanej oblasti Surrey.

 

holiday prazdniny film sceny diaz winslet 0

holiday prazdniny film sceny diaz winslet 7

 

Skutočný dom, ktorý inšpiroval filmových tvorcov má tri spálne, krb, priznané trámy a komfortné podlahové kúrenie. Interiérové zábery malebného minidomčeka boli opäť nakrúcané v štúdiu.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: The Sun