lad sneh mraz priroda miesta kralovna svet vynimocne gronsko 7 uvod

 

Padajúce vločky, do bielej pokrývky zahalené stromy, snehom zapadané lúky, kopce i vrcholky hôr dokážu svojou krásou ohromiť aj tých, ktorí nie sú milovníkmi chladných a zimných mesiacov. A potom je tu ďalšia úroveň. Dych vyrážajúce útvary zo snehu a ľadu, ktoré akoby vznikali kúzlami ľadovej kráľovnej. Zavítajte s nami do viacerých oblastí sveta, kde autorkou týchto mrazivých umeleckých diel je sama príroda.

 

lad sneh mraz priroda miesta kralovna svet vynimocne gronsko 7

 

Blue River, Grónsko

Táto rieka láka prieskumníkov, vedcov, ale aj dobrodruhov a milovníkov kajakovania. Rieku tvorí topiaci sa ľadovec Petermann, ktorého voda vypĺňa spodné oblasti ľadovca. Vytvára tak priezračnú rieku s pôsobivou modrou vodou. Žiarivá modrá farba pochádza z ľadovcového bahna. Rieka počas roka mení svoj tvar, ale vždy pôsobí v kontraste s bielymi ľadovými stenami ohromujúco a majestátne.

 

lad sneh mraz priroda miesta kralovna svet vynimocne gronsko 5

 

Pruhované ľadovce, Južný oceán

V mrazivých vodách okolo Antarktídy sa nachádzajú rôznofarebne pruhované ľadovce v modrej, bielej, hnedej, čiernej i žltej farbe. Vznikli odlomením veľkých blokov ľadu z ľadovcov a voľne plávajú vo vodách morí a oceánov. Ľadovce sú tvorené zo snehu padajúceho na antarktickom kontinente po celé tisícročia, takže tento ľad pozostáva z čistej sladkej vody. Plávajúci kúsok sladkovodného ľadu potom reaguje s morskou vodou pod nimi. Keď je morská voda vtiahnutá oceánskymi prúdmi hlboko pod ľadové šelfy, stáva sa podchladenou a zamŕza až k spodnej časti ľadového šelfu. Tento ľad je pre zmenu tvorený z morskej vody, ktorá obsahuje organické látky a minerály a vytvára ľadovcu rôzne farby a textúry. Keď je napríklad voda bohatá na riasy, pás môže byť zafarbený do zelena či hneda. Krištáľové časti ľadovca vznikajú zaplnením čerstvej praskliny morskou vodou, ktorá ihneď zamrzne. Tvary, praskliny a zalomenia ľadovca vznikajú zase vplyvom vetra a vĺn.

 

lad sneh mraz priroda miesta kralovna svet vynimocne stiped iceberg 4

 

Niagarské vodopády, hranica Kanady a USA

Niagarské vodopády navštevujú ľudia predovšetkým v lete. V zime sa menia na ľadovú krajinu, ktorá čiastočne pohlcuje aj typické hučanie vody v ostatných ročných obdobiach. Nedajte sa však pomýliť, Niagarské vodopády nezamŕzajú. Pri mínusových teplotách začína hmla a rozprašovaná vlhkosť formovať ľadovú kôrku nad prúdiacou vodou, takže to pôsobí, akoby vodopády zamrzli. Voda však naďalej prúdi ďalej popod ľadové pláty.

 

lad sneh mraz priroda miesta kralovna svet vynimocne niagara 2

 

Vodopády, ktoré zamŕzajú, Miyun, Čína

Aby vodopád zamrzol, musí jeho zamrznutie prebiehať postupne. Po celom svete sú tisíce zamrznutých pádov. Jedným z najnavštevovanejšíh je vodopád v pekingskej župe Miyun, ktorý láka turistov z celej krajiny i celého sveta.

 

lad sneh mraz priroda miesta kralovna svet vynimocne cina 1

 

Ľadová jaskyňa na ľadovci Athabasca, Kanada

Najnavštevovanejší severoamerický ľadovec v kanadských Skalistých horách sa nachádza v národnom parku Jasper. V špeciálnom terénnom autobuse sa môžete dostať priamo na vrchol ľadovca. Na bočnej strane ľadovca sa nachádza aj výnimočná ľadová jaskyňa, dostupná je však len v určitých ročných obdobiach a klimatických podmienkach. Ak si chcete vychutnať krásu a pompéznosť ľadovca zvnútra, ste tu správne. Modré steny sa dopĺňajú jedinečnými výhľadmi na monumentálne Skalisté hory, orámované ľadovým otvorom jaskyne.

 

lad sneh mraz priroda miesta kralovna svet vynimocne kanada 6

 

Pripravila: Petra Adamcová