vianoce nalada atmosfera interier vyzdoba advent 5 uvod

 

Prvá adventná sviečka už bola zapálená a do našich obydlí sa pomaly vkráda vianočná nálada. Vytvorme si v našich domoch a bytoch takú atmosféru, akú zažívame len jeden krát v roku. Vôňa pomarančov, vanilky a ihličia, drobné svetielka a sviečky a drobné i väčšie ozdoby dokážu vytvoriť naozajstné kúzlo i vianočnú náladu.

 

vianoce nalada atmosfera interier vyzdoba advent 2

 

Na živý vianočný stromček je ešte zavčasu, avšak konáre ihličia, alebo dekorácie vyrobené z ihličia k obdobiu adventu už patria. Okrem krásnej vône prinášajú do našich príbytkov kúsok živej prírody. Ozdobte halúzky malými drevenými, slamenými alebo inými obľúbenými ozdobami. Okrem ihličia patria k atmosfére Vianoc aj brečtan, imelo či vianočná hviezda.

Do výzdoby domácnosti pokojne zapojte aj deti. Podľa veku dokážu vyrobiť zaujímavé papierové aj látkové ozdoby. Vystrihované hviezdičky, anjeli, farebné papierové reťaze alebo textilné vankúšiky naplnené bylinkami, alebo len jednoduché červené a zelené mašličky uviazané napríklad na okraji zábradlia či na úchytkách nábytku. Čaro okamihu spočíva najmä v tom, keď budete ozdoby vytvárať spoločne.

 

vianoce nalada atmosfera interier vyzdoba advent 6

 

Vôňu Vianoc by vedel identifikovať každý z nás. Je to vôňa pečenia, vanilky, škorice, perníkového korenia, jabĺčok i zázvoru. Ak budete mať čas a náladu, pripravte sa na pečenie tradičných i neodskúšaných vianočných koláčikov. Začnite so suchými druhmi, aby vám vydržali bez ujmy až do Štedrého večera. Ak nevydržia, pretože ich skonzumujete skôr, boli výborné a piecť môžete znovu. Nemusí to byť veľké množstvo koláčov, stačí menej kúskov a rôzne druhy, práve kvôli vôni, atmosfére i rôznorodosti chutí. Peknou myšlienkou je vianočnými koláčikmi obdarovať niekoho, kto si ich z nejakého dôvodu už pripraviť nedokáže alebo nemôže.

 

vianoce nalada atmosfera interier vyzdoba advent 1

 

Krásne vône vznikajú aj pri príprave horúcich nápojov, ktoré sú na toto obdobie viac ako vhodné. Doprajte podvečer sebe i svojim deťom ovocné čaje s kúskami čerstvého ovocia, horúcu čokoládu so šľahačkou a dospelým varené víno, grog či punč. Sadnite si spoločne do obývačky alebo k jedálenskému stolu, skúste nezapínať televíziu, počítač ani telefón a rozprávajte sa. O tom, aké boli Vianoce kedysi, aké sú dnes, o čom sú sviatky, čo by nás potešilo, či máme nejaké priania a želania.

 

vianoce nalada atmosfera interier vyzdoba advent 1

 

Príjemná tichá hudba dokáže dotvoriť pohodovú atmosféru rovnako ako vianočná výzdoba. Svetlá sviečok, malých svetielok, ktoré sú rozmiestnené na viacerých miestach v byte ešte viac prispejú k romantickej atmosfére.

 

vianoce nalada atmosfera interier vyzdoba advent 4

 

Niekedy máme za sebou náročný deň, riešime desiatky problémov, nestíhame, sme unavení, a nechce sa nám nič, len ísť do postele, alebo si zapnúť nič nehovoriaci seriál, aby sme popri ňom dokázali zabudnúť na starosti. A je to prirodzené. Ale určite sú aj lepšie dni, kedy máme chuť a vôľu spomaliť, zaspomínať si a porozprávať sa s najbližšími. Možno sa vám to zapáči natoľko, že si sľúbite, že jeden takýto spoločný deň či večer s dobrým nápojom, pri tichej hudbe a bez technológii, pri svetle sviečok si doprajete pravidelne a kedykoľvek počas roka.

Užite si príjemný adventný čas.

Pripravila: Petra Adamcová