mamma mia skopelos plaz meryl streep muzikal grecko 0 uvod

 

Dnes sme sa rozhodli zobrať vás na ďalšiu netradičnú návštevu. Nie však do zaujímavého bytu či domu. Vezmeme vás na výnimočné miesto, kde sa v roku 2007 nakrúcal kultový muzikál Mamma Mia, v hlavnej úlohe s Meryl Streep a Amandou Seyfried.

 

mamma mia skopelos plaz meryl streep muzikal grecko 5

 

Okrem vynikajúcej hudby švédskej kapely Abba a hereckého obsadenia, ktoré sú hlavným ťahákom muzikálu, svoju úlohu zohralo aj idylické, slnkom zaliate prostredie gréckych ostrovov.

Dotyčným miestom, ktoré sa vo filme nazýva Kalokairi, bol grécky ostrov Skopelos. Jeden zo Sporádskych ostrov leží pri východnom pobreží pevniny. Predtým, ako sa ostrov preslávil v lete 2007 nakrúcaním muzikálu Mama Mia, bol známy predovšetkým pestovaním a spracovaním sladkých a šťavnatých sliviek. Na ostrove sa nakrúcalo len sedem dní, ale aj počas tohto krátkeho času filmári do detailov využili všetok potenciál a drsnú krásu ostrova.

 

mamma mia skopelos plaz meryl streep muzikal grecko 6

 

Ostrov Skopelos si filmári vybrali kvôli peknej zeleni a kontrastu bielych vápencových útesov a sýtej modrej oblohy. Ťahákom bola aj tyrkysová farba vody s biely pieskom na tunajšej pláži Kastani. Táto nedotknutá stredomorská zátoka snov bola vylepšená pre potreby nakrúcania vybudovaním móla a plážového baru, ktoré tam však už dnes nenájdete. Pláž Kastani je známa najmä z dvoch scén, kedy Sophie a je snúbenec Sky skáču do príboja a spievajú „Lay All Your Love On Me“, a druhá scéna, kedy sa snaží kamarátku Donny zbaliť barman z pláže.

 

mamma mia skopelos plaz meryl streep muzikal grecko 1

 

Scény z hotelovej Villy Donna sa nakrúcali výlučne v štúdiu Pinewood vo Veľkej Británii, výhľad z hotela je ale reálny a smeruje zo skál na východné pobrežie ostrova.

 

mamma mia skopelos plaz meryl streep muzikal grecko 3

 

Dejiskom samotného svadobné obradu v závere filmu je ohromujúca kaplnka Agios Ioannis, ktorá sa týči v nadmorskej výške sto metrov. Na jej vrchol vedie dvestodva schodov. Interiér kaplnky už vo filme opäť nahradili filmové kulisy v štúdiu Pinewood.

 

mamma mia skopelos plaz meryl streep muzikal grecko 2

 

Ďalším nezabudnuteľným miestom je Amarantos na južnom pobreží, na ostrohu s dvoma osamelými stromami, kde Sophie číta matkin denník a so svojimi dvoma kamarátkami spievajú a tancujú. Mnoho scén vo filme kombinuje zábery a zákutia ostrova Skopelos, ale aj susedného ostrova Skiathos.

 

mamma mia skopelos plaz meryl streep muzikal grecko 4

 

Vďaka muzikálu Mamma Mia prúdia dnes na ostrov stovky turistov, takže opustené pláže tu už nenájdete. Atmosféru filmu však pocítite aj po rokoch a na konkrétnych miestach si budete zaručene pospevovať piesne skupiny Abba, vďaka ktorým sa tento muzikál aj ostrov stali slávnymi.

Pripravila: Petra Adamcová