veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 6 uvod

 

Na začiatku bol sen. Sen chlapca, ktorý od detstva každý víkend ručne mlel na kávovom mlynčeku čerstvo upražené zrná. A keď sa vôňa kávy začala šíriť do priestoru, zamiloval si ju. V myšlienkach ho táto vôňa sprevádzala až do času, keď si povedal, že káva bude nielen jeho obľúbeným nápojom, ale bude aj prácou, ktorá ho bude tešiť a napĺňať.

 

veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 2

 

A tak vznikla značka Coffee VERONIA, ktorej zakladateľom je Oldřich Holiš, uznávaný pražiar, technický a degustačný porotca v medzinárodných súťažiach, prezident MEDZINÁRODNÉHO KÁVOVÉHO INŠTITÚTU a najmä veľký milovník kvalitnej kávy.

V súvislosti so vznikom a eskaláciou obchodných centier sa začala na našom trhu vytrácať kvalitná zrnková káva. Do popredia sa dostali instantné kávy, ktoré nespĺňali chuťové a kvalitatívne predpoklady mnohých spotrebiteľov. Preto spoločnosť Coffee VERONIA na tento dopyt zareagovala, a v roku 2005 priniesol jej majiteľ a zakladateľ Oldřich Holiš na trh vlastnú receptúru kávy, zloženú zo šiestich káv, arabík. Následne začal produkovať aj odrodové kávy z 25 krajín sveta pod značkou Coffee VERONIA.

 

veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 4

 

Oldřich Holiš vysvetľuje proces výberu jednotlivých káv: "Zrná starostlivo vyberáme podľa najvyššej kvality a dovážame systémom DIRECT TRADE. Teda priamo od farmárov, s ktorými sa poznáme osobne, navštívili sme ich farmy a neustále si vymieňame skúsenosti a poznatky. Priamy kontakt s farmármi nie je o biznise, ale o úprimnom priateľstve a čestnom jednaní, kde viac ako zmluva platí slovo. Výhodou pre mňa ako pražiara v systéme DIRECT TRADE je skutočnosť, že môžem priblížiť farmu a farmára, od ktorého odoberám kávovníkové zrno, a svojim zákazníkom tak dávam záruku kvality a osobného prístupu.“

Pri procese praženia je pre Oldřicha Holiša dôležité nájsť správny chuťový profil. Tento proces zahŕňa testovanie konkrétneho kávovníkového zrna v tzv. cuppingu, ktorý sa pražiareň snaží čo najviac stransparentniť. Deje sa to tak, že často je k tomuto procesu prizvaný aj bežný konzument. Pri pražení sa dbá nielen na využitie maximálneho potenciálu daného kávovníkového zrna, ale aj na optimálny proces praženia. Všetko sa balí ručne a prechádza prísnou kontrolou. V spoločnosti Cofee VERONIA sa neustále snažia zdokonaľovať pražiace systémy a vzdelávať svojich zamestnancov.

 

veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 8

 

Aj z tohto dôvodu sa zakladateľ a majiteľ Coffee VERONIA Oldřich Holiš stal zároveň aj zakladateľom a prezidentom MEDZINÁRODNÉHO KÁVOVÉHO INŠTITÚTU. „Myslím si, že Slovensko potrebuje šíriť komplexné vedomosti o káve už na základných školách, a taktiež stredných, vysokých gastronomických školách, no najmä medzi zákazníkmi, aby vedeli, čo si naozaj objednávajú. MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚT chce združovať širokú škálu ľudí, výrobcov, distribútorov, sprostredkovateľov, konzumentov kávy a samozrejme všetkých študentov, ktorým záleží na svetlej budúcnosti kávy v našej krajine. Inštitút je určený pre každého, kto sa chce podieľať na rozširovaní kávovej kultúry na Slovensku a šírení jeho dobrého mena aj v zahraničí. Je cielený pre všetkých, ktorí budú svojou odbornosťou a skúsenosťami oporou ostatným jeho členom,“ hovorí o význame a cieľoch inštitútu Oldřich Holiš.

 

veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 6

 

Ak milujete kvalitnú kávu, je jedno či ste kávový nadšenec, majiteľ reštaurácie, baru hotela alebo pražiar, ktorý sa rád hrá. Kávy od spoločnosti Coffee VERONIA dovážané priamo od farmárov sú pre každého!

Ich skutočné príbehy, nezabudnuteľné chute rôznych odrôd vysokokvalitných káv za dostupné ceny, školenia a doplnkové prednášky so zážitkovými kávovými workshopmi sú len zlomkom toho, čo môžete získať po vstupe do veľkej kávovej rodiny Coffee VERONIA.

Viac informácií: www.coffeeveronia.sk