shutterstock 181677782

 Napriek tomu, že zoznam rizikových povolaní nie je najmenší, práca v kancelárií doň podľa mnohých z nás rozhodne nepatrí. Platí to však iba do momentu, než sa o negatívnych dôsledkoch sedavej kancelárskej práce presvedčíme priamo v praxi. Aj toto povolanie môže na tele aj duši zanechať obrovské stopy, ktorých odstraňovanie býva často veľmi bolestivé.

 

 Odborníci hovoria, že hlavnými nepriaznivými účinkami práce v kancelárii sú vysoká pracovná náročnosť, profesionálny stres, nepravidelný rozvrh práce a telesné funkcie s narušenou fyzickou nečinnosťou s nízkou pohyblivosťou. Ako to môžete zmeniť? Ako predísť nástrahám, keď trendy a spoločnosť čoraz viac na svoju obsluhu potrebujú hlavne internet? Máme pre vás niekoľko tipov.

 

bigstock Young Woman Suffering From Bac 281422879

 

Vyžeňte z práce všetok stres
Napriek tomu, že stres a hormóny, ktoré sa pri jeho nástupe v tele produkujú, je pre telo potrebný. Pri vykonávaní náročnej práce nám môže vykonávanie niektorých úloh poriadne skomplikovať. Množstvo stresu, ktoré zažívate, samozrejme závisí od vašej oblasti činnosti . Ale ak pochopíte, že úroveň stresu dosiahla bod, v ktorom všetko, čo sa deje, bráni vašej produktivite, musíte s tým niečo urobiť (a čo najskôr).


Delegujte svoju právomoc, porozprávajte sa s nadriadeným, urobte vo svojom živote pár zmien alebo vyvetrajte. Podľa odborníkov je veľká časť stresu v práci spôsobená práve zníženou kvalitou ovzdušia. Ak máte na oknách kvalitné žalúzie, obavu o svoje súkromie pri práci mať nemusíte.
Zabudnite na nezdravé a dlhodobé sedenie
On-line práca za počítačom, pri ktorej využívate výhody modernej virtuálnej kancelárie sa v poslednej dobe stáva čoraz obľúbenejšou, no nie každý dokáže stráviť polovicu svojho dňa a života na stoličke.
V skutočnosti nie je na sedení nič zlé. Problémom je dlhé obdobie tela bez pohybu. Ak sa nepohybujeme, zvyšuje sa riziko kardiovaskulárnych chorôb, krvný obeh a tvorba enzýmov, ktoré štiepia tuk.
Stačí si urobiť na pár minút prestávku, vybrať z aktuálnej ponuky špeciálnu kancelársku stoličku, ktorá sa postará o lepšiu oporu tela, prípadne môžete nedostatok pohybu v práci kompenzovať návštevou fitness centra.
Napríklad drepy sú najlepším spôsobom, ako zvýšiť produkciu enzýmov, ktoré štiepia tuk v tele, a sú skvelým cvičením na udržanie krvného obehu v nohách.


Zabudnite na vyhorenie
Za ďalší problém v kanceláriách označili odborníci tzv profesionálne vyhorenie. Aj to ovplyvňuje nielen kvalitu práce, ale aj života.
Odporúčanie znie: Každý deň urobiť pre svoje zdravie na čerstvom vzduchu pár krokov, cvičiť, piť vodu alebo čaj, aby ste podporili funkciu obličiek a obnovili krvné cievy. Pri strese pomôže aj vitamín D, E a horčík s vitamínom B6.
Kľúčom k zdraviu je ale samozrejme už niekoľkokrát spomínaný pohyb. Obyčajná chôdza do kancelárie alebo domu, kráčanie po schodoch či niekoľko drepov počas čakania na obed. Ak sa to dá, využite každú voľnú chvíľu a pohybujte sa čo najviac a vaše zdravie bude napriek sedavej práci normálne.