PZP poistenie auta byvaniePEREX

 

Zvyšovanie cien PZP sa nebude dotýkať len mladých vodičov vo veľkých mestách, ale od roku 2021 poisťovne budú akceptovať len povinnosť nechať opraviť auto len v certifikovanom servise.

Aké zmeny nás čakajú?
Každým rokom ceny PZP mierne rastú. Vodiči v tomto roku môžu rátať so zvýšením cien približne o 6 – 7 %. Najviac sa to bude dotýkať mladých vodičov vo väčších mestách, práve táto skupina vodičov sa považuje v súčasnosti za najrizikovejšiu. Nárast cien sa bude týkať aj vodičov, ktorí majú väčšiu škodovosť.  Jedným z dôvodov zdražovania poistiek je nárast škodovosti, ktorý poisťovne zaznamenali najmä za posledné tri roky. Ďalším dôvodom je opatrenie, ktoré vstúpi do platnosti v roku 2021, podľa ktorého bude vodič povinný nechať opraviť auto v certifikovanom servise konkrétnej poisťovne. Certifikované servisy sú však drahšie, a to povedie k zvýšeniu nákladov poisťovní. Ako si napriek stále sa zvyšujúcim cenám vybrať vhodné PZP vášho vozidla?

 

poistenie auta PZP havarijne byvanie top trendy noviny

 

Ako si vybrať to najvýhodnejšie?
Najskôr si porovnajte všetky možnosti PZP na trhu a vyberte si také, ktoré sa hodí pre vaše auto a vašu jazdu. Ceny poistiek sa líšia v závislosti od typu vozidla a majiteľa auta. Nenechajte sa oklamať reklamou alebo odporúčaním od známych. Spravte si vlastný prehľad ponúknutých služieb a pomocou kalkulačiek si vypočítajte, ktoré PZP sa vám oplatí najviac. Ak máte v niektorej z poisťovní uzavretú napr. poistnú zmluvu nehnuteľnosti, informujte sa o ďalších výhodách, ktoré vám vaša poisťovňa ponúka. Poistenie auta sa tak môže pre vás stať o niekoľko desiatok eur lacnejšie.
Ak predsa len máte niekoľko rokov uzavreté PZP auta v konkrétnej poisťovni, ale nie ste s ním spokojný a poplatky sa každým rokom zvyšujú, informujte sa o zmene poisťovne, ktorá vám vaše auto poistí výhodnejšie ako doteraz. Dôležité je, aby ste si spravili svoj vlastný prieskum na trhu v oblasti PZP vozidla na Slovensku.
Vybrali ste si poisťovňu, ktorá vám ponúka pre vaše auto to najlepšie? Dôkladne si prečítajte podmienky zmluvy, prípadne sa informujte o zľavách, na ktoré máte nárok. Či už to môže byť klientská zľava, alebo to môžu byť výhody pri malých deťoch do 15 rokov. Ak ste držiteľom ZŤP tak isto máte nárok na to, aby ste s povinným zmluvným poistením ušetrili.

 

PZP poistenie auta byvanie

 

Na čo si posvietia poisťovne?
Posvietia si najmä na to, aký dobrý ste šofér. Pri PZP je kľúčovým faktorom bezškodový priebeh. V konkrétnych poisťovniach vás za spoľahlivé šoférovanie odmenia zľavami až do výšky 60%. Niektoré poisťovne zohľadňujú spoľahlivosť šoférovania po dobu 3 rokov, iné po dobu 8 rokov. Podľa toho, akú veľkú rolu zohráva vo vašom vozidle zodpovednosť za volantom, podľa toho si vyberte najvýhodnejšie PZP. Dajte si pozor aj na zbytočné poplatky, ktoré môžu byť spojené so zvýšenými administratívnymi nákladmi, napr. ak je vaša adresa iná ako adresa trvalého bydliska. Ak sa vám, predsa len, zdá celý proces zdĺhavý a potrebujete svoje nové auto poistiť okamžite, vyskúšajte osloviť odborníkov, ktorí vám s výberom PZP poradia.

Text: Petra Laclavíková