Kuchyna top trendy byvanie anane

 

Rozhovor s mladým dizajnérom, Marošom Jandurom, ktorý sa k práci dizajnéra dostal postupne. Najskôr začal nábytok vyrábať v nábytkárskej firme, dnes ho zakresľuje do návrhov. V rozhovore povedal, aké výzvy na neho čakajú v roku 2020 a s čím sa musí každý dizajnér popasovať pri návrhoch interiérov.

 

Ako ste sa dostali k dizajnu? 

V roku 2015 som začal pracovať v nábytkárskej firme, kde som nábytok najskôr iba vyrábal. Firma chcela rozšíriť svoje služby aj o vizualizácie, tak som sa postupne stal dizajnérom. Dnes sú to už štyri roky, čo sa venujem interiérovému dizajnu a tvorím vizualizácie z vlastných nápadov, ktoré dopĺňam aj o konštrukčné výkresy.

Mali ste vždy osobný vzťah k dizajnu? Čo vás k nemu priviedlo?

Zhodnotil by som to tak, že vzťah k dizajnu som postupne nadobudol. Obdivoval som prácu svojho otca, ktorý vlastní stavebnú firmu, tá ma natoľko fascinovala, že som začal premýšľať nad tým, ako si ľudia dokážu kúpiť niečo, čo nikdy pred tým nevideli. Preto som sa rozhodol nadviazať na prácu v stavebníctve, ale z iného konca. Začal som s vizualizáciami interiérov.

 

61535273 10214627369057655 4938272634375766016 nFoto: Maroš Jandura 

Ľudia sú nároční, čo sa týka bývania – nechajú vás robiť si svoju prácu bez toho, aby do toho zasahovali? Máte pri realizáciách voľnú ruku alebo majú vlastnú predstavu o bývaní?

Podnikanie je náročné, ale nie pre náročnosť klienta, ale pre jeho nerozhodnosť. Keď sa rozhodnú osloviť dizajnéra, nemajú žiadnu konkrétnu predstavu o riešení priestoru svojho bývania.
Na základe osobnej konzultácie s klientmi navrhnem prvý koncept, ktorý im predložím na pripomienkovanie. Veľká väčšina ma požiada len o drobné úpravy, ale mám skúsenosť aj s klientmi, ktorí boli natoľko spokojní s riešením, že už nebolo potrebné nič meniť. Celý projekt sa zrealizoval presne podľa môjho prvotného návrhu.

V stavebníctve je trendom púšťať sa do kvalitných zhotovení nábytku a interiérového prevedenia. Sú aj vaši klienti zástancovia praktickosti alebo si skôr potrpia na dizajn?

Veľké, otvorené a svetlé priestory, v ktorých prevedenie nábytku determinuje moderný dizajn, hranaté tvary a tmavé matné farby. Zo skúsenosti viem, že ak sa už klient rozhodne pre interiér na mieru, ide mu predovšetkým o kvalitu prevedenia.

Aké materiály uprednostňujete?

Preferujeme UNI farby bez vzoru a štruktúry. Tie najčastejšie dopĺňam prírodnými materiálmi, napríklad dýhou, kameňom alebo kovovými prvkami. Pri dizajne sú kľúčové vzájomné vzťahy medzi farbami.

 

top trendy byvanie jandura anane interier nabytok vizualizaciaFoto: ANANE - návrh detskej izby

Akou novinkou sa odlišujete, je niečo iné, čo viete ponúknuť svojim klientom?

Domnievam sa, že silnou prednosťou je moja predošlá skúsenosť s výrobou nábytku. Nie každý, kto navrhuje riešenia interiéru, má odskúšané na vlastnej koži to, ako sa nábytok zhotovuje a aký je zložitý proces výroby nábytku na mieru. Nie všetko, čo je estetické je aj funkčné. Až 95% návrhov sa dizajnérom a architektom spätne vracia pre konštrukčné chyby a nefunkčnosť.
Okrem dizajnéra som aj konštruktér, moje návrhy sú vopred konštrukčne vyriešené, čo nesmierne urýchľuje proces realizácie. Navyše ovládam širokú škálu kovaní a udržiavam si čerstvý prehľad o novinkách vo svete nábytku. Vždy som v priamom kontakte s dodávateľmi všetkých prvkov návrhu a osobne dohliadam aj na realizáciu.

Viete uprednostniť praktické riešenie pred estetikou?

Prvoradá je funkčná estetika. Vzájomná prepojenosť prvého s druhým. Návrhy sú už vopred konštrukčne vyriešené, zákazník sa preto nemusí obávať konštrukčných nedostatkov.

S akou netypickou požiadavkou ste sa stretli od klienta?

Každý interiér je atypický, preto každá jedna požiadavka klienta je výzvou, s ktorou sa musím popasovať. Rozumiem, že pre každého zákazníka je jeho bývanie intímny priestor, v ktorom sa musí v prvom rade cítiť dobre, uvoľnene, a príjemne. Na každú požiadavku sa snažím nájsť najvhodnejšie riešenie. Najzaujímavejšou požiadavkou, s ktorou som sa doposiaľ stretol, bola možnosť zabudovať bio krb do nábytku.

 

obyvacka top trendy navrh interieru obyvacka boryFoto: ANANE - Obývačka Bory

Zmenil sa váš pohľad na dizajn, od vtedy ako sa pohybujete v tomto odvetví?

V súčasnosti je dizajn všade. Sú to práve oči, ktoré nakupujú. Keď si kupujete oblečenie, šperky, auto, tak si vyberáte podľa toho, čo sa vám páči. Presne tak isto dnes ľudia nakupujú nábytok, bytové dekorácie, či iné doplnky do domácnosti. Interiérový dizajn je o vytvorení jedinečnej kombinácie, ktorý spĺňa potreby a všetky požiadavky klienta na 100%.

Máte ešte väčšie plány?

Môžem povedať, že som stále len niekde v strede cesty. V rýchlo meniacej sa dobe je akosi prirodzené, že sa menia aj okolnosti na trhu a požiadavky klientov. Mám však ambície hľadať neustále nové spôsoby prezentovania svojej prace, nápady, ako sa priblížiť k predstavám klienta, ako aj vymýšľať nové spôsoby realizácie nápadov a uskutočniť tak, doposiaľ neuskutočniteľné.

Diferencujete sa len na oblasť interiéru? Alebo vás môžu klienti osloviť aj s niečím iným?

Áno, som zástancom toho, aby sa človek venoval jednej veci a naplno. Ak by som sa venoval súčasne interiéru aj exteriéru, a ešte aj záhradám, tak priestor odborne sa posúvať vyššie by bol obmedzený.

Je to kreatívna práca, musíte vytvárať stále niečo nové. Máte dosť inšpirácií okolo seba?

Vytvoriť niečo celkom nové je náročné. Ľudia, ktorí to dokážu sú skutoční umelci. Dôležitá je inšpirácia a tiež cit pre chápanie priestoru. Stačí, ak pochopím celistvosť priestoru, cit pre symbiózu farieb a tvarov a s trochou kreativity viem vytvoriť dokonalý priestor pre kohokoľvek. Tiež musím vedieť byť osobný. Ak ich pozorne počúvam, dokážem vytvoriť taký priestor, ktorý bude jedinečný a stane sa pre klientov domovom.

 Snímka obrazovky z 2020 01 17 14 53 03Foto: ANANE - návrh kuchyne 

Čo je podľa vás trendom v interiéri na rok 2020?

Rok 2020 je pre dizajnérov výzvou. Developeri budujú malé obytné priestory a ľudia majú množstvo vecí na uskladnenie. Do popredia sa dostáva minimalizmus a zariadiť malý byt je náročné. Každý byt sa môžem snažiť navrhnúť ako „z časopisu,“ no problém príde až po nasťahovaní sa a zistení, kam všetky veci umiestniť. Trendy farieb určujú dodávatelia dekorov. Dnes sa však ľudia neriadia trendom, ale ich osobným vkusom.

 

Prečítajte si tiež: 

Najočakávanejšie trendy v interiéri 2020                                  Máte už pripravený darček na Valentína?

 top trendy v byvani homemajestic indoor garden perex                                      valentine

 

Zúčastníte sa najbližších dizajnérskych akcií?

Plánujem sa prísť pozrieť, rád nahliadnem na nové trendy v tomto roku. Verím, že mi prinesú nové inšpirácie.

 

 

Text: Petra Laclavíková

Foto: ANANE