lyžovačka sneh zima počasie outdoorove aktivity

 

Hoci to s tohtoročnou zimou vyzeralo všelijako, zdá sa, že počasie sa umúdrilo a milovníkom zimných športov ešte dopraje trochu zábavy. Zimné obdobie je však aj plné nástrah, a preto si treba na svahoch dávať dobrý pozor. Pozrite si top 5 rád, ako si teda pobyt na lyžiach užiť bez ujmy a stresov.

 

zimné aktivity lyžovačka tipy

 

 

Výber lokality si dobre zvážte

Pri výbere finálnej destinácie treba zvažovať viacero kritérií, jedným z nich je s kým na lyže idete. Ak s priateľmi či kolegami, určite vám bude vyhovovať aj menší a odľahlejší rezort s voľnejšími svahmi a zároveň s väčším priestorom na spoločný „pokec“. V prípade, že idete na rodinnú lyžovačku s deťmi, tu treba zvažovať aj náročnosť svahov či možnosti venovať sa aj iným aktivitám. Značnú rolu zohráva aj dĺžka pobytu – ak idete na víkendovku, určite postačí niektorý z najbližších rezortov. Naopak, za týždňovou dovolenkou sa oplatí vycestovať aj ďalej, napríklad do susedného Rakúska. V neposlednom rade si treba zvážiť aj finančné možnosti.

 

 

Všetko si dôkladne nachystajte

Vydarená lyžovačka začína už doma pri balení. Myslieť treba najmä na počasie, ktoré je v horách skutočne nevyspytateľné. Zbaliť by ste si teda mali oblečenie nielen na slnečné dni, ale aj na tie menej prívetivé. Okrem klasickej lyžiarskej výbavy – nepremokavého oblečenia, prilby a rukavíc – netreba zabúdať ani na kvalitné lyžiarske okuliare, ktoré sa nezahmlievajú. Určite si treba skontrolovať aj lyžiarky a lyže a v prípade potreby si ich dať nastaviť v servise. Ak idete do ski centra, v ktorom ste ešte neboli, zožeňte si mapu zjazdoviek a pre prípad núdze si uložte aj všetky dôležité telefónne čísla.

 

 

lyžovačka tipy ako si ju užiť

 

 

 

Na svahu sa vždy správajte ohľaduplne

Už pri vstupe na svah by ste nemali zabúdať, že na ňom nie ste sami. Vyvarujte sa správaniu, ktoré by mohlo ohroziť vás či iných lyžiarov. Ak ste začiatočník, držte sa na modrých zjazdovkách. V prípade, že ste skúsený lyžiar, môžete sa vyblázniť na tých náročnejších červených a čiernych. Bez ohľadu na to, ktorý svah práve zjazďujete, jazdite kontrolovane – všímajte si okolie a ostatných lyžiarov, nezastavujte na svahu alebo pod hranami, za ktoré nie je vidieť, rešpektujte značenia a pri skrižovaní zjazdoviek zvýšte pozornosť. Ak patríte k nadšencom, ktorí jazdia mimo vyznačených trás, určite niekoho priebežne informujte o svojej polohe a sledujte lavínové spravodajstvo.

 

 

Pite veľa tekutín, no alkoholu sa oblúkom vyhýbajte

Hoci k  zimnej dovolenke patrí aj dobré jedlo a pitie, požívaniu alkoholických nápojov na svahu sa radšej vyhnite. Lyžovanie je najmä o pohybe, preto skôr ako pivu či tvrdému alkoholu dajte prednosť horúcemu čaju alebo ovocným džúsom, ktoré vám dodajú aspoň potrebnú energiu. Treba mať na mysli, že alkoholické nápoje zohrejú len na veľmi krátky čas. V skutočnosti totiž alkohol na seba viaže vodu a rozširuje cievy, čo spôsobuje únik tepla z tela a pri mínusových teplotách aj vznik omrzlín. Otupenie zmyslov, znižovanie koncentrácie a koordinácie pohybov, ktoré vedú k riskantnému správaniu na zjazdovke, hádam netreba ani spomínať. Pivko alebo kvalitné vínko si teda radšej doprajte až k večeri.

 

 

Na nepredvídateľné udalosti sa pripravte vopred

Bez ohľadu na to, aký ste lyžiar, nemali by ste hroziace riziká spojené s lyžovaním a zimnou turistikou podceňovať. Či už nešťastne spadnete, zrazíte na svahu iného lyžiara alebo sa prihodí iná nepríjemnosť, vždy je lepšie byť na takéto situácie pripravený. Pri ceste do zahraničia si určite dojednajte kvalitné poistenie na lyžovačku. Ak máte namierené do našich hôr a viete isto, že budete lyžovať či chodiť aj do ťažšie dostupných terénov, potom sa vám oplatí uzatvoriť poistenie na hory. To totiž kryje aj pátracie, záchranné a vyslobodzovacie práce horskej služby, ktoré by ste si inak museli platiť z vlastného vrecka.