renovacia hoi 2Vietnamské mestečko Hoi An bolo od 16. storočia významným námorným prístavom. V meste sa usídlilo viacero komunít obchodníkov, ktorí si tu stavali domy na život i obchodovanie. Špecifická architektúra týchto obchodníckych obydlí zostala vo väčšej časti zachovaná dodnes. Aj vďaka tomu bolo historické centrum mesta pre svoju unikátnosť zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

V zmysle rešpektovania a pokračovania myšlienky starobylej architektúry v meste sa niesla aj renovácia domu v jej novšej oblasti Cam Ha. Pri rekonštrukcii domu sa architektonické štúdio Ateliér K59, ktorý bol jeho renováciou poverený, zameral na vytvorenie nových priestorov v objekte popri zachovaní pôvodnej charakteristiky dreveného domu Starej štvrte Hoi An. Dom má murovanú stenovú konštrukciu a drevený rám postavený pred niekoľko sto rokmi.

 

renovacia hoi 7

 

Pre život spoločne, ale aj v súkromí 

Jednoduchý životný štýl s mnohými otvorenými priestormi (dvory, spoločné priestory) je hlavnou myšlienkou bývania v tejto oblasti a pomáha prepojiť jednotlivé, často aj viacgeneračné domácnosti v dome. Dom a jeho obývacie izby a spálne sú rozdelené drevenými dverami, závesmi a záclonami. Hranice medzi vnútorným a vonkajším priestorom sa stierajú a pôsobia ako jednoliaty celok.

 

renovacia hoi 4 renovacia hoi 1

 

Tri ciele renovácie

Úlohou architektov bolo na jednej strane pripomenutie jedinečných hodnôt drevených domov, ale zároveň ich prispôsobenie modernej existujúcej konštrukcii domu. Projekt tejto renovácie sa realizoval počas pomerne dlhého obdobia s tromi hlavnými cieľmi: Opätovné použitie existujúcich materiálov a konštrukcií, zmena existujúceho priestorového riešenia a rozdelenie priestoru drevenými a tkanivovými materiálmi. Betónové schody boli zrušené a na ich mieste vznikli potrebné skladové priestory a toalety.

 

renovacia hoi 2

renovacia hoi 1

 

Maximálne využitie priestoru

Druhé poschodie domu je odrezané, aby sa vytvorilo átrium kombinované s dreveným schodiskom. Tým sa vytvorilo spojenie medzi oboma podlažiami. Všetky súkromné izby majú verandy a prechodové priestory pred vstupom do spoločného priestoru, aby vytvorili maximálne využitie každej časti interiéru. Steny sú opravené a zrekonštruované tak, aby slúžili novému miestu bez dodatočného maľovania alebo omietania.

 

renovacia hoi 6

 

Prostredníctvom projektu renovácie domu v Hoi An bolo okrem vytvorenia praktického a komfortného bývania aj demonštrovanie dôležitosti využitia existujúcich dispozícii a materiálov a ich preskúmanie a vyhodnotenie pred pokračovaním v projektovaní a výstavbe.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Ateliér K59