casa mexiko 2Nedávno postavená rezidencia domu v hlavnom meste Mexika je vzorovým príkladom priestorovej organizácie objektu a jeho štrukturálnej dynamiky. Architektonická zhoda objektu vyplýva z orientácie a záujmu o maximalizáciu dopadu prirodzeného svetla do interiéru. To je dosiahnuté prostredníctvom centrálneho priestoru s trojitou výškou, ktorý slúži ako hlavná os budovy a prepája všetky oblasti domu prostredníctvom radiálneho usporiadania.

Praktické i útulné bývanie

Konfigurácia krížovej konštrukcie pozostáva z nosných stien a uľahčuje vytváranie otvorených a veľkoryso priestranných interiérov. Rezidencia má polosuterén slúžiaci ako parkovisko, vytvorené ako prepojenie s existujúcim svahom, pomocou obvodových múrov. Na jednej strane stien oceľová konštrukcia podopiera vyčnievajúci skelet, ktorý predlžuje záhradu na prízemí. Podzemné parkovisko pod povrchom zahŕňa skladovacie priestory, servisné miestnosti s vlastnou kúpeľňou a strojovňu.

 

casa mexiko 2

 

Hlavný obytný priestor

Vertikálne vzduchové a svetelné cirkulácie v celom dome sú tvorené polkruhovým schodiskom, ktoré spája tri nadzemné úrovne. Na úrovni prízemia dodáva hale trojitá výšková centrálna terasa s japonským stromom veľkolepú priestrannosť. Štyri veľké a dlhé betónové steny členia priestory domu, rozdeľujú ich a poskytujú útočisko a súkromie, okrem toho, že fungujú ako hlavná konštrukcia, bez potreby medziľahlých stĺpov.

 

casa mexiko 4

casa mexiko 5

 

Fasáda je vyrobená zo skla, lomových kameňov a dlaždíc na šikmých strechách. Na streche pozostávajúcej z dvoch ďalších šikmých striech spojených svetlíkom sú štyri podperné steny s ďalšími samostatnými strieškami situované nad jednotlivými spálňami.

 

casa mexiko 3

 

Všetky priestory sú dostupné z terasy

Samotné odsadenie strechy umožnilo vytvorenie svetlíka, ktorý zaplavuje celý priestor prirodzeným osvetlením cez veľkú kruhovú terasu. Z terasy je prístup do všetkých priestorov domu, do kuchyne, práčovne, obývacej izby, jedálne, kúpeľne, posilňovne a knižnice.

 

casa mexiko 8

casa mexiko 7

 

Na úrovni horného poschodia chodby opäť obiehajú okolo centrálnej terasy otvorenej na prízemí a umožňujú vstup do priľahlých spální a ich kúpeľní, hlavnej spálne, šatne a pracovne spojenej s podkrovím.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Jaime Navarro