Heluz august 1Výstavba nízkoenergetických a pasívnych domov si vyžaduje použitie tieniacej techniky, ktorá minimalizuje úniky tepla v zime a bráni prehrievaniu interiéru v lete. Preklad HELUZ 3in1 umožňuje inštaláciu tieniacej techniky a jeho variabilná veľkosť pohodlne poskytuje využitie priestoru pre tepelný izolant. Preklad je trvanlivý a vyznačuje sa jednoduchou montážou.

Nízkoenergetické domy

Výstavba nízkoenergetických a pasívnych domov sa už dnes bez vonkajšieho tienenia nezaobíde. V zime tieniaca technika minimalizuje úniky tepla, v lete, naopak, bráni prehrievaniu interiérov a zvyšuje komfort bývania. Tieniaca technika integrovaná do systému riadenia budovy riadi teplo a svetlo inteligentným spôsobom. Ide o udržateľné pasívne chladiace systémy, ktoré zároveň umožňujú obyvateľom kontrolovať využívanie denného svetla. Koniec koncov denné svetlo zvyšuje náš pocit šťastia.

 

Heluz august 3 Heluz august 2

 

Inštalácia tieniacej techniky v dome

Z hľadiska energetickej náročnosti domu a budúcich úspor na energiách je dôležité dotiahnuť dom do detailov už pri samotnej stavbe. On vás potom podrží v akejkoľvek situácii. Problematiku čoraz teplejších letných mesiacov pomáha riešiť aj preklad HELUZ 3in1 určený na inštaláciu tieniacej techniky. Dôležitým detailom pre tieniacu techniku je jej umiestnenie.

PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný má variabilnú veľkosť vnútorného priestoru – postupným vyťahovaním jednotlivých častí izolácie sa vnútorná schránka prekladu prispôsobuje tvarovo aj rozmerovo žalúziám, roletovým či screenovým schránkam, prípadne môže preklad zostať v čase výstavby bez tieniacej techniky bez toho, aby boli znížené jeho tepelnoizolačné vlastnosti. Používateľ domu sa môže kedykoľvek neskôr na základe získanej osobnej skúsenosti rozhodnúť, v ktorých miestnostiach a aký typ zatienenia si zvolí. Na dom sa tak dá použiť jediný typ nosného prekladu bez toho, aby si stavebník dopredu musel lámať hlavu nad tým, či bude chcieť inštalovať tienenie, alebo nie. Preklad je úplne skrytý pod omietkou, je prispôsobený na elektrické ovládanie a dá sa inštalovať aj na okná až do výšky 2,5 metra, teda aj na balkónové dvere.

 

cof

 

Maximálne využitie priestoru pre tepelný izolant

„PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný je dodávaný na stavbu s plne vybavený izolantom, nikto s ním nemusí nič robiť, dá sa osadiť, zamurovať a získať nosnosť a tepelno-izolačné vlastnosti, ako keby stavebník použil klasické nosné preklady 23,8. Kedykoľvek sa však môže rozhodnúť namontovať zatienenie a tento preklad mu to umožní postupným vyťahovaním jednotlivých dielov izolantu z priestoru, čím postupne získa priestor na žalúziu, malú roletu alebo aj veľkú schránku na roletu. V každej fáze teda v preklade zostáva maximum izolantu pre dané riešenie,“ vysvetľuje benefity novinky Ing. Miroslav Vacek, PhD., riaditeľ technického rozvoja spoločnosti HELUZ.

Preklad HELUZ FAMILY 3in1 tak predstavuje dôležitý prvok pre nízkoenergetické a pasívne stavby so slobodnou voľbou tieniacich systémov od rôznych výrobcov. Zaisťuje tepelný aj akustický komfort, má masívnu betónovú časť a neoslabuje murivo. Je trvanlivý (z betónu, keramiky a tepelnej izolácie) a umožňuje jednoduchý prístup kvôli montáži aj údržbe tieniacej techniky. Pritom je skrytý pod omietkou a nevidieť ho vo fasáde.

 

Heluz august 6  Heluz august 5

 

Jednoduchá a expresne rýchla montáž

Montáž samotného prekladu do muriva je rýchla a jednoduchá, preklad je dodávaný na palete, ktorá umožňuje osadenie nad otvory priamo hydraulickou rukou z dopravného prostriedku. V priebehu pár hodín je možné namontovať preklady na celý dom, pretože odpadá kombinácia klasických nosných a roletových nosných prekladov. Preklad umožňuje jednoduché osadenie tieniacej techniky, a to prakticky kedykoľvek po dokončení vonkajších omietok. Vyrába sa v oceľovej forme, aby horná plocha bola rovná s minimálnou výrobnou toleranciou, hodí sa teda pre murivo z brúsených tehál. Je to systémové riešenie v rámci stavebného systému HELUZ.

Viac informácií: www.heluz.sk