tree house vietnam 2V srdci pokojnej vietnamskej krajiny, v prostredí, v ktorom neďaleké jazero odráža krásu mocných stromov, rastlín a kopcov, vznikol dom, ktorý rešpektoval vo svojom interiéri život a okolitú prírodu.

Dom navrhnutý architektami z kancelárie H2 pramení zo spomienok iniciátora stavby, ktorý architektom rozprával zážitky, radosti a príbehy zo svojho detstva. Najradšej sa ako dieťa spolu s ostatnými kamarátmi hrávali pod baldachýnom starého stromu, kde vyrábali provizórne stany z listov. Tieto primitívne stavby, výstižne pomenované "domčeky", poskytovali deťom oddych od páliaceho slnka a podnecovali ich predstavivosť prostredníctvom hier a rozprávania príbehov. Architekti sa na základe toho snažili znovu vytvoriť podobné idylické prostredie, čo umožní aj ďalším generáciám zažiť zázraky prírody a kultivovať úctu k svojmu prostrediu.

 

tree house vietnam 1

tree house vietnam 3

 

Dom pri jazere zachytáva podstatu spomienok z detstva, udržateľného života a úctivého spolužitia s prírodou. Vďaka využitiu recyklovaných materiálov z iných stavieb a premyslenému na pohľad zvetranému dizajnu a jednoduchým interiérom, obydlie vyvoláva pocit pokoja a je útočiskom pre mladých aj starých.

  

tree house vietnam 4

tree house vietnam 10

 

Estetická jednoduchosť

Architektonický návrh domu uprednostňuje otvorené priestory, pozýva teplo slnečného svetla, jemný vánok a hravý tanec stromov do každého kúta v miestnostiach. Deti, ktoré tu bývajú, majú slobodu skúmať, učiť sa a spájať sa so svojím prírodným prostredím. Môžu behať, liezť alebo si jednoducho ľahnúť a pozorovať svet zo svojho útočiska v korunách stromov. Toto neobmedzené prostredie podporuje a spojenie s prírodou a vzbudzuje zmysel pre dobrodružstvo a zvedavosť.

 

tree house vietnam 7

tree house vietnam 9

 

Udržateľný život prostredníctvom využitia už použitého

Stromový dom pri jazere je príkladom transformačnej sily zmeny účelu vyradených materiálov. Vdýchnutím nového života už použitým ale už nefunkčným a vyradeným stavebným prvkom, projekt nielen znižuje náklady, ale minimalizuje aj svoju ekologickú stopu.

 

tree house vietnam 8

 

Popri tom, integrácia prírodných prvkov, ako sú slnečné žiarenie, vietor a rastliny, zaisťuje rovnováhu medzi estetikou a funkčnosťou. Jeho dizajn využíva tieň okolitých stromov a využíva osviežujúci vánok z neďalekého jazera, čím vytvára prirodzene príjemné prostredie a zároveň znižuje závislosť na moderných chladiacich zariadeniach, znižuje spotrebu energie a zahŕňa udržateľnejší prístup k životu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Dung Huynh