olivos house 1

Olivos House je fúziou prostredia, klienta a architektúry. História obyvateľov tohto domu má silné spojenie s regiónom Quesa. V malebnej vnútrozemskej dedinke v španielskej Valencii strávili súčasní majitelia domu pôvodom z Barcelony niekoľko šťastných detských rokov.

Pozemok, na ktorom dom vyrástol sa nachádza na okraji mestskej časti a slúži ako spojenie medzi zastavanou a vidieckou oblasťou. Je to posledné mestské olivové pole na okraji obce, čo z neho vytvorilo skvelú projektovú príležitosť.

 

olivos house 2

 

Nádvorie, veranda i bazén stierajú hranice medzi exteriérom a interiérom

Jednopodlažný dom je úplne integrovaný s prostredím prostredníctvom rôznych architektonických zásahov. Tri nádvoria sú obklopené olivovníkmi s priamym výhľadom na oblohu a zároveň poskytujú súkromie. Veľká veranda, ktorá je charakteristická pre stredomorskú kultúru a teplé podnebie, chráni pred teplom a funguje ako prechod medzi interiérom a exteriérom. Veľká pozdĺžna plošina s bazénom siaha až po olivové pole a poskytuje nádherný výhľad na západ slnka. Všetky časti domu korunujú veľké okná spájajúce prístup na záhradu a nádvorie so všetkými vnútornými priestormi domu.

 

olivos house 5

 

Integrácia stavby do olivového sadu

Architekti Olivos House - Balzar Arquitectos naprojektovali prívetivé bývanie v medených tónoch a s červenou vápennou maľbou napodobňujúcou okolitú pôdu a lineárnym tvarom, ktorý zapadá do existujúcej mriežky olivových stromov.

 

olivos house 3

olivos house 4

 

"Krajina už bola nádherná taká, aká bola, takže keď prišlo na zásah, chceli sme rešpektovať toto miesto a pokúsiť sa zachovať čo najviac olivovníkov. Chceli sme vytvoriť dialóg medzi prírodným a umelým, medzi olivovníkmi a domom. Olivovníky sú usporiadané v perfektnej mriežke osem krát osem metrov, čo bol kľúčový faktor v geometrii domu," vyjadrila sa hlavná architektka domu Moreno Albuixech. Všetky interiérové i exteriérové priestory domu sú preto koncipované do voľných mriežok olivovníkov.

 

olivos house 1

 

Živel vody

Stredom štrkového nádvoria vedie dlhý bazén. Voda má v dome silnú prítomnosť. Vonkajší bazén je na jednom konci polkruhový a je polokrytý kupolou. Vstupuje na verandu a prechádza cez olivové pole, ktoré je záhradou domu. Kúpele s krytým bazénom, sprchami v kúpeľniach vedľa veľkých okien a vonkajšími sprchami robia z domu zážitok. Oba bazény majú systém regulácie teploty, ktorý umožňuje kúpanie v každom ročnom období.

 

olivos house 3

 

Veľmi jedinečnou súčasťou projektu sú materiály, farby a textúry. Terakotové tóny prevládajú na podlahe a fasáde a snažia sa harmonizovať s prostredím. Exotické mramory ako iránsky travertín, mosadz a olivovo zelené tesárstvo kontrastujú a vypĺňajú priestor jedinečnou atmosférou v súlade s miestom.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: David Zarzoso