madhuvila 1Betón ako stavebný prvok priťahuje čoraz väčšiu pozornosť globálneho dizajnérskeho priemyslu i samotných architektov. Betónové domy sa rýchlo ukázali ako štýlové, praktické a všestranné riešenia bývania, ktoré sa dokážu prispôsobiť rôznorodým prostrediam, podnebiam i krajinám.

Jednou zo zaujímavých, nedávno dokončených stavieb z tohto materiálu je MadhuVilla v indickom Vadodare. Projekt reflektuje vkusné spojenie starých a nových estetických prvkov tak, aby výsledné prostredie bolo jedinečné. Vlastnosti vily ožívajú otvorením jej veľkého pôdorysu - vysokých stropov, exponovaných a vzorovaných stien a upravených záhrad.

 

madhuvila 2

 

Poňatie exteriéru

Vila s rozlohou viac ako 6000 metrov štvorcových sa nachádza v zóne náchylnej na záplavy a je postavená na vyvýšenom podstavci. Obrovské sklenené otvory spájajú prednú vyvýšeninu s predzáhradkou a zadné časti s príslušnou záhradou, aby vytvorili transcendentálnu súvislú zelenú plochu. Cieľom architektov bolo vytvorenie jednoduchého a praktického priestoru na život a bývanie. Použitím inovatívnych a zároveň estetických materiálov vznikol priestor, ktorý prekračuje očakávania klientov a zároveň spĺňa potreby na funkčnosť domu.

 

madhuvila 7 madhuvila 6

 

Prepájacím prvkom je schodisko

Hlavným konštrukčným i estetickým prvkom domu je centrálne schodisko. Je to jedna celistvá štruktúra bez akýchkoľvek vonkajších podpier. Efekt schodiska v interiéri znásobuje masívny sklenený luster, ktorý je neprehliadnuteľnou súčasťou dekoru.

 

madhuvila 3

 

Estetika i praktickosť interiéru

Obývacia izba je vizuálnym spojením nádvoria a schodiska, pretože sa rozvíja v tlmených odtieňoch šedej, bielej a materiálu dreva. Nádvorie zdobí nádherná socha indického umelca Avinash Gondaliya. Architektovo použitie dreveného stropu a jemných farebných odtieňov dáva tomuto priestoru pocit elegancie a tepla. Pripojená veranda spája vonkajšok s vnútrom a dáva pocit blízkosti k prírode.

 

madhuvila 1

 

Spálňa sa otvára na verandu so záhradou zvýraznenou sviežim trávnikom a vysokými palmami. Veľké okenné tabule púšťajú do interiéru dostatok svetla, ktoré je v symbióze so zeleno – žltou vzorovanou podlahou. Kuchyňa a jedáleň sú navrhnuté tak, aby boli najmä praktické a pohodlné. Materiálovo tu prevažuje drevo, matný mramor a opäť betón. Súčasťou je rozkladací raňajkový stôl a funkčný jedálenský ostrovček.

 

madhuvila 4

 

Tento betónový dom je poukázaním na neodmysliteľné kúzlo surových nedokončených textúr, vylepšenie materiálovej technológie a zdravého pochopenia a prevedenia premeny domu na domov!

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Tejas Shas