spalna2

Spálňa je miestom oddychu, kde po každom dni čerpáme sily do toho ďalšieho. K správnej regenerácii tela aj mysle prispieva aj celkový vzhľad tohto útočiska. Poradíme vám, na čo myslieť pri zariaďovaní alebo modernizácii vašej spálne, aby ste z oddychu vyťažili čo najviac.

spalna2

Zdroj: pexels.com / Taryn Elliott

Originálne kusy nábytku

Aby bola spálňa nielen praktická, ale aj útulná, porozmýšľať by ste mali nad jedinečnými kusmi nábytku. Za základný kúsok sa síce považuje posteľ, no celkový vzhľad môžete dotvoriť aj na prvý pohľad menej nápadnými kúskami. Komody z masívu, nočné stolíky vyrobené z drevených debničiek či štýlový kozmetický stolík dodajú každej spálni ten správny nádych. Všetko, samozrejme, zlaďte k celkovému dizajnu priestoru a uvidíte, že si oddych po náročnom dni užijete ešte o čosi viac.

Správna paleta farieb

Nie je žiadnym tajomstvom, že odlišné farby vplývajú rôzne na náladu človeka. Istotou je neutrálna paleta farieb zostavená zo zemitých odtieňov, predovšetkým na stenách, podlahách či dominantných kusoch nábytku. Výhodou je, že si tento štýl môžete doplniť farebnými detailmi presne podľa vášho vkusu v podobe závesov, obliečok a iných doplnkov. Tieto môžete kedykoľvek vymeniť za iné v prípade, že budete chcieť vo vašej spálni zmenu. Je to navyše jednoduchší typ modernizácie bývania ako maľovanie stien, či výmena celej podlahy.

​​

Zdroj: pexels.com / Burst

Dostatok úložného priestoru

Ak túžite, aby sa z vašej spálne stalo útulné útočisko, v ktorom budete môcť čerpať nové sily, je dôležité v nej udržiavať poriadok. V tom vám pomôže dostatok úložného priestoru, kam môžete schovať všetko, čo nepotrebujete mať na očiach. Základom je dostatočne veľká skriňa na všetky kusy oblečenia, menšia komoda na drobné predmety alebo nástenné police. Ideálne je vytvoriť si každodennú rutinu, ktorá vám pomôže v spálni udržiavať poriadok. Vďaka tomu si môžete na konci každého dňa ľahnúť do postele s príjemným pocitom v priestoroch vašej vysnívanej spálne.

Osvetlenie

Správne osvetlenie v jednotlivých miestnostiach sa pri zariaďovaní bývania neraz podceňuje. Tento krok je však pre celkovú pohodu a správne naladenie atmosféry jeden z najkľúčovejších. Ostré biele svetlo nechajte radšej v pracovni a do spálne zvoľte menej agresívne teplé tóny svetla. Vhodnou voľbou je aj možnosť nastavenia intenzity osvetlenia, ktoré môžete v prípade potreby zintenzívniť, alebo naopak stlmiť.

Príroda v spálni

Správne umiestnené izbové rastliny rozžiaria celý priestor a vnesú do vašej spálne kus prírody. Navyše čistia vzduch a pôsobia naozaj esteticky. Perfektne dopĺňajú iné prírodné materiály, napríklad drevo alebo kamenné prvky. Pred výberom rastlín vhodných do vašej spálne zvážte množstvo denného svetla, ktoré preniká dnu počas dňa. Niektoré druhy obľubujú tieň, iným sa zase bez priamych slnečných lúčov dariť nebude. Dnes je však dostupných mnoho druhov, takže dozaista nájdete ten správny do vašej spálne.

 

Zdroj: pexels.com / Andrea Davis

Dekorácie odzrkadľujúce váš štýl

Prispôsobiť priestor spálne vášmu vkusu a dodať mu dávku pohodlia dokážu aj správne zvolené dekorácie. Tie by mali odzrkadľovať váš štýl a vyvolávať vo vás príjemné pocity. Svoj súkromný priestor tak môžete oživiť pomocou dekorácií, po akých vám len srdce piští. Obrazy, tapety, fotografie, kvety, sošky, závesy, koberce - umiestnenie prvkov, ktoré sa vám páčia, zabezpečí, že sa do vašej spálne budete vždy radi vracať.