Správna orientácia domu dokáže nielen zvýšiť pohodliu bývania, ale ušetriť aj náklady na vykurovanie. Premyslené osadenie domu tak zabezpečí zdravé a spokojné bývanie pre celú domácnosť. Na to potrebujete nielen skúseného architekta, ale aj vašu aktívnu spoluprácu. 

stavba 1

Zdroj: unsplash.com


stavba 1

Zvážte svoje potreby

Ešte pred začatím navrhovania či oslovenia architektonickej kancelárie si premyslite, koľko miestností potrebujete. Už pri kúpe pozemku dbajte na to, aby bol dostatočne priestranný na manipuláciu s orientáciou domu. Skontrolujte, či vám pozemok umožní čo najlepšie využiť denné svetlo. Ideálna prístupová cesta na pozemok je zo severnej strany. Vďaka tomu môžete umiestniť garáž či parkovacie miesto práve na túto časť pozemku.

Rozdeľte miestnosti podľa svetových strán

Na južnú stranu umiestnite izby, ktoré najviac využívate. Medzi miestnosti, kde trávite najviac času zvyčajne patrí kuchyňa, obývacia izba, jedáleň či detské izby. Na južnú časť domu dopadá počas dňa najviac svetla. Preto rozložením miestností na túto svetovú stranu zaistíte najviac slnečných lúčov. Ak ste sa rozhodli pre obľúbený projekt domu do tvaru L, využite to, že sa dá veľmi jednoducho rozdeliť na dennú a nočnú časť. To vám zjednoduší plánovanie dispozičného riešenia.

stavba 2

Zdroj: pexels.com

Najmenej slnečného žiarenia dopadá na severnú stranu stavby. Umiestnite sem miestnosti, ktoré nevyžadujú toľko vykurovania. Napríklad šatníky, technické miestnosti alebo garáže. Ak patríte k ľuďom, ktorí sa najradšej prebúdzajú na ranné slnko, najideálnejšie umiestníte spálňu na východnú stranu. Na západnú sa zase skvele hodí terasa, na ktorej si môžete užívať západy slnka.

Vysaďte listnaté stromy

Stromy sú dôležité na prirodzené ochladzovanie, v lete totiž vytvárajú príjemný tieň. Najideálnejšie sú listnaté stromy, pretože v lete chránia pred silnou horúčavou a v zime zase pustia do domu dostatok prirodzeného svetla.

Nepodceňujte veľkosť okien

Najviac tepla zo slnečnej energie získate tak, keď osadíte veľké okná na južnú stranu stavby. Pri severnej časti musíte zabrániť čo najväčším tepelným únikom. Preto využite celistvejšiu fasádu len s malými oknami. Ak nemáte inú možnosť a na severnej časti potrebujete väčšie okná, investujte do kvalitných okien s trojsklom.

Nezľaknite sa strmšieho pozemku

To, ako vyzerá pozemok, je rozhodujúce aj pre výber správneho projektu. Väčšina stavbárov preferuje rovné až mierne vlnité pozemky. Aj strmšie pozemky však majú svoje čaro. Dokážu byť výzvou pre nejedného architekta, vďaka čomu môžu vzniknúť jedinečné riešenia. Navyše svah zvažujúci sa na juh, môže byť pre váš dom prínosom. Ak totiž „zapustíte“ do svahu severnú stenu domu tak, že bude z časti krytá, vytvoríte pasívnu ochranu pred severným vetrom.