daikin 4Tepelné čerpadlá sa dnes stávajú obľúbeným energetickým a úsporným riešením mnohých moderných domácností. Nečudo, že sa o nich hovorí ako o technológiách budúcnosti, ktoré môžu počas roka veľmi efektívne poslúžiť na vykurovanie, chladenie, vetranie interiérov, a dokonca aj na prípravu teplej vody.

Prečo sú dnes tepelné čerpadlá in?

V dobe, kedy Európou otriasa energetická kríza a čoraz častejšie sa hovorí o negatívnych dopadoch zmeny klímy a znižovaní emisií CO2, sa tepelné čerpadlá ukazujú ako veľmi efektívne a udržateľné riešenie na vykurovanie a chladenie domácností. Aj vďaka rôznym dotačným programom možno očakávať, že po nich bude čoraz väčší dopyt aj u nás.

Ich výhodou je, že na výrobu tepla nespaľujú žiadne palivo. Sú poháňané obnoviteľnou energiou zo vzduchu alebo zo zeme, čím sa využívajú ako ekologické chladivo. Navyše, sú bezpečnejšie a spoľahlivejšie, než rôzne vykurovacie systémy, pričom na svoje fungovanie využívajú iba malé množstvo elektrickej energie. Ak staviate nový dom alebo práve rekonštruujete a hľadáte ekologický a úspornejší spôsob, ako ušetriť na nákladoch, Daikin tepelné čerpadlá môžu byť ideálnym riešením. Vďaka využitiu tepelných čerpadiel výrazne ušetríte na účtoch za energie a zároveň prispejete k znižovaniu spotreby fosílnych palív, uhlíkovej stopy a k šetreniu cennými zdrojmi.

 

daikin 3

 

Ako si vybrať vhodné čerpadlo

Na Slovensku sa minulý rok predalo 4 500 tepelných čerpadiel, kým v susednej Českej republike sa dopyt vyšplhal až na 25-tisíc. V rámci Európy však vo využívaní tepelných čerpadiel najviac vedú severské krajiny. Iba vo Fínsku sa ich minulý rok predalo 100-tisíc. Ukazuje sa, že to, či obyvatelia využívajú tepelné čerpadlá, v mnohom závisí aj od vyspelosti a ekonomiky jednotlivých krajín a nakoľko sú otvorení novým technológiám. Vďaka dotačným schémam a uvedomelosti efektívnych a úsporných riešení s prihliadnutím na využívanie obnoviteľných zdrojov, však môže byť aj na Slovensku čoskoro všetko inak.

Ak uvažujete nad využitím tepelného čerpadla vo vašej domácnosti, nemusí byť jednoduché si vybrať, ktorý typ je pre vás najvhodnejší. Veľa závisí od typu vašej nehnuteľnosti, či ide o novostavbu, alebo rekonštruovaný dom, od potrieb domácnosti i súčasnej vykurovacej sústavy. Na začiatku počítajte aj s tým, že inštalácia nového tepelného čerpadla si vyžiada istú investíciu, avšak z dlhodobého hľadiska sa vám určite vyplatí.

Staviate nový dom?

Tepelné čerpadlá sa typovo líšia aj na základe toho, odkiaľ čerpajú teplo pre domácnosť. Najpopulárnejšie sú dnes tepelné čerpadlá typu vzduch – voda, najekonomickejšie vzduch – vzduch a na trhu možno nájsť aj tepelné čerpadlá zem – voda a voda – voda.

Nízkoteplotné tepelné čerpadlá typu vzduch – voda, ktoré odoberajú teplo priamo z vonkajšieho vzduchu, sa dnes využívajú najmä v novostavbách. Predovšetkým ich využívajú v novopostavených domoch, ktoré stavajú na systém teplovzdušného alebo podlahového vykurovania s dostatočne veľkou plochou, aby aj pri nízkej teplote odovzdávalo do priestoru teplo. Jeho výhodou je, že vzniknuté teplo sa využíva aj na ohrev vody vo vykurovacom systéme alebo v zásobníku na teplú vodu.

Jedným z vhodných riešení pre novostavby je aj nízkoteplotné tepelné čerpadlo Daikin Altherma, ktoré dokáže veľmi ekologickým spôsobom vykurovať, ochladzovať a dokonca pripraviť teplú pitnú vodu využívaním 75 % obnoviteľnej energie zo vzduchu a 25 % elektrickej energie. Zároveň sa hodí do akýchkoľvek klimatických podmienok počas celého roka, pričom v kombinácii so solárnym systémom sa efektívnosť vykurovania ešte zvyšuje. Ak potrebujete znížiť náklady na energiu, môžete to dosiahnuť aj s využitím solárnej energie. Stačí, že si na dom nainštalujete solárne panely, ktoré vygenerujú až 70 % energie a tepelné čerpadlo ju spotrebuje pri príprave teplej pitnej vody.

Máte starší dom alebo rekonštruujete?

Výhodou tepelných čerpadiel je, že ich možno pripojiť k iným vykurovacím systémom, ako sú radiátory, podlahové kúrenie, kotol či systémy teplej vody. Preto sa dá tepelné čerpadlo prispôsobiť aj do staršieho rodinného domu, keďže dokáže nahradiť zdroj tepla. V rámci prestavieb starších domov a rekonštrukcií, ktoré majú pôvodne iný zdroj tepla, sú najvhodnejším riešením vysokoteplotné tepelné čerpadlá. Najmä ak berieme do úvahy, že majiteľ už zateplil dom a vymenil okná a zdrojom tepla boli pôvodne elektrické alebo plynové kotly, ktoré odovzdávali teplo do priestoru cez radiátory.

Radiátor má relatívne malú plochu, a preto potrebuje byť vykurovaný na vyššiu teplotu, aby dokázal odovzdať teplo do interiéru. Pokiaľ neplánujete vymeniť emitor tepla (napr. radiátor zameniť za podlahové kúrenie), keďže v takom prípade ide vždy o finančne náročnejšiu investíciu, vysokoteplotné tepelné čerpadlo môže byť veľmi dobrým a efektívnym riešením. V dome vám vyrobí dostatočné množstvo tepla, ktorým následne cez radiátory úsporne vykurujete celú domácnosť.

Máte doma starý kotol a rozhodli ste sa ho vymeniť za tepelné čerpadlo? V takom prípade sa vám môže hodiť vysokoteplotné tepelné čerpadlo typu vzduch – voda. Stačí, že vysokoteplotný systém Daikin Altherma jednoducho pripojíte k existujúcemu potrubiu či starším radiátorom bez toho, aby ste museli vymieňať celý systém. Navyše, ohrieva vodu získavaním obnoviteľnej energie zo vzduchu, pričom dosahuje energetickú účinnosť až do A+++.

 

daikin 2

 

Tepelné čerpadlá na prípravu teplej pitnej vody

Na trhu dnes nájdete aj tepelné čerpadlá výlučne určené na prípravu teplej pitnej vody. Tepelné čerpadlo Daikin Altherma Hybrid Multi je kombináciou multi-split systému a hybridného tepelného čerpadla. Ide o kompletné riešenie pre kombináciu klimatizácie a prípravy teplej pitnej vody. Hybrid Multi systém je inteligentným riešením pre vykurovanie, chladenie a prípravu teplej pitnej vody pre komfortnú klímu počas celého roka.

Klimatizácia môže tiež poslúžiť ako tepelné čerpadlo

Vedeli ste, že aj klimatizácia môže poslúžiť ako tepelné čerpadlo? To znamená, že neslúži iba na chladenie. Práve naopak, počas roka môže pracovať aj obrátene, a to na účely vykurovania. Tepelné čerpadlá vzduch – vzduch totiž dokážu celoročne vykurovať alebo ochladiť domácnosť. Daikin tepelné čerpadlá vzduch – vzduch sú dokonca optimalizované na vykurovanie aj v zime až do -25 °C. Ide o cenovo výhodný typ tepelného čerpadla, ktorý sa hodí aj do starších zrekonštruovaných domov. Navyše, jeho prevádzka si nevyžaduje budovanie ďalšej teplovodnej vykurovacej sústavy.

Dizajnové tiché klimatizácie

Teplotné rekordy a rozdiely posledné roky zažívame v lete i v zime. Aj preto je čas uvažovať nad kvalitným klimatizačným systémom, ktorý poslúži počas celého roka. To znamená, že v lete váš interiér ochladzuje, kým v zime ho zasa vyhrieva.

Ak hľadáte spoľahlivú modernú klimatizáciu, ktorá kombinuje nadčasový dizajn s inteligentnou technológiou, tichá klimatizácia Daikin Stylish je špičkovým riešením. So svojím minimalistickým dizajnom patrí k najkompaktnejším klimatizačným systémom. Tým, že má v sebe zabudované inteligentné snímače, dokáže optimalizovať svoj výkon s výraznou úsporou energie.

Zabudnite na hlučnú klimatizáciu. Daikin stavia na vlastné inovatívne technológie. V prípade Stylish vyvinul nový ventilátor, vďaka ktorému dosahuje najvyššiu energetickú účinnosť aj pri nízkej hlučnosti. Takmer neviditeľná tichá klimatizácia optimalizuje prietok vzduchu tak, že ju v interiéri takmer nepočuť. Dokonalá krása a dizajnérmi ocenená klimatizácia Daikin Stylish, navyše, využíva tzv. mriežkový snímač, vďaka ktorému dokáže zistiť prízemnú teplotu v miestnosti. Následne smeruje rovnomerné fúkanie teplého alebo studeného vzduchu do potrebných oblastí v celej domácnosti. Komfort, ktorý ponúka, nespočíva iba v kvalite vnútorného vzduchu alebo v teplote, ale aj vo vlhkosti vzduchu, o ktorý sa stará. Stylish využíva rôzne automatické nastavenia ventilátora a kompresorov, aby mohla vytvoriť správnu rovnováhu medzi teplotou a vlhkosťou v miestnosti.

Medzi popredné klimatizačné jednotky dnes patrí aj úžasná novinka na trhu, ktorou je ekologická nástenná klimatizácia Daikin Emura 3. Ocenia ju mnohé moderné domácnosti obľubujúce luxusný dizajn a funkčné spoľahlivé riešenia. Elegantnú klimatizáciu s krivkami navrhol uznávaný dizajnér Hiroyasu Kosuge, ktorý spojil jej funkcionality s dizajnom všetkých troch dôležitých komponentov – od vnútornej cez vonkajšiu jednotku až po diaľkové ovládanie. Daikin Emura 3 s elegantnými krivkami poskytuje domácnostiam celoročný komfort. Kým v horúcom lete chladí, počas zimy poskytuje príjemné teplo v rámci energetickej triedy A+++, čím sa po celý čas stará o optimálnu a príjemnú teplotu vášho domova.

Klimatizácia Daikin Emura, navyše, obsahuje jedinečné pohyblivé panely, ktoré sa objavujú aj pri modeli Daikin Stylish. Tým, že sa predné panely nástennej klimatizácie počas prevádzky pohybujú, zvýrazňujú hru s tieňom a dodávajú tak punc každej štýlovej domácnosti.

 

daikin 1

 

Myslite na kvalitu vzduchu a zabráňte prievanu

Čistota vzduchu je pre Daikin na prvom mieste. Platí to aj pri klimatizačných jednotkách Daikin Emura a Stylish, ktoré ponúkajú najlepšiu kvalitu vnútorného vzduchu vďaka unikátnej technológii Daikin Flash Streamer. Táto funkcia dokonale zachytáva rôzne škodlivé látky zo vzduchu. Výrazne pomáha pri odbúravaní peľových a plesňových alergénov a odstraňuje vírusy i nepríjemné pachy.

Daikin Stylish i Daikin Emura dokážu vďaka Coanda efektu vytvoriť dva rôzne rozsahy prúdenia vzduchu podľa toho, či je klimatizácia v režime chladenia, alebo vykurovania. Špeciálne navrhnuté lamely zaisťujú cielenejšie prúdenie vzduchu, čím umožňujú lepšiu distribúciu teploty po celej miestnosti. Kým v režime vykurovania dve lamely jednotky smerujú vzduch smerom nadol (vertikálne prúdenie), v režime chladenia smerujú prúd vzduchu nahor (stropné prúdenie). Vytvorením dvoch rôznych rozsahov prúdenia vzduchu tak zamedzujú prievanu a starajú sa o komfortnú teplotu v interiéri.

Ovládajte svoju klimatizáciu, nech ste kdekoľvek

Pridanou hodnotou oboch klimatizácií je aj inteligentné ovládanie na diaľku pomocou smartfónu alebo infračerveného diaľkového ovládania. V prípade ovládania klímy cez smartfón stačí pripojenie k WiFi a mať stiahnutú aplikáciu online ovládača Daikin Onecta, aby ste mohli plánovať rôzne prevádzkové režimy i teplotu v interiéri. Vytvárate tak dokonalú klímu vašej domácnosti, nech ste kdekoľvek. Infračervený diaľkový ovládač vám zasa umožňuje ovládať klimatizáciu a optimalizovať jej výkon.

Zvoľte si spoľahlivosť a kvalitný servis

Špičkové tepelné čerpadlá a klimatizačné jednotky Daikin poskytujú dokonalý komfort a pohodlie vďaka svojmu praktickému riešeniu. Disponujú vysokou účinnosťou a dlhodobou spoľahlivosťou. Majitelia domácností sa určite potešia aj jednoduchému ovládaniu tepelného čerpadla pomocou mobilnej aplikácie. Podobne ako ostatné vykurovacie systémy, aj tepelné čerpadlá je potrebné udržiavať a servisovať. Aby ste zabezpečili ich spoľahlivú účinnosť, dlhú životnosť a bezproblémovú prevádzku, počítajte s ich pravidelnou údržbou. Vyberajte si teda spomedzi našich certifikovaných HCE partnerov, aby vám zabezpečili montáž, záruku, ale aj kvalitný servis.

Viac informácií: www.daikin.sk