mountain house 1Myšlienka architektonického návrhu tohto domu vychádza z prirodzenej základne situovanej na skalnatom výbežku, ktorá bola vytvorená štyrmi starými stromami. Tieto chceli majitelia domu i dizajnéri ochrániť a zachovať. Vznikol rozľahlý priestor s nádvorím lemovaný stromami a priestory na život a bývanie sú akoby roztrúsené pomedzi ne.

Dom bol nakoncipovaný tak, aby vyčnieval nad skalnatým útesom vo viacerých úrovniach a vytváral dojem obydlia vzdorujúceho gravitácii. Dom má dramatickú konzolovú štruktúru. Jeho rozdelenie do troch základných úrovní vyhovuje medzigeneračnej rodine. Dve úrovne domu sú naprogramované ako na sebe nezávislé priestory pre mladšiu generáciu rodiny a nižšie podlažie a časť domu pre rodičov. Majú k sebe blízko, ale rovnako majú svoje súkromie. V tretej úrovni sa nachádza rekreačný športový priestor.

 

mountain house 4

mountain house 5

 

Po otvorení okien sa z interiéru stáva terasa

Každý z obdĺžnikových modulov domu sa otvára široko smerom von so sklenenými stenami siahajúcimi od stropu po zem. Tieto presklené steny sa jednotlivo skladajú pomocou mechanického káblového systému, aby sa interiéry mohli premeniť na otvorené vonkajšie terasy.

 

mountain house 2

mountain house 3

 

V dome nechýba bazén a priestory na aktívny oddych

Súčasťou domu je presklený bazén, z ktorého popri plávaní vidieť na padajúci vodopád a hlboké skalnaté úbočia pod domom. V rekreačnom priestore sa nachádza tiež fitness priestor, miestnosť s biliardom, stolným futbalom a inými športovými hrami.

Návrh stavby realizovala architektka a dizajnérka iránskeho pôvodu Milad Eshtiyaghi, ktorá je známa svojimi nekonvenčnými a dychberúcimi nápadmi.

 

mountain house 6

 

Dom podľa tohto návrhu by mal byť už čoskoro vo fáze realizácie, na ostrove Quadra, neďaleko Vancouveru v kanadskej Britskej Kolumbii.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: Architektonické štúdio Milad Eshtiyaghi