ytong omietkyVápennocementové omietky Ytong boli vyvinuté špeciálne pre tvárnice Ytong a Silka, ale je možné ich použiť aj na iné stavebné materiály ako je napríklad betón alebo keramické materiály. Okrem svojej hlavnej prednosti, ktorou je zlepšenie tepelnoizolačných vlastností stien, umožňujú stenám dýchať a odstraňujú vlhkosť zo stavby.

Ľahko sa s nimi pracuje, majú vysokú výdatnosť a pevnosť. Ing. Martina Mihála, vedúceho technického oddelenia spoločnosti Xella, sme sa okrem iného pýtali, čo by mala ešte spĺňať kvalitná jadrová vonkajšia omietka.

Omietka by mala mať vlastnosti prispôsobené podkladu, na ktorý sa nanáša. Nie je jedno či omietame betónovú stenu alebo vysokoizolačné ľahčené murivo. Na takom murive musí byť omietka pružnejšia, (menší modul pružnosti) nesmie pri zrení vnášať veľké sily do podkladu, aby nepopraskala a neporušila aj podklad. Výrobcovia omietok priamo predpisujú, na aké podklady omietka vhodná je a na aké nie. Pre vonkajšiu omietku je vhodné, aby mala vysokú paropriepustnosť, to znamená, že by mala napomáhať odstraňovať vlhkosť zo stavby, znižovať riziko vzniku plesní na povrchu stien a vo vnútri konštrukcie. Stavebníci ocenia aj dobrú spracovateľnosť a možnosť nanášať ju ručne alebo strojovo.

S akými požiadavkami sa v tejto súvislosti najčastejšie stretávate zo strany klientov a na čo naopak zvyknú zabúdať?

Omietky Ytong sú jednoduché na aplikáciu a keď stavebník dodrží predpísaný pracovný postup, nečaká ho nič komplikované. Otázky často smerujú na penetrovanie podkladu a materiály, na ktoré sa vonkajšia omietka Ytong dá alebo nedá nanášať. Tu je jediný nevhodný materiál, a to je drevo, na to sa naša omietka naozaj nepoužíva. A keď sa bavíme o penetrácii podkladu, tak platí, že tvárnica Ytong/Silka, betón alebo keramické materiály sa nemusia penetrovať. Pri aplikácii omietky na tepelnoizolačné materiály (EPS, XPS, MW, PIR dosky,...) musí byť pod omietku vytvorený podklad na cementovej alebo vápennocementovej báze. Na podklad sa nanesie lepiaca a stierkovacia malta, ktorá zodpovedá danému typu izolačných dosiek. Pokyny výrobcu treba rešpektovať aj pri výbere výstužnej tkaniny. Omietku Ytong je možné aplikovať na cementotrieskové dosky priamo a bez penetrácie, nutné je však dodržať zásady a pokyny výrobcu dosiek.

Viac informácií: www.xella.sk