drevo danaj 6Vývoj nových materiálov, vznik trendových a dizajnových výrobkov, či sofistikovaných technologických postupov je dnes už bežnou súčasťou stavebného alebo rekonštrukčného procesu. Neznamená to však, že tradičné a overené materiály, ktoré sa osvedčili rokmi používania by mali zostať v úzadí. Jedným z takýchto nadčasových a nestarnúcich materiálov je napríklad drevo.

V stavebníctve sa drevo využíva na výrobu nábytku, doplnkov, ale aj celých domov, dreveníc či zrubov. Drevené okná majú v stavebníctve už dlhú históriu. V posledných rokoch sa ale dostávajú do popredia čoraz viac vďaka pokrokovým technológiám, ktoré drevu dodajú ešte vyššiu odolnosť a trvácnosť.

Igor Danaj, ktorý sa výrobe a inštalácii drevených okien venuje už od roku 1992, hovorí o tom, že drevo je vnímané v porovnaní s mnohými inými materiálmi teplejšie a zdanlivo mäkšie. Má tradíciu, charakteristické zvuky a vône a vyvoláva asociáciu zámožnosti. Žiadne dva totožné výrobky z dreva nie sú presne rovnaké, remeselník si vyberá kus, s ktorým bude pracovať.

 

drevo danaj 7

 

Drevené okná, záruka kvality

Pri výbere drevených okien však netreba šetriť, naopak, treba voliť kvalitu. Ide totiž o celoživotnú investíciu. „Okná a dvere musia byť plne funkčné a kvalitné najmenej 30 rokov. V našej firme na to mimoriadne dbáme. Za všetko hovoria tepelnoizolačné vlastnosti našich okien v parametroch tretieho tisícročia, akými sú rám 92 mm, izolačné trojsklá s tepelným ziskom a trojité tesnenie,“ hovorí o parametroch okien spoločnosti Danaj, jej zakladateľ firmy Igor Danaj.

Uvedené ukazovatele majú navyše s parametrom koeficientu prestupu izolačného skla, ktorý sa dosahuje napríklad pri eurooknách EURO 92 Ug=0,5, ideálnu hodnotu pre všetky novostavby, nízkoenergetické až pasívne domy. Top kvalitu okien spoločnosť Danaj garantuje využívaním novej modernej strojnej technológie, ktorej výsledkom je absolútne nevyhnutná presnosť výroby. Prvky okien zo štvorlamelových euro-hranolov sú presne opracované a po doplnení kovaním typu Siegenia titan AF s hríbikovými čapmi sú tieto prvky, či už rám alebo krídlo, dokonale priliehajúce a zabezpečené proti vlámaniu.

 

drevo danaj 4

 

Dvere a okná s retro nádychom starého dreva

Pre milovníkov vintage štýlu alebo zákazníkov, ktorí chcú dodať svojmu bývaniu ešte špecifickejší rozmer, majú vo firme Danaj aj špecialitu. Dvere a okná s nádychom starého, zvetraného dreva. „Túto vlastnosť a vzhľad dosahujeme využitím kvalitného prvotriedneho masívu. To znamená, že vieme z rámu a krídla okna pred povrchovou úpravou vyškrabať mäkkú vlákninu, čím sa stane okno tvrdšie a oderuvzdornejšie. Týmto sa nám krásne zvýrazní samotná štruktúra dreva,“ popisuje postup výroby vintage okien Igor Danaj. Takéto prevedenie sa dá ešte doplniť povrchovou úpravou s nádychom patiny a farebným prelivom. Každé okno sa tak stáva unikátom a drevo, z ktorého je vyrobené, mu vpíše jedinečný charakter a ten následne prepožičia celému domu. Samozrejmosťou firmy Danaj jej aj ponuka profesionálnej montáže okien či dverí a široká škála doplnkov.

 

drevo danaj 2 drevo danaj 3

 

Zlatá stredná cesta

Pre milovníkov dreva, ktorý však zodpovedne posúdia, že nemajú čas na údržbu a pravidelnú starostlivosť o okná má Igor Danaj tiež riešenie. Odporúča bezúdržbové drevohliníkové okná, ktoré majú z vonkajšej strany hliník a z vnútornej drevo.

Viac informácií: www.danaj.sk