mjolk the glass cabin boysplaynice 01Na prvý pohľad a z čelnej strany nenápadná chalúpka na úbočí Jizerských hôr. Zo strany druhej sa však črtá nová jagavá sklenená prístavba. Napriek tomu, že pôsobí moderne a nadčasovo, príjemne sa snúbi s pôvodným dreveným objektom tradičnej chalupy.

Kachlová pec ako stroj času

Architekti zo štúdia Mjölk Architekti sa totiž pustili do rekonštrukcie s predsavzatím, nevzdávať sa dobrých a osvedčených postupov z minulosti. V pôvodnej stavbe bolo zachované všetko, čo bolo možné. Zvyšné a nové časti boli doplnené kvalitnými kúskami, ktoré sa s minulosťou nesnažia súťažiť. Symbolom prepojenia budúcnosti a minulosti je napríklad pec a kachle v centrálnej časti domu.

 

mjolk the glass cabin boysplaynice 23

 

Hlavný život v dome sa odohráva v bývalej kôlni

Obytný priestor vznikol na mieste pôvodnej kôlne. Ľahká transparentná konštrukcia vyplnená sklenenými tabuľami vymedzuje veľkorysú obývačku spájajúcu modernú kuchyňu a veľa voľného priestoru.

 

mjolk the glass cabin boysplaynice 18

 

Neobvyklé usporiadanie evokuje viacero nálad a atmosfér. Lesklý strop obložený mosadzou odráža každú zmenu vonkajšej atmosféry. Zo vstupnej chodby vedú na poschodie subtílne oceľové schody okolo okrúhleho svetlíka, ktorý celý priestor rozžiaruje. Sklenené prvky nahradili spráchnivené drevo a poskytujú nečakané priehľady domom.

 

mjolk the glass cabin boysplaynice 13

 

Spánok ako v rozprávke

Horné poschodie v sebe skrýva štyri spálne. Veľká detská spálňa je zároveň aj herňou, kam sa môžu za nepriaznivého počasia presunúť všetky detské aktivity. Pre ďalšie dve spálne boli predobrazom klasické izby horských chalúp s decentným interiérovým vybavením.

 

mjolk the glass cabin boysplaynice 34 mjolk the glass cabin boysplaynice 31

 

mjolk the glass cabin boysplaynice 01

 

Väčšinu nového vybavenia chalupy tvorí nábytok a doplnky, ktoré navrhli priamo v štúdiu Mjölk. Odráža sa v nich kvalita ručnej práce remeselníkov z Jizerských hôr, ktorí tu žijú a pracujú. Nové kusy doplnili pôvodným nábytkom klientov, ktorý im prirástol k srdcu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: BoysPlayNice